2020-04-06 16:18

Exhumarea "surprinzătoare" a soţilor Ceauşescu, în presa internaţională

 |  12:40
Exhumarea "surprinzătoare" a soţilor Ceauşescu, în presa internaţională

Presa străină relatează despreexhumarea "surprinzătoare" a soţilor Ceauşescu, prilej de a rememorarevoluţia română din decembrie 1989 şi "misterele" ei.

PressAssociation anunţă exhumareasoţilor Ceauşescu, la cererea rudelor, şi notează că experţii au prelevat probepentru analize, într-un proces care a durat mai mult de două ore. Jurnaliştii îlcitează pe Valentin Ceauşescu, care spune "Acum suntem mai aproape decunoaşterea adevărului".

Mormintelesoţilor Ceauşescu au fost deschise miercuri pentru a se afla dacăaceştiasunt într-adevăr îngropaţi acolo,anunţă şi Reuters, care aminteşte deexecuţiacelor doi lângă Târgovişte. Agenţiadă câteva declaraţiiaparţinând luiMircea Oprean, ginerele lui Ceauşescu.

The Telegraph publică un amplumaterial pe această temă şi spune că este neclar cea dus la exhumareacadavrelor, probabil fiind vorba despre dorinţa rudelor. Jurnaliştii îlcitează pe Oprean, carespune că a recunoscut haina pe care socrul său opurta în ziua în care a fost executat. Cotidianulbritanic scrie şidespre alungarea de la putere a lui Ceauşescu şi despre execuţie, precizând cămai mult de 1.000 de oameni au murit la revoluţie. Cei trei copii ai cupluluiau cerut instanţei să permită exhumarea, cerere respinsă de două ori. The Telegraph menţionează că cele două morminte au devenitun loc de pelerinaj şi prezintă o scurtă istorie a celor trei copii ai cupluluiCeauşescu.

Agenţia Associated Pressscrie că,"luând ţara prin surprindere", experţii au exhumat rămăşiţele soţilorCeauşescu, menţionând că "unii au îndoieli că aceştia sunt într-adevărîngropaţi în cimitirul Ghencea".

"Vesteaexhumării cadavrelor a apărut în timp ce România dormea. Oficialii au închiscimitirul, în timp ce zeci de jurnalişti veneau la porţilesale", scrie AP, careprecizează că rezultatele vor figata dupăceva timp.

APmenţionează că un angajat al cimitirului a spus că Ceauşescu purta un paltongros, gri, iar un reporter al agenţiei a văzut cum de pe cadavrul lui NicolaeCeauşescu a fost ridicată o bucată de îmbrăcăminte ce semăna cu respectivahaină.

BBC News online anunţă căexhumareaa urmat cererii prezentate de familia lui Ceauşescu şi spune călocul exact unde se află cadavrele celor doi este considerat de uniidrept"unul dintre marile mistere nerezolvate ale revoluţieiromâne".

Ştirea estepublicată şi de Financial Times. Spre final,articolul spune că unii români cred că "revoluţia a fost de fapt olovitură de palat pusă la cale de oficiali frustraţi din PartidulComunist".

"Uniiprivesc cu nostalgie în urmă spre epoca Ceauşescu şi pun floripemormântul dictatorului, marcat de o cruce dinmarmură albă", încheie Financial Times.

Şi presafranceză dezbate subiectul. Le Figaro prezintă o scurtăînregistrare video din decembrie 1989cu un prezentator al televiziuniifranceze care anunţă prinderea soţilor Ceauşescu şi scrie că, de teamă cămormintele celor doi vor fi profanate, autorităţile de atunciau decisîngroparea cadavrelor pe timp de noapte, iar crucile au avut nume false. Ziarulanunţă că rezultatele testelor ADN vor fi anunţate peste câteva săptămâni.

Agenţia France Presserelatează că ginerele lui Ceauşescu a declarat că a recunoscuthaina pe care acesta o purta la execuţie şi dă mai multe declaraţii aleacestuia. Ştirea se încheie cu relatarea prinderiiluiCeauşescu şi semenţionează că acesta a fost executat în urma unui proces extrem de rapid. Românii au întors pagina epocii Ceauşescu, la20 de ani de la executarea acestuia, concluzionează AFP. Articolul estepreluat şi de Le Monde.

Ştireaexhumării soţilor Ceauşescuapare, pe scurt, şi înThe Voice of Russia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-11

Mai multe imagini:
Exhumarea 'surprinzătoare' a soţilor Ceauşescu, în presa internaţională
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine