2020-02-18 00:03

Finul lui Băsescu şi-a impus favoritul şef la Interne. Falcă l-a propus pe senatorul Traian Igaş pentru funcţia de ministru

 |  20:29

Bătălia din interiorul PDL pentru fotoliullăsat liber de Vasile Blaga a fost tranşată în favoarea omului propus de finullui Băsescu, Gheorghe Falcă. După câteva ore de discuţii, senatorul arădeanTraian Igaş a devenit propunerea oficială a Guvernului pentru MinisterulAdministraţiei şi Internelor. La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu asemnat decretul de numire în funcţie a noului ministru, iar Igaş a depus asearăjurământul la Palatul Cotroceni.

Cu doar două zile înainte săîmplinească 42 de ani, şeful senatorilor PDL, Traian Igaş, a primit un cadounesperat de la colegii de partid: şefia Ministerului de Interne. Pentru aceasta,el a fost susţinut puternic de preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, nimenialtul decât finul preşedintelui Traian Băsescu. Numele lui Falcă a fost şi elîn cărţi pentru a prelua Ministerul de Interne şi al Administraţiei, dar plecareasa din funcţia de primar al municipiului Arad ar fi condus la organizarea dealegeri anticipate. Traian Igaş este la al doilea mandat în Parlament, fiindrapid propulsat către Palatul Victoria în urma jocurilor de culise din interiorulPDL. Cariera politică a democrat-liberalului a trecut prin toate fazele, fiind,pe rand, consilier local, deputat, senator şi actualmente ministru.

Afaceri cu tâmplărie şirenovări de imobile

Noul ministru de interne a absolvitFacultatea de Drept a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, după care aterminat un master la Universitatea “Aurel Vlaicu” cu specializarea Managementşi finanţare în administraţia publică. Ca majoritatea parlamentarilor, el sepoate lăudacă a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, printre absolvenţiiacestui curs numărându-se Elena Băsescu sau Elena Udrea. După 1989, Igaş a fostadministratorul organizaţiei Tineretul Liber Arădean. În 1996, democrat-liberalulse lansează în afaceri, ajungând director tehnic la SC Astralegno SRL, funcţieavută până în 2000. Igaş îşi deschide apoi două firme cu specific de activitateîn domeniul materialelor de construcţii şi al tâmplăriei. În timp ce esteadministratorul firmei SC Costellor 2000 SRL, Igaş ajunge şi consilier local înoraşul Pecica, din judeţul Arad. Urmează o scurtă carieră în cadrul ConsiliuluiJudeţean, în calitate de preşedinte al Comisiei de cultură, după care pleacă laBucureşti în calitate de deputat. La alegerile parlamentare din 2008, a strânsaproape 23.000 de voturi, câştigând cu peste 50% fotoliul de senator. Primafuncţia importantă în PD a obţinut-o la 30 de ani, devenind vicepreşedinte alfilialei din Pecica. În 2005, se impune în funcţia de vicepreşedinte alBiroului Permanent Judeţean al PD Arad, calitate pe care o deţine până înprezent.

Ministrul cu treicase

Dindeclaraţia de avere, postată pe site-ul partidului, aflăm că Traian Igaş esteun om cu stare. Deţine trei imobile, un apartament în Arad de 48 mp, cumpăratîn 1994, şi două case de locuit. Cea de 225 mp apare că este moştenită în 1999,în timp ce a doua, de 100 mp, a fost construită împreună cu soţia sa înperioada 2006-2009. La capitolul terenuri, noul ministru a achiziţionat după2005 un hectar de teren agricol şi 1.500 mp luciu de apă în Pecica-Arad. Înaceeaşi localitate, în 2008, a cumpărat împreună cu soţia sa un terenintravilan de 900 mp. În garajul lui Traian Igaş găsim două maşini: un Opel şiun Volkswagen. Noul ministru are bijuterii de 10.000 de euro.

A fost învins deMircea Geoană

Încei doi ani de senator, Traian Igaş a ţinut 21 de declaraţii politice şi 22 deinterpelări la adresa miniştrilor. Nu a avut nici o interpelare însă pentrupremierul Emil Boc. În primăvara acestui an, noul ministru de interne adeclanşat demersurile pentru înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţiapreşedinte al Senatului. După mai multe tentative nereuşite, Traian Igaş aanunţat că grupul PDL din Senat renunţă “temporar” la suspendarea lui Geoană. Ministrulde interne susţine că vorbeşte limba italiană „foarte bine”, iar limbagermană o stăpâneşte „bine”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine