2019-10-22 09:12

Firea și Turcan își dau mâna să acuze Guvernul Cioloș pentru incendiul din Bamboo

 |  13:26
Firea și Turcan își dau mâna să acuze Guvernul Cioloș pentru incendiul din Bamboo

Robert Veress

Caracterul unor politicieni este transparent în situații de criză, când iresponsabilitatea îi împinge pe unii să facă declarații extrem de populiste, în care nici ei nu cred, dar convinși fiind că astfel își vor atrage simpatia electoratului. Acum, după incendiul din clubul Bamboo, mai mulți politicieni au ieșit la rampă, pentru a capitaliza politic.

Primul a fost chiar șeful statului. Klaus Iohannis susține că „Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înţelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toţi, societatea va fi mereu în pericol”. Expresia „se pare” nu ar trebui să fie foarte frecventă în vocabularul unui președinte. Dar, tinde să fie omniprezentă în vocabularul, nu foarte bogat, al lui Klaus Iohannis. Acesta ar fi trebuit să aștepte concluziile anchetei pe care Parchetul deja a demarat-o, pentru a ne spune care anume reguli și legi au fost încălcate. Primăria Sectorului 2 dă vina pe fosta administrație, iar pompierii spun că împart amenzi cu ghiotura, dar nu pot închide cluburile cu neconformități. Să fie chiar așa? Vom vedea dacă pompierii și-au făcut treaba în cazul Bamboo. Cert este că școli și grădinițe, nu cluburi de noapte, sunt controlate la sânge de ISU chiar zilele acestea și amendate drastic, amenințate cu închiderea imediată, pentru neconformități minore.

Dacă Iohannis baremi nu a pronunțat nume, autorități, formațiuni politice, alți oameni politici nu s-au sfiit să indice vinovații.

Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, nu a pronunțat numele Cioloș, dar este transparentă în ceea ce afirmă, spunând că, după Colectiv, Guvernul (Cioloș) a avut „strict o abordare de imagine”. „Legi cu fisuri, aplicate arbitrar sau neaplicate deloc! Vinovăția e a unei părți a statului român, fie din cauza ineficienței, fie din cauza corupției. Instituțiile românești, multe din ele, au moduri de funcționare anacronice, se pun în mișcare doar după o nenorocire sau după ce presa sesizează un derapaj. Care a fost primul instinct al statului după Colectiv? Strict o abordare de imagine - un val de controale și blocarea autorizațiilor. O parte a statului e complice, iar o altă parte a statului, prin medici și pompieri, salvează, atunci când poate și când nu e prea târziu. Modernizarea sistemului public, în sensul eficientizării lui, trebuie sa fie o prioritate a oricărui guvern. E o dramă să constatăm că nenorocirea de la Colectiv e repetabilă și că unele instituții doar constată și nu fac ce trebuie să împiedice ca o asemenea nenorocire să mai fie vreodată posibilă în România”, scrie Raluca Turcan, pe contul său de Facebook. Raluca Turcan era vicepreședinte în formațiunea liberală și când cabinetul Cioloș guverna. Și n-a scos o vorbă, nu a exprimat vreo nemulțumire legată de performanța acestuia în domeniul Pazei Incendiilor. Acum, însă, încearcă să distanțeze partidul de fostul Executiv, făcând parte dintre cei care consideră că alipirea de Cioloș mai mult a dăunat procentelor obținute la alegeri.

Dacă Turcan incriminează „blocarea autorizațiilor”, fără a indica alternative („Modernizarea sistemului public, în sensul eficientizării lui” e o „barbă” politică, fără conținut), adversarul său politic atacă guvernarea Cioloș exact din sens opus. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, care este și vicepreședinte PSD, a postat un articol publicat de stiripesurse.ro. Portalul controlat de PSD republică, sub o altă formă, un articol de la jumătatea anului trecut, când Executivul Cioloș a adoptat o hotărâre (nr. 571/2016) prin care a stabilit ceva de bun simț: ca să nu închidă, peste noapte, mai mult de jumăate dintre cluburile din București (și din țară), fapt care ar fi avut un impact grav asupra economiei, a stabilit, clar, unde este responsabilitatea penală în cazul unor incidente petrecute din cauza unor neconformități constatate de autorități, până la aducerea la conformitate.

Astfel, „până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document”, iar „până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor”. Concluzia stiripesurse.ro (și a Gabrielei Firea, se subînțelege): „În mod normal... ținând cont că au venit la putere în urma Tragediei de la Colectiv ar fi trebui să interzică total și deîndată orice manifestari în cluburi până nu au toată documentația necesară. Așa s-a ajuns la ce s-a întâmplat azi la Clubul Bamboo din București”.

Pe de altă parte, consilierii Gabrielei Firea răspândesc pe Facebook zvonul conform căruia Klaus Iohannis a comandat incendiul din clubul Bamboo, tot așa cum l-ar fi comandat și pe cel din Colectiv.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-21

In legatura cu acest articol...

Parchet: Urmărire penală la Bamboo pentru distrugere din culpă

Gabriela Firea: Dacă un club nu are autorizație, trebuie închis

Primarul Sectorului 2 confirmă lipsa autorizaţiilor Clubului Bamboo

Klaus Iohannis: Legea e una pentru toţi

Lista scandalurilor și fițelor din Bamboo. Misteriosul proprietar conexat cu mafia napoletană

Avocatul Clubului Bamboo, membru PRU

Bamboo funcţiona ilegal, dar cu acordul tacit al Primăriei Sectorului 2

Zeci de persoane spitalizate, după ce clubul Bamboo din Tei s-a făcut SCRUM

Bamboo: Suspiciuni de spălare de bani, trafic de droguri, evaziune şi neplata impozitelor
Parerea ta...

BASESCU
21 Ian 2017

Cum Raluca ??? Putea eminentul tehnocrat ciolos sa nu ia masuri după un incendiu care la adus la ciolan ??? Acum nu îl mai susțineți ??? Nu mai reunește dreapta ??? Sau a fugit că un las ce este în Belgia ....
BASESCU
21 Ian 2017

Cum Raluca ??? Putea eminentul tehnocrat ciolos sa nu ia masuri după un incendiu care la adus la ciolan ??? Acum nu îl mai susțineți ??? Nu mai reunește dreapta ??? Sau a fugit că un las ce este în Belgia ....
ANONIM
22 Ian 2017

Cum considerați ca ar trebui să acționeze autoritățile locale atunci când au loc mitinguri neautorizate ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray