2020-06-05 09:47

Florin Iordache face praf Raportul GRECO: Sunt IGNORATE în mod sfidător problemele reale din justiţie

 |  18:30
Florin Iordache face praf Raportul GRECO: Sunt IGNORATE în mod sfidător problemele reale din justiţie

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache susţine, într-un comunicat dat publicităţii de PSD, că „Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie”.

Iordache mai susţine că „experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei”.

În aceste condiţii, adaugă Florin Iordache, „analiza GRECO este una evident eronată”. 

El porecizează că GRECO critică în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. „În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi

există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA”, adaugă deputatul PSD. 

În ceea ce priveşte îngrijoarea GRECO faţă de independenţa procurorilor, Florin Iordache subliniază că în raport nu se spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, „deşi au apărut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida şi a-i da exemplu”. 

„GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraţilor poate avea efect de intimidare a independenţei lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunţate. Într-o hotărare recentă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că judecători ai ÎCCJ au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţie pentru hotărârile pronunţate, fapt ce a adus atingere gravă independenţei acestora”, continuă Florin Iordache, potrivit News.ro.

„GRECO îşi exprimă preocupare faţă de procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situaţia fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există”, se mai arată în comunicatul semnat de Iordache. 

El spune, în concluzie, că „GRECO nu manifestă nici un interes faţă de statutul şi poziţia judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiţia”.

„În aceste condiţii, preluând exemplul experţilor GRECO, îmi exprim regretul că aceştia au ratat sansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiţia din România”, încheie Florin Iordache.

Nivelul de conformare a României cu recomandările făcute rămâne "global nesatisfăcător", iar GRECO este preocupat de ”tensiunile politice continue în România în ceea ce priveşte reformele sistemului judiciar, relevă Raportul referitor la Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori, publicat marţi.

”Recomandarea privind riscurile de slăbire a statutului procurorilor, în special a independenţei lor, nu a fost implementată, afirmă GRECO în Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România, făcut public marţi, care arată că puterea crescută a executivului în ceea ce priveşte numirile şi eliberările din funcţie ale procurorilor şi rolul redus al Preşedintelui României, în detrimentul principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei operaţionale a procurorilor şi poate împiedica lupta eficientă împotriva corupţiei în România.

GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală, iar măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare. se arată în raport.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-09Parerea ta...

NARODUL
09 Iul 2019

DA dupa STUPIDUL IORDACHE (ALTA INTREBARE ) in raportul GRECO sunt IGNORATE în mod sfidător problemele reale din justiţie dupa ratiunii si logica de CARACAL unde s-a rasturnat carul cu posti.
CUCUVEAUA ROZ -BETON- PALTONO
09 Iul 2019

ESTI nerod intr adevarJustitia este acum al lui Johanus curdefer si al STSului ,sri ului si al lui Soros
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
09 Iul 2019

bai porcule nu mai clona numele altuia
# SFÂRLEAZĂ CU FOFEAZĂ = AL
10 Iul 2019

VREA SĂ NUMEASCĂ TOATE BUTOANELE ÎN JUSTIȚIE....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine