2020-04-05 07:22

FMI şi UE au închis conducta cu bani europeni pentru Ungaria

 |  18:20
FMI şi UE au închis conducta cu bani europeni pentru Ungaria

Fondul Monetar Internaţional şiUniunea Europeană au suspendat programul de ajutorare pe careîl oferea Ungariei. Oficialii europeni au decis să suspende ajutorul cătreUngaria nemulţumiţi de faptul că aceştia nu au respectat partea lor de înţelegereîn acordul pe care îl aveau cu instituţiile europene. Instituţii financiareinternaţionale cer guvernului de la Budapesta să ia măsuri care să asigure în2011 un deficit bugetar mai mic de 3% din produsul intern brut. Cea mai gravăurmare a măsurilor de austeritate pe care europenii le impun Ungariei estedevalorizarea forinzului. Pentru a scoate ţara din recesiune, guvernul maghiara încheiat un acord de ajutorare financiară cu FMI şi UE în 2008, în valoare de19,3 miliarde de euro, din care mai arede primit o tranşă. Chiar dacă în ultimul semestru s-a înregistrat creştereeconomică în Ungaria, executivul de la Budapesta are nevoie de banii de la FMIşi UE ca să păstreze încrederea investitorilor.

Nemulţumiţi de politica economică a Ungariei

Negocierile dintre FMI, UE şi Ungaria au fost un eşec: delegaţia FMI s-a întors la Washington cumenţiunea că Budapesta trebuie să ia măsuri dure şi că părţile au păreri opuseprivind o serie de reforme. Suspendarea discuţiilor înseamnă că Ungarianu va avea acces la ultima parte dinîmprumutul de 25,1 de miliarde de dolari menit să scoată Budapesta dinrecesiune. Şeful delegaţiei FMI în Ungaria, Christoph Rosenberg, a spus că nu este mulţumit de bugetul Ungariei pe2011. Comisia Europeană a spus,la rândul ei, că măsurile de austeritate luate de Ungaria sunt "în mareparte temporare" şi "într-o oarecare măsură nu îndeplinesc"cerinţele acordului de împrumut.

Ungaria a fost prima ţarăeuropeană care a cerut ajutorul financiar al FMI, în 2008. Împrumutul acordatUngariei are ca dată-limită luna octombrie 2010. Oficialii unguri au cerut dejao prelungire până în 2011 sau 2012.

Economia Ungariei a începutsă îşi revină, în principal datorită exporturilor. Cererea internă deproduse rămâne totuşi slabă. Autorităţile ungare au făcut progrese mari prin politicimacroeconomice prudente şi întărirea politicilor publice în domeniul sectoruluifinanciar, inclusiv o mai bună supraveghere bancară. Acordul FMI-Ungaria a fostîn mare parte satisfăcător în luna iunie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine