2019-09-16 12:01

Fost șef în cadrul Statului Major General: "Nu poți să te duci în contencios administrativ cu ierarhia militară doar ca să îți bați joc de Președinte…”

 |  01:11
Fost șef în cadrul Statului Major General: "Nu poți să te duci în contencios administrativ cu ierarhia militară doar ca să îți bați joc de Președinte…”

Scandalul iscat la sfârșitul anului trecut între președintele Klaus Iohannis și Guvern - prin ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș -, privind șeful Statului Major al Apărării este departe de a fi încheiat.

La finalul anului 2018, mandatul de patru ani al generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major General al Apărării (SMAp) s-a încheiat, iar președintele Klaus Iohannis a respins propunerea avansată de ministrul Apărării - generalul Dumitru Scarlat, cel care este la ora actuală reprezentantul militar al șefului Apărării din România la NATO. Șeful statului a apreciat că ar încălca legea, fapt pentru care a decis să prelungească cu un an mandatul actualui șef al armatei. În replică, Guvernul intenționează să atace în contencios administrativ decretul prezidențial, iar ministrul Apărării, Gabriel Leș, invocă pe Facebook un precedent din 2010, când mandatul gen. Gheorghe Marin a fost prelungit cu un an de fostul președinte Traian Băsescu. Expertul în probleme de securitate națională Hari Bucur-Marc, fost șef al Serviciului Strategii de Apărare în cadrul Statul Major General, a precizat recent foarte clar cum stau lucrurile din punct de vedere legal, privind situația de la vârful SMAp. 

  

 “Numirea generalului Ciucă este legală…”

“Legea este foarte simplă și foarte clară. Ea a fost modificată în 2017, când s-a înființat funcția de șef al Statului Major al Apărării, în locul celei de șef de Stat Major General, cum se numea până atunci. În primul rând, numirea gen. Ciucă este legală, pentru că ea a fost făcută pe vechea lege, la propunerea ministrului Apărării. Tot în lege scrie că mandatul respectiv poate fi prelungit cu un an și nu scrie nicăieri că mai trebuie făcută o propunere din partea ministrului (pentru că propunerea a fost deja făcută, în momentul numirii).

Tot conform legii, un șef al SMAp are în subordine un locțiitor mai important precum și șefii celor trei mai servicii: trupele terestre, aeriene și navale. Toți aceștia, cinci dacă luăm în considerare și al doilea locțiitor, sunt eligibili, adică îi pot lua locul la terminarea mandatului. Ca urmare, toți se pregătesc pentru asta. Orice alt general din armata română care nu e pe aceste funcții nu se pregătește pentru a prelua șefia SMAp. E foarte simplu! Dar ce vreau eu să subliniez este că acest caz, al prelungirii cu un an a mandatului șefului SMAp, nu este despre generalul Ciucă, este despre altceva. Ei au făcut o șmecherie, tot circul ăsta la care asistăm noi acum, mai mult ca sigur pentru ca președintele să refuze numirea. De ce spun asta? În mod normal, ei (ministrul, premierul – n.r.) trebuiau să vină cu o propunere încă de acum un an, dintre cei 4-5 despre care vorbeam. Decretul președintelui putea să fie cu data de numire 1 ianuarie 2019 - președintele putea să îl emită atunci, nu era o problem -, iar cel nominalizat știa că o să fie numit, participa la toate activitățile, înțelegea foarte bine mecanismele, mai ales cele legate de NATO, și așa mai departe. Așa cum am văzut în alte cazuri”, a precizat Hari Bucur-Marcu.

„Ce și-au zis: Ia să facem noi o șmecherie…”

Concluzia expertului militar vizavi de acest scandal este una foarte clară și nu mai lasă loc de interpretări: „Acești politicieni de doi lei care conduc Guvernul în momentul de față ce-au zis: Ia să facem noi o șmecherie, să ne ducem în ultima zi cu două decrete - unul de numire la șefia trupelor terestre și, după o jumătate de oră, unul de numire la șefia SMAp. Vă dați seama că persoana în cauză nu știa ce mai e în Statul Major al trupelor terestre, habar nu avea care e agenda curentă, ce e în perspectivă, cum stăm cu înzestrarea Armatei etc. Și toate astea doar pentru că un ministru vrea să își bată joc de președinte. Nu poți să te duci în contencios administrativ cu ierarhia militară, doar pentru că vrei să îți bați joc de un președinte, să îl ridiculizezi în ședința CSAT, să arăți că nu are niciun fel de relevanță în decizia politică", a concluzionat Hari Bucur-Marcu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-10Parerea ta...

COADA DRACULUI
10 Ian 2019

SE REZOLVA . FACE CIT DE CURIND UN REGIMENT CAVALERIE USOARA SI GREA , FEMEI METRESE DIN TELEORMAN . TERMINA FACULTATEA DE APARARE SI LE FACE GENERAL LA APELUL DE SEARA , DIN PATURI
ANONIM
10 Ian 2019

Romania este tara din lumea a treia.................
ANONIM
10 Ian 2019

Japita batrana comunista Tu ai contribuit din plin la uciderea oamenilor la revolutie
ANONIM
10 Ian 2019

In frunte le pune pe cele care au trecut prin patul lui stolojan :babuina turcan si alinuta
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray