2020-02-26 19:41

FOŞTII OFICIALI POLONEZI NEAGĂ ACUZAŢIILE

 |  16:33
FOŞTII OFICIALI POLONEZI NEAGĂ ACUZAŢIILE

Procuroriipolonezi examinează posibilitatea de a-i acuza de crime de război pe fostulpremier Leszek Miller şi pe fostul preşedinte Aleksandr Kwasniewski, înlegătură cu o presupusă închisoare secretă a CIA din nordul Poloniei.Cei doi au condus ţara între 2002 şi 2005.

Poliţia de Frontieră a dat publicităţii, săptămâna trecută,documente care atestă debarcarea şi mutarea unor pasageri din avioaneînchiriate de CIA, care au aterizat pe aeroportul militar Szymany. Cotidianulpolonez Gazeta Wyborcza susţine că procurorii ar putea formula acuzaţiiîmpotriva fostului premier Leszek Miller şi fostului preşedinte AleksandrKwasniewski, după ce auinvestigat acuzaţiile formulate iniţial de organizaţia Human Rights Watch în2005. Potrivit acestora, suspecţi al-Qaida au fost deţinuţi sau au tranzitatteritoriul Poloniei către alte baze de detenţie din lume. Leszek Miller şiAleksandr Kwasniewski au negat, la vremea efectuării acestor investigaţii, căar avea cunoştinţă despre existenţa unor închisori secrete ale CIA peteritoriul Poloniei. "A existat o cooperare cu serviciile americane deinformaţii (în perioada respectivă), lucru care explică zborurile CIA laSzymany. Dar nu au existat deţinuţi. Iar americanii nu au cerut niciodatăpermisiunea să plaseze în detenţie sau să aplice tortura", a declaratKwasniewski pentru Gazeta Wyborcza.

Leszek Miller a afirmat, la rândul lui, că această investigaţie nuare nimic de-a face cu el şi că doreşte să nu facă nici un comentariu.

În cazul în care procurorii vor hotărî să formuleze acuzaţiiîn faţa Tribunalului de Stat, aceste acuzaţii trebuie transmise preşedinteluiParlamentului, care le va prezenta Camerei inferioare, Seim. Acuzaţiile pot fiformulate în faţa tribunalului doar după această procedură.

Dovezileîi contrazic pe foştii ofiali polonezi

Potrivitunor documente furnizate de grănicerii polonezi, în perioada decembrie 2002-iulie2003, 20 de persoane au fost deţinute, pentru diferite perioade de timp, la uncentru din apropiere de aeroportul Szymany.

ComitetulHelsinki a primit la sfârşitul lunii iulie, pentru prima dată, documenteoficiale care arată că mai multe persoane, aparent suspecţi de terorism, aufost debarcaţi în Polonia din avioane închiriate de CIA.

Maimulţi ani, anchetatorii europeni şi de laONG-urile pentru apărarea drepturilor omului au afirmat că Polonia a jucat unrol-cheie în programul secret al CIA.

De altfel, un raport al Consiliului Europei din 2007 asupraacestui caz conchidea că există "elemente" potrivit cărora, înperioada 2003-2005, pe teritoriul Poloniei şi României, dar şi al altor stateeuropene, au existat închisori secrete ale Agenţiei Centrale americane deInformaţii.

România, vizată în dosarulînchisorilor secrete

Încădin 2005, din momentul în care informaţii despre programul închisorilor secreteale CIA au ieşit la iveală, şi România a fost indicată ca fiind una dintreţările care au găzduit astfel de centre. Oficialii de la Bucureşti au negatînsă constant aceste acuzaţii.Apoi, în 2007, raportorul Consiliului Europeipe tema închisorilor CIA, senatorul elveţian Dick Marty, a evidenţiat, într-unraport, că România şi Polonia au găzduit astfel de centre.

CotidianulNew York Times a relatat în vara anului 2009 că o clădire renovată de pe ostradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA.

Unportal australian de ştiri a scris în martie 2010 că România a găzduit treicentre secrete de detenţie ale CIA, dintre care unul în centrul Bucureştiuluişi unul la Timişoara.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine