2020-06-07 00:15

Fostul ministru al Apărării, MESAJ DUR pentru Iohannis: Cui folosește atragerea Armatei Romaniei în JOCUL POLITIC, adevărata capcana - tentație otravită pentru orice militar?

 |  12:20
Fostul ministru al Apărării, MESAJ DUR pentru Iohannis: Cui folosește atragerea Armatei Romaniei în JOCUL POLITIC, adevărata capcana - tentație otravită pentru orice militar?

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, îi transmite un mesaj președintelui Klaus Iohannis în care arată că atragerea Armatei în jocul politic este deosebit de periculoasă. Fifor îl întreabă pe Iohannis cum crede că va mai putea colabora ministrul Apărării cu șeful Statului Major, în condițiile în care s-a delimitat de acesta și a cerut înlocuirea. Fifor arată că, în acest moment, militarii români sunt puși în situația de a nu mai știi exact cui se subordonează.

”Un sondaj recent, arata ca, poate, cea mai iubita institutie din aceasta tara ramane Armata Romaniei. Ne spun datele ca, fata de iunie 2018, Armata a crescut in increderea romanilor cu 6%, ajungand, la finele lui noiembrie 2018, la finele mandatului meu, la un onorant procent de 77% incredere. Asta in conditiile unui an extraordinar de bun, cu realizari interne si externe demne de toata lauda. Practic, fiecare obiectiv asumat pentru 2018 a fost atins. Am prezentat aceste lucruri si nu as vrea sa o mai fac o data.

Ca ministru al apararii, vreme de aproape un an si jumatate, am incercat sa tin Armata Romaniei in afara jocului politic, inevitabil tentat sa se propage si in randul militarilor. Am inteles perfect ce inseamna controlul civil impus de Constitutie si de legile specifice de organizare si care este rolul acestuia. E drept, nu de putine ori a trebuit sa balansez orgoliile, firesti si de inteles, ale castei militare, cu cerintele politice ale unui Program de guvernare extrem de exigent.

Eu cred ca am reusit sa castig increderea colegilor militari si, astfel, sa formez echipa care sa faca performanta cu adevarat, iar rezultatele vorbesc de la sine. Pentru ca, fara incredere reciproca, militar si politician nu pot transpune in practica tot ce e atat de necesar pentru militari si pentru tara: inzestrare, echipare, incadrare prezenta in teatre, diplomatie militara, calitatea vietii militarului...

Si da, poate iti ia un timp sa intelegi, ca om politic, ca singura politica pe care o fac militarii, oriunde se vor fi afland ei, se rezuma, simplu, in doua cuvinte: Onoare si Patrie.

Traim zilele acestea momente delicate pentru Armata Romaniei. Schimbarea sefului Statului Major al Apararii, indiferent cum se numeste el, este un moment major pentru orice armata a lumii. Asa cum este definit de lege, seful Statului Major al Apararii este militarul cel mai inalt in rang din armata, el fiind, de facto, seful militar. Lui i se subordoneaza toate celelalte categorii de forte si, vreme de patru ani, conduce armata. Este perfect adevarat, ca pentru a se evita derapajele de orice natura, asupra armatei exista controlul civil, exercitat politic de Guvern, prin ministrul apararii, cel care conduce Ministerul Apararii Nationale si caruia, seful SMAP i se subordoneaza. Pentru si mai mult control, Constitutia ii confera atributii - limitate si de echilibru - si Presedintelui statului.

Mandatul este limitat, in mod explicit, la patru ani. Cu posibilitatea prelungirii cu inca un an. Cel care genereaza inlocuirea sefului SMAP si propune o noua persoana pentru portofoliu, este ministrul apararii. Este strict atributul sau. Legea spune clar si cine poate ocupa aceasta functie: loctiitorul sefului SMAP sau unul dintre cei trei sefi ai categoriilor de forte. Propunerea trebuie avizata de primul-ministru, numirea fiind atributul presedintelui statului. Eventuala prelungire trebuie sa urmeze aceeasi procedura. Legea e clara si in acest sens.

La ora aceasta, Decretul de prelungire a mandatului generalului Ciuca a fost publicat si este in vigoare, fara vreo propunere din partea ministrului, fara aviz al Premierului.

Situatia creata pune Armata Romaniei si tara intr-o situatie imposibila. Militarilor li se cere sa continue subordonarea fata de un sef al Apararii recuzat de ministrul sau, care a propus oficial un inlocuitor pentru viitorul mandat. Cum va putea colabora ministrul apararii cu seful Statului Major pe care in acest moment il considera ilegitim si in afara mandatului? Asta in conditiile in care am preluat practic Presedintia Consilului Uniunii Europene, in cadrul careia Romania este chemata sa joace un rol esential pentru definirea viitorului relatiei NATO - UE, relatie vitala pentru apararea colectiva. Ca sa nu mai vorbesc de toate programele si proiectele uriase aflate in derulare sau in curs de contractare.

Sunt ani buni in care s-au construit relatiile speciale pe Romania le are cu aliatii sai si, mai ales, cu partenerul strategic SUA. Un singur lucru nu i s-a putut vreodata reprosa Romaniei si acest lucru a fost prestatia din punct de vedere militar. Respectul si increderea de care ne bucuram, oriunde in lume, se datoreaza jertfei si profesionalismului militarilor romani - cei mai buni ambasadori ai acestei tari. Si atunci? Cui foloseste atragerea Armatei Romaniei in jocul politic, adevarata capcana - tentatie otravita pentru orice militar?

Pacat. Nu cred ca, la ora aceasta, cineva ar putea estima costurile pe termen lung pentru Armata si pentru tara, pentru ceea ce s-a petrecut zilele acestea si pentru precedentul extrem de periculos creat.

Derapajul trebuie oprit si e imperios necesara revenirea la dialog institutional, la litera si spiritul legii, care regleaza mecanismele extrem de fine ale functionarii institutiei armatei.

Pana atunci, voi sublinia din nou un lucru, pe care nu trebuie sa il uitam vreodata. Militarii romani fac si vor face intotdeauna o singura politica....si aceasta se rezuma, simplu, la doua cuvinte: Onoare si Patrie!”, arată Mihai Fifor, citat de stiripesurse.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-05Parerea ta...

PAZNICU DE LA MUZEU
05 Ian 2019

S-a trezit din somn si acest politruc de sorginte bolsevica fifor . In calitate de fost paznic al muzeului din Craiova borfasul vrea sa se afirme prin declaratii iresponsabile aduse fostului coleg gen. Ciuca. Du-te horfasule inapoi la muzeu unde iti este locul.
ADEVARAT
05 Ian 2019

TAMTARAM ACHIZITII ARMAMENT , FREGATE , DETURNARE LICITATII , CONTROLUL ARMATEI .
ANONIM
05 Ian 2019

Le-ați zice celor de la ALDE-PSD , ''Cooperativa Dezmățul pe Bani Publici", nici ceilalți politicieni necontribuind îndeajuns de eficient la modul de administrare a banilor publici ?
ANONIM
05 Ian 2019

Le-ați zice celor de la ALDE-PSD , ''Cooperativa Dezmățul pe Bani Publici", nici ceilalți politicieni necontribuind îndeajuns de eficient la modul de administrare a banilor publici ?
@PAZNICUL DE LAMUZEU
06 Ian 2019

SI TU UNDE KIZDA MA-TII ESTI PAZNIC? LA BOASELE HOMALAULUI NAZISIT.CUM APARE UN ROMAN PATRIOT SARITI SI VOI CA MUSCA IN'' AIA A IEPEI'' CATI BANI CHELTUIE NAZISTUL PENTRU DRUMURILE SAPTAMANALE LA SIBIU SA-SI VADA COTOROANTA .VOR SA INDUCA LUMEA IN EROARE CU IUBIREA LOR ,TOT DE MANA CA DOI HANDICAPATI,,CAND DE FAPT PRIMA DOAMNA A STERPULUI E JEGUL BULANGIU DIN AGNITA FABRICIUS
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine