2019-10-14 01:39

Fostul preşedinte israelian de dreapta Moshe Katsav, găsit vinovat de viol

 |  17:15
Fostul preşedinte israelian de dreapta Moshe Katsav, găsit vinovat de viol

Verdict fărăprecedent în Israel. Fostulpreşedinte israelian Moshe Katsav a fost găsitvinovat de viol. La citirea sentinţei de către preşedinteletribunalului, Katsav s-a albit la faţăşi a spus “nu, nu”. În schimb, în sala Tribunalului din Tel Aviv s-au auzitstrigăte de bucurie, la fel ca şi în faţa instanţei, din partea activistelorpentru drepturile femeilor. Preşedintele Peresa fost citat de mass-media israelienă , la scurt timp după pronunţareaverdictului, spunand că- "Nu exitădouă tipuri decetăţeni în Israel. Existădoar un singur tip de cetăţeni, egali în faţa legii.."Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că a fost o "zi tristă pentrustatul Israel şi cetăţenii săi",dar a adăugat că procesul a fost un semn că sistemul judiciar al ţării esteputernic.

Un tribunal din Tel Aviv l-a condamnatpe Mosche Katzav pentru viol şi agresiune sexuală şi a criticat versiuneaprezentată de fostul preşedinte drept "plină de mincuni". Katsav, deorigine iraniană, ar putea primi opedeapsă de minimum patru ani de închisoare şi de maximum 16 ani de închisoare,pentru fiecare din cele două delicte de viol şi mai multe delicte de hărţuiresexuală. Potrivit tribunalului districtual din Tel Aviv, Katsav a fost găsitvinovat de viol asupra unei foste funcţionare a Ministerului Turismului, pecare Katsav l-a condus în perioada 1996-1999. Fostul şef de stat a pledatnevinovat. Katsav a fost oficial pus sub acuzare la 19 martie 2009. Alte douăfuncţionare de la Preşedinţie, în fruntea căruia fostul şef de stat s-a aflatîntre 2000 şi 2007, l-au acuzat de abuz şi hărţuire sexuală.

Moshe Katsav, 65 de ani, primul ompolitic de dreapta care a ajuns preşedinte al Israelului, şi-a dat demisia în2007 şi a fost înlocuit de Shimon Peres. Funcţia prezidenţială în Israel esteuna în mare măsură ceremonială. El a respins un compromis avizat de CurteaSupremă israeliană, potrivit căruia urma să nu fie urmărit penal doar pentruhărţuire sexuală, acte indecente şi coruperea martorului, renunţându-se laacuzaţiile de viol. Katsav a hotărât să încerce să îşi dovedească nevinovăţiaîn justiţie şia renunţat la acord.

Sentinţa a fost anunţată la pestepatru ani după ce victimele l-au acuzat pe Katzav de viol şi agresiune sexuală,comise când era ministru al turismului, în anii '90, apoi şef al statului,începând din 2000. Judecătorii l-au achitat de un singur cap de acuzare -hărţuirea unui martor


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-08-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray