2020-03-30 17:10

Franţa ameninţă: România îşi poate lua adio de la spaţiul Schengen din cauza romilor

 |  17:02
Franţa ameninţă: România îşi poate lua adio de la spaţiul Schengen din cauza romilor

Nicolas Sarkozy aparticipat la o reuniune în cadrul căreia s-a discutat despre războiul contradelincvenţei în cadrul comunităţilor de romi, lucru menit să clarifice situaţiatuturor departamentelor franceze şi să desfiinţeze taberele ilegale de romi. Purtătorulde cuvânt al Partidulul Socialist a declarat că vede în aceste acţiuni o situaţiescandaloasă, iar mediul asociativ deplânge "stigmatizarea etnică a delincvenţei".Din cauza situaţia romilor din Franţa, guvernul francez ar putea să se opunăintrării României în spaţiul Schengen. Secretarul de stat francez pentruAfaceri Europene, Pierre Lellouche,şi-a arătat nemulţumirea faţă de situaţia romilor şi de modul în care Guvernulromân se ocupă de această problemă.

"Amfost de două ori la Bucureşti, primul-ministru mi-a promis că va numi unsecretar de stat care se va ocupa de integrarea propriilor lorcetăţeni", a spus Lellouche la Radio France Info. În momentul de faţă suntdoar patru poliţişti români la Paris care ajută la dezmembrarea reţelelormafiote.

Secretarul de stat s-a arătatscandalizat de faptul că, în ciuda fondurilor europene primite, România nurezolvă problema integrării cetăţenilor romi şi a spus că, în asemenea condiţii,ar putea să nu intre în spaţiul Schengen. Problema pe care România o are curomii din afara ţării s-a agravat în ultimul timp, mai ales în ultima perioadăcând, din cauza crizei, cerşitul pe străzile din centrul marilor oraşe europenes-a intensificat.

"Dela extinderea Europei înspre est, peste 11 milioane de romi trăiesc aici. Dintreaceştia, 9 milioane au paşaport european. Aceştia trăiescîn ţările lor deorigine în condiţii scandaloase, uneori inumane, nu sunt şcolarizaţi, trăiesc izolaţide comunitate. Integrarea nu se face deşi Europa varsă mulţi bani. Doar România primeşte 20 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Noiplătim 5 miliarde de euro pe an pentru acest lucru, numai că banii nu suntfolosiţi pentru integrare", a decalarat secretarul de stat francez.

Motivulîngrijorării francezilor este cu atât mai plauzibil, cu cât din 2007 ratainfracţionalităţii a crescut în Paris şi în regiunea pariziană cu 140% înfiecare an. Acest lucru s-a întâmplat din cauza reţelelor infracţionale,organizate în special din minori care fură, cerşesc agresiv, se prostiuează, învreme ce capii reţelelor trăiesc în România.

Ministrulromân de externe, Teodor Baconschi, a ţinut să amintească faptul că România acerut o strategie europeană de integrare a romilor încă din 2008, la un an dupăaderarea la UE, şi ca problema romilor este, în fapt, problema întregiicomunităţi europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine