2020-02-16 22:29

Franţa nu renunţă

 |  19:14
Franţa nu renunţă

„Dacă vor veni să dealecţii, nu se va rezolva nimic”, a spus preşedintele Traian Băsescu legat devizita lui Besson şi Lellouche în România pe problema expulzărilor. Se parecă avertismentul lui Băsescu nu i-a impresionat pe cei doi oficiali francezi.

Ministrulfrancez al imigraţiei, Eric Besson, a declaratla Bucureşti că “nu se pune problema" ca Franţa să suspenderepatrierea romilor, aşa cum îi cere o rezoluţie a Parlamentului European. Maimult, secretarul de stat francez pentruAfaceri Europene, Pierre Lellouche, a sugerat că Parisul s-ar putea opuneaderării României la spaţiul Schengen, dacă Bucureştiul nu va crea cât mairepede un plan de acţiune de urgenţă pentru integrarea romilor. “Nu am avea un fundament pentru a stabili olegătură juridică între cele două probleme. Dar dacă România nu prezintă unplan de integrare a romilor, fiecare va suporta consecinţele”, a ameninţatLellouche. Într-un interviu pentru cotidianul Le Monde, Lellouche aminteşte că“Franţa a fost primul avocat al intrării României în UE”, sugerând parcănecesitatea ca Bucureştiul să ofere ceva în schimbul acestei susţineri. Parisulsperă să obţină cu ocazia acestei deplasări un "angajament din parteaRomâniei de integrare a romilor pe teritoriul său", inclusiv a celorrepatriaţi din Franţa, a adăugat Lellouche. În România trăieşte cea mai marecomunitate de romi din Europa, estimată între 530.000 şi 2,5 milioane depersoane.

Româniaa transmis părţii franceze un proiect de Plan detaliat de acţiune comună, carecuprinde măsuri pentru incluziunea socială, un plan în materia combateriiinfracţionalităţii şi acţiuni comune la nivel european pe tema romilor.Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat că documentul s-a aflat peagenda discuţiilor avute ieri la Bucureşti cu ministrul francez pentruimigraţie, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru afaceri europene, PierreLellouche.

PE acerut Franţei suspendarea imediată aexpulzărilor

ParlamentulEuropean a adoptat ieri o rezoluţie care cere Franţei şi altor state aleUniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor, care augenerat controverse în ultimele săptămâni. Această rezoluţie, care a fostprezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturipentru şi 245 împotrivă. Rezoluţia insistă asupra faptului că aceste subiecteţin, potrivit textului, "de competenţa Uniunii Europene". "Dreptultuturor cetăţenilor Uniunii şi membrilor familiilor lor de a circula şi a sta,în mod liber, pe teritoriul Uniunii constituie un pilon al cetăţeniei Uniunii,aşa cum este aceasta definită de tratate", subliniază rezoluţia.

O altărezoluţie, prezentată de dreapta, prin intermediul Partidului Popular European,principalul grup politic din cadrul Parlamentului, dar şi de eurodeputaţieurosceptici, din cadrul ECR, care nu condamna politica franceză faţă de romi,a fost respinsă de Legislativ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine