2019-10-14 23:30

Franţa şi Germania cer oficial amânarea aderării României la Schengen. Băsescu: România nu va accepta o discriminare din partea nimănui, fie ele şi cele mai puternice state

 |  19:08
Franţa şi Germania cer oficial amânarea aderării României la Schengen. Băsescu: România nu va accepta o discriminare din partea nimănui, fie ele şi cele mai puternice state

Franţa şi Germania cer oficialamânarea aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Într-o scrisoare aminiştrilor francez şi german de interne către comisarul pentru Afaceri Interneîn Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi “prematură”dacă ar avea loc în martie 2011. Solicitareaeste adresată preşedinţiei belgiene a UE, dar şi Ungariei, care va preluapreşedinţia. Preşedintele Traian Băsescu a spus în context că România nu va accepta o discriminare dinpartea nimănui, fie ele şi cele mai puternice state.

“Nusunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la spaţiulSchengen”, scriu cei doi miniştri în scrisoarea pe care a putut să o consulteRFI România, vorbind despre “carenţe”, care au legătură cu securitatea şijustiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. “Nu este posibil să nu luămîn calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul deCooperare şi Verificare”, se arată în scrisoare. Cele două state justificăsolicitarea de neaderare prin faptul că aceste carenţe ar putea avea consecinţegrave pentru securitatea internă a Uniunii Europene din cauza influenţei pecare o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de dateSchengen. Autorii propun luarea unei decizii de aderare atunci cândprincipalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică “progreseireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”. Demersulsemnalează, de asemenea, existenţa unor probleme legate de gestiuneafrontierelor şi de politica de azil, documentul menţionând că "în contextulprocesului de analiză a aderării la Schengen ar trebui ţinut cont de problemelegate de gestiunea frontierelor externe ale spaţiului Schengen şi de politicade azil". În aceeaşi scrisoare se recunoaşte însă că, din punct de vedere tehnic,procesul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este global pozitiv.Dar se pare că, din punct de vedere politic, situaţia nu este tocmaifavorabilă.

Esteevident că puternicul tandem european Franţa - Germania funcţionează pe maimulte planuri. Dacă până acum doar Franţa a avut o poziţie contrară aderării,se pare că a reuşit şi atragerea Germaniei pentru pronunţarea în favoarea uneiamânări a aderării României şi Bulgariei la Schengen din cauza problemelor pecare ele le au cu lupta anticorupţie. Poziţia celor două state care se opunastăzi clar şi oficial poate cântări foarte mult, dincolo de proceduriletehnice de evaluare.

“Scrisoarea miniştrilor francez şigerman, discriminarea la adresa românilor”

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat că scrisoarea miniştrilor de interne francez şigerman prin care se cere Comisiei Europene amânarea intrării României înSchengen este "o discriminare" la adresa românilor. Potrivitacestuia, ţinta scrisorii este o discriminare la adresa românilor, pentru că secere amânarea intrării în Schengen pentru motive care nu ţin de acquis-ul spaţiuluiSchengen. El a amintit că la ultimul Consiliu European a informat că Româniaeste pregătită din punct de vedere tehnic, iar juridic, aderarea la Schengen seface prin aplicarea acquis-ului comunitar.

Băsescua susţinut că intrarea în spaţiul Schengen ţine numai de condiţionalităţitehnice, pe care România le-a îndeplinit, dar a admis că scrisoareaminiştrilorconţine şi realităţi ale României, legate de problemele înfuncţionarea justiţiei şi instituţiilor statului. "Scrisoarea conţine şirealităţi ale noastre, care nu pot fi contestate pentru că şi eu şi mulţi alţiile-au semnalat frecvent. Pe fond este vorba de funcţionarea justiţiei şi ainstituţiilor statului. Încă avem probleme în funcţionarea CSM", a spusBăsescu.

Ela precizat că un precedent de încălcare a Tratatului de aderare a unui statpoate duce la alte abuzuri în continuare. "Trebuie să avem aceleaşicondiţii de acces pe care le-au avut toate statele", a spus Băsescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-05-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray