2020-02-26 17:21

Franţa, trasă la răspundere pentru expulzarea romilor

 |  18:39
Franţa, trasă la răspundere pentru expulzarea romilor

Comisia Europeană a pus sub semnul întrebăriilegalitatea politicii Franţei faţă de romi, se arată într-un document obţinutde “International Herald Tribune”.

CE asubliniatlipsurile din legea franceză şi a refuzat să sprijine acţiunileGuvernului francez, care au dus la mii de deportări.

Potrivitraportului, expulzările pot fi considerate legale numai dacă sunt îndepliniteunele condiţii, inclusiv o evaluare amănunţită a fiecărui caz în parte.

Comisiaaavertizat în legătură cu măsurile vizând o anumită categorie etnică sau care audus la o expulzare colectivă a romilor.

Deşi analizaComisiei nu reprezintă o evaluare în ansamblu a expulzărilor, documentulsugerează că este posibil camăsurile să nu respecte normele eurpene. Încele din urmă, Franţa riscă să fie trasă la răspundere pentru expulzarearomilor.

Descrisdrept un raport interimar, documentul critică Franţa pentru modul în care aaplicat legislaţia europeană adoptată în 2004, care vizează să garantezelibertatea de mişcare a cetăţenilor europeni. Fiecare stat membru UE trebuie sătranscrie aceste directive în legislaţia naţională, dar modul în care a fostfăcut acest lucru "nu este satisfăcător" în unele state, inclusiv înFranţa, se arată în nota semnată de comisarul european pentru justiţie, VivianeReding, de comisarul pentru muncă, afacerisociale şi incluziune,LaszloAndor, şi de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

În acestecondiţii, Comisia a cerut "informaţii detaliate autorităţilor franceze".

De asemenea,executivul UE a cerut mai multe informaţii despre repatrierile voluntare princare cei vizaţi au primit bani. Faptul că este plătită o sumă fixă "nueste suficient pentru a scoate aceste repatrieri din aria principiilor UEprivind libertatea de mişcare".

Mai multegrupuri politice din Parlamentul European vor să recomande condamnarea oficialăa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy pentru politica faţă de romi, relatează“European Voice”.

Publicaţiaafirmă că expulzarea romilor din Franţa va fi criticată săptămâna viitoare deParlamentul European.

Socialiştii şiDemocraţii (SD), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Verzii şi stângadin PE sunt "indignaţi" de demolarea taberelor în repatrierea, uneoriforţată, a 900 de romi în Bulgaria şi România. Cele patru formaţiuni vor cereComisiei Europene să verifice dacă Franţa a încălcat drepturile omului şinormele europene în acest dosar.

ParlamentulEuropean va discuta problema romilor marţi după-amiază.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine