2019-12-09 19:54

Fuziunea PLR-PC a produs ALDE. Noua formaţiune va candida la locale şi parlamentare

 |  21:01
Fuziunea PLR-PC a produs ALDE. Noua formaţiune va candida la locale şi parlamentare

Este oficial! ALDE este ultimul partid apărut în peisajul politic românesc. La finalul discuţiilor despre fuziune, liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu şi cel al PC Daniel Constantin au anunţat deja obiectivele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

Aşa cum au declarat joi cei doi lideri, iniţiativa lor a primit semnale pozitive din partea liberalilor europeni. „Noul partid va fi denumit ALDE, adică Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. Noul partid va face parte din familia liberală europeană. Colegii noştri liberali care sunt la curent cu discuţiile dintre noi… i-am informat pe tot parcursul acestei perioade, despre negocierile pe care le-am avut, sunt foarte bucuroşi să ne primească în familia lor”, a spus preşedintele PLR.

Tăriceanu s-a referit şi la sigla noului partid, despre care a susţinut că a generat încântare în rândul colegilor liberali europeni: „Sigla este numai parţial asemănătoare ALDE. La nivel european are două personaje care se ţin mână în mână şi care reprezintă solidaritatea, pe când noi avem ca simbol un simbol care este foarte răspândit în lumea liberală, şi anume o pasăre în zbor.”

Reprezentanţii noii formaţiuni politice au mai stabilit încă un aspect foarte important în existenţa ALDE: candidaţii vor fi stabiliţi prin alegeri interne. În plus, partidul nu are de gând să facă nici o alianţă, independenţa politică fiind un obiectiv important ce se vrea respectat până la capăt. „La alegerile viitoare vom candida ca formaţiune de sine stătătoare, independenţi, nu vom merge în nici o alianţă. Acest lucru este valabil atât pentru alegerile locale, cât şi pentru alegerile parlamentare. Avem structuri în teritoriu, avem numeroşi aleşi, care cu toţii şi-au exprimat dorinţa, bazându-se pe propria capacitate, de a candida pe liste proprii”, a indicat Tăriceanu, foarte încântat de noul proiect politic în care s-a implicat alături de liderul PC, Daniel Constantin.

Interesul liberalilor europeni

Liderul PLR a mai anunţat că va participa săptămâna viitoare, la 24 iunie, la reuniunea liderilor partidelor liberale din Europa, la Bruxelles, pentru care a primit deja o invitaţie oficială. Conform acestuia, noua formaţiune politică rezultată din fuziunea PLR-PC a primit o invitaţie de a se alătura partidului european ALDE.

Tăriceanu a precizat că ALDE va reprezenta clasa de mijloc, întreprinzătorii, profesiile liberale, pe cei care lucrează în serviciul public şi în economie. Totodată, acesta a subliniat că partidul va apăra şi va promova drepturile şi libertăţile individului, puse la grea încercare de instituţii ale statului, având în vedere că „România este în regres”.

Altfel, vineri va avea loc un congres de fuziune a PLR şi PC, având în vedere că au fost încheiate toate discuţiile şi au fost stabilite principiile în baza cărora se va face fuziunea şi ideile politice care vor fi promovate de noul partid.

„Este un rezultat firesc, o alternativă care se cere, mai ales după evoluţiile politice din ultimii ani, culminate cu alegerile prezidenţiale din anul 2014, aceea de a avea o alternativă la ce înseamnă astăzi partea politică de stânga, partea politică de dreapta şi, mai ales, pentru acel electorat de centru, care astăzi nu se regăseşte în nici o parte, dar care în egală măsură este dezamăgit de ce înseamnă astăzi liberalismul prin Partidul Naţional Liberal, amestecat oarecum cu valorile Partidului Democrat Liberal”, a declarat la rândul său liderul PC, Daniel Constantin.

La acest rezultat şi la aceste declaraţii optimiste s-a ajuns după ce Constantin şi Tăriceanu au avut marţi o şedinţă „pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la fuziunea celor două partide”, conducerea noii formaţiuni urmând să fie asigurată de către doi copreşedinţi, potrivit unui comunicat al PLR. Membrii comisiei mixte PLR-PC au susţinut că „obiectivul este de a consolida o a treia forţă politică a ţării, o forţă etică de centru, a clasei de mijloc, a acelora care lucrează în serviciul public, a întreprinzătorilor din toate sectoarele economiei, a practicienilor profesiilor liberale, a românilor pentru care libertatea individuală este pusă cu adevărat în valoare prin asumarea activă a responsabilităţii pentru propriul destin, pentru soarta comunităţii şi prosperitatea naţiunii”. De menţionat este şi faptul că în prezent PC şi PLR formează grupuri parlamentare comune la Senat şi la Camera Deputaţilor.

Orban a ironizat ALDE

În legătură cu fuziunea dintre PC şi PLR, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că este vorba de „doi ţuţeri ai lui Victor Ponta care nu mai ţâţâie separat, ci în cor”, arătând că ambele partide nu au dat piept niciodată cu electoratul şi „au încăput în bagajele” PSD. „Tusea şi junghiul, sacul şi petecul. Doi ţuţeri, indiferent cum se numesc ei, ai lui Victor Ponta, nu mai ţâţâie separat, ci o să ţâţâie de acuma în jurul lui Ponta în cor. (...) Doi ţuţări nu mai ţâţâie separat, pe două voci, ci o să ţâţâie pe o singură voce. Zero cu zero, chiar dacă dă zero virgulă zero, tot egal cu zero este”, a spus Orban, când a fost rugat să comenteze surprinzătoarea şi rapida fuziune dintre PLR şi PC.

Liderul PNL a mai arătat că PC şi PLR sunt în pericol, deoarece nu este departe momentul în care PSD va decide să se „lepede” de aceşti „tovarăşi de drum”.

„Sunt două partide care niciodată nu au dat piept cu electoratul, care niciodată nu au avut capacitatea să obţină o susţinere care să le permită să aibă o voce în viaţa publică românească şi care întotdeauna au încăput în bagajele principalului partid de guvernământ, dar le aduc aminte perioada anilor '45-'46. Cred că nu este departe momentul în care PSD, nemaiputând să-şi satisfacă pretenţiile propriilor membri de partid, să se lepede de aceşti tovarăşi de drum şi să-i lase de izbelişte să-şi rupă gâtul singuri oricât au ţâţâit în jurul lui Victor Ponta”, a mai spus Orban.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-18Parerea ta...

ISTORIC
18 Iun 2015

Cite secte , insecte , tot atitea partide politice la noi .
CROCODILUL FLAMAND
18 Iun 2015

TARICEANU-O MARIONETA SECURISTA...DAN CONSTANTIN UN ALT APARATCIK KOMINTERNIST>>>>>DE CAND SUNT ASTIA LIBERALI,SAU DEMOCRATI????LA FEL DE BINE PUTEAU SA SE NUMEASCA SI PARTIDUL KU-KLUX-KLAN......SAU FRATII MUSULMANI DE LA SINAGOGA LUI TARICEANU
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray