2020-01-27 11:04

Gabriel Oprea, prima reacție după acuzele DNA: ”Vreau să se facă dreptate”

 |  16:35
Gabriel Oprea, prima reacție după acuzele DNA: ”Vreau să se facă dreptate”

Fostului Ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru care procurorii DNA au cerut urmărirea penală pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină, se apără pe Facebook și spune că este nevinovat.

”După aproape un an, procurorii DNA au anunțat că solicită aviz pentru începerea urmăririi penale față de mine, în legătură cu accidentul în care a murit Bogdan Gigină. Am spus-o și o repet: regret enorm această pierdere și cuvintele sunt prea puține pentru a descrie cât de mult m-a marcat, ca părinte mai ales, tragedia din octombrie 2015.

Vreau să se facă dreptate, însă, citind comunicatul DNA, cred că procurorii sunt pe un drum greșit. Nu am avut acces la dosar, dar pornind de la ceea ce s-a comunicat oficial până acum, vreau să subliniez câteva lucruri:

1. NU ERA VORBA DESPRE O COLOANĂ OFICIALĂ, ci despre un dispozitiv de însoțire. Există o reglementare din anul 2000 care prevede că miniștrii de stat beneficiază de însoțire și protecție. De altfel, tot DNA detaliază, într-un comunicat mai vechi, despre ce este vorba: ”însoțirea unui demnitar de către poliția rutieră presupune atât asigurarea echipajului de însoțire și a vehiculului corespunzător, cât și instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare și siguranță a traficului format din posturi fixe, posturi mobile și patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât și pe traseele alternative”.

2. NU MINISTRUL STABILEȘTE CINE FACE PARTE DIN DISPOZITIV ȘI NICI DACĂ SE FOLOSESC SAU NU MOTOCICLETE. Comunicatul DNA este foarte evaziv în acest sens, deși procurorii știu foarte bine că sunt proceduri clare la nivelul Poliției. Mai precis, există un Plan cadru la Poliția Rutieră privind dispozitivele de însoțire pentru demnitari. Există ordine de zi semnate de conducerea Poliției Rutiere și de Poliția Capitalei în care se spune ce dispozitive de însoțire vor fi constituite și ce tipuri de autovehicule intră în componența lor. Nu în ultimul rând, există un șef de dispozitiv care ia toate deciziile referitoare la însoțire: verifică traseul, coordonează agenții și ia măsuri în funcție de condițiile meteo și de trafic.

3. NU AM CERUT NICIODATĂ CA DEPLASĂRILE SĂ FIE FĂCUTE CU O ANUMITĂ VITEZĂ. De obicei, întrebam doar care va fi durata deplasării. Repet, viteza de deplasare și adaptarea la condițiile meteo și de trafic sunt stabilite de șeful dispozitivului de însoțire. El este cel care coodonează întreaga operațiunea în care sunt implicați polițiștii de la Rutieră.

4. În ziua respectivă, am mers la mai multe instituții ale statului. Dacă susținerile vehiculate de unii anul trecut ar fi fost adevărate, să fiți siguri că detaliile picante ar fi apărut în comunicat. Adevărul este așa cum l-am spus încă de atunci. NU VENEAM NICI DE LA RESTAURANT, NICI DE LA VREO ÎNTÂLNIRE PRIVATĂ ȘI NICI NU ERAM ÎNSOȚIT de altcineva în afară de șofer și aghiotant. Veneam de la una din instituțiile statului aflată în strânse relații de colaborare cu Ministerul, adică de la Serviciul Român de Informații.

5. Numărul de 5 deplasări pe zi înseamnă aproximativ DOUĂ ACȚIUNI PE ZI în afara ministerului (un drum dus-întors se notează la Poliția Rutieră ca două deplasări). Ceea ce este absolut normal. Nici președintele, nici premierul nu vin la Minister, ci ministrul se deplasează la Cotroceni sau la Victoria pentru astfel de întâlniri. Nu mai pun în calcul numeroase alte acțiuni la care, în calitate de vicepremier și ministru de interne trebuia să particip. Și nu mai pun în calcul nici faptul că un timp destul de îndelungat am asigurat coordonarea activității Guvernului (fie ca premier interimar, fie ca vicepremier).

6. Nu am ”determinat” (cuvânt folosit de procurori) nici însoțirea mea permanentă cu echipe ale poliției rutiere, nici modalitatea de formare a acestor echipaje, nici utilizarea motocicletelor. Așa cum am mai spus, NU AM BENEFICIAT DE NIMIC ÎN PLUS FAȚĂ DE ALȚI MINIȘTRI DE INTERNE. Și nu o spun numai eu, o spun inclusiv alți foști miniștri și oameni care au lucrat în Poliție. Iată declarațiile lor: Vasile Blaga (întrebat dacă a folosit dispozitive de însoțire): ”Au fost deplasări rapide cu o maşină de însoţire, da, dacă de exemplu eşti convocat de pe o oră pe alta de premier ... și trebuie să ajungi foarte repede”. Traian Igaș: ”Da, la fel ca alți ministri, am folosit mașina de poliție ca deschizator de drum”. Petre Tobă: ”Orice ministru de Interne, din 2005, a beneficiat de un echipaj de Poliţie Rutieră”. Iulian Surugiu: ”Există un ordin din 1999 care reglementează regimul coloanelor oficiale și al dispozitivelor de însoțire și fluidizare”.

7. DNA spune că ”am determinat prezența lui Bogdan Gigină” în acel dispozitiv. Iarăși un lucru greșit pentru că traseul, asigurarea lui, gestionarea resursei umane și a vehiculelor utilizate nu sunt treaba ministrului. Ar fi oricum imposibil ca ministrul, în loc să se ocupe de alte probleme, să stea să planifice în detaliu cele ”5 deplasări” zilnice pe care le invocă DNA. Sunt proceduri, sunt oameni din Poliția Rutieră care se ocupă de acest lucru. Nu e treaba ministrului să dea ordine de acest tip. Singurul lucru pe care orice ministru îl solicită este să știe cât durează deplasarea din punctul A în punctul B pentru a pleca în timp util spre întâlnirile stabilite. Atât!

8. DNA spune spre finalul comunicatului că ”accidentul a avut drept cauză viteza de deplasare (84km/h) și neadaptarea la condițiile meteorologice”. În aceeași frază însă procurorii spun că aceste cauze ale accidentului (viteza și neadaptarea la condiții) au fost ”determinate” de mine personal. Repet: NU MINISTRUL STABILEȘTE VITEZA DE DEPLASARE și nu am cerut niciodată nimănui să meargă mai repede decât permit condițiile meteo. Mai mult, pe tot traseul din seara respectivă, mașina în care mă aflam nu a depășit viteza maximă legală, fapt documentat, iar acest lucru este cu siguranță cunoscut de către procurori. Cum aș fi impus o anumită viteză polițiștilor de la Rutieră, de vreme ce nici măcar șoferului mașinii în care mă aflam nu i-am cerut să meargă mai repede?

9. Surprinzător (oare?), DNA uită ceva esențial. Bogdan Gigină nu a alunecat, nu s-a lovit de un copac, nu a intrat pe contrasens. A căzut cu motocicleta într-o groapă imensă din carosabil. Aici nu e vorba doar despre viteză sau ploaie, ci despre un element esențial pe care procurorii îl ignoră cu bună știință. ÎN COMUNICATUL DNA NU EXISTĂ ABSOLUT NICIO REFERIRE LA GROAPA DIN CAROSABIL. Ca și când aceasta nici nu ar fi existat. Eu întreb însă: dacă nu ar fi fost acele lucrări nesemnalizate, oare Bogdan Gigină – chiar și rulând cu 84 km/h – ar fi murit? Aș vrea să știu răspunsul sincer al procurorilor la această întrebare.

10. De altfel, la finalul comunicatului DNA mai este o frază ce ridică semne de întrebare. Citez: ”există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deținută i-l conferea ... ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată”. Deci nu am dat ordin verbal, nu am cerut, nu am solicitat cuiva deplasarea cu o anumită viteză sau încălcarea legii, ci, spun procurorii, ”am impus” folosindu-mă de un presupus ”ascendent”. Cum am impus? La ce anume se referă procurorii? Ce anume am făcut pentru a ”impune”? Există un ordin, o solicitare verbală, ceva? Există o probă anume sau este vorba doar despre o speculație a procurorilor?

Dragi prieteni, nu este un moment ușor pentru mine. Dar știu că sunt nevinovat. Aștept să văd tot dosarul și tot ceea ce pot spune acum este că voi utiliza, ca de fiecare dată, pârghiile legale pentru a arăta că spusele procurorilor nu au nicio bază reală” scrie Gabriel Oprea pe pagina sa de Facebook.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-06

In legatura cu acest articol...

Cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, la Senat

DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă
Parerea ta...

SUCCESURI SI ESECE
02 Sep 2016

Dosarul Oprea/DIPI/Tobă ar putea produce un adevărat cutremur în săptămânile viitoare! Conform unor surse din interiorul UNPR, unul dintre motivele pentru care documentele DIPI au fost secretizate și s-a ținut cu dinții de această secretizare, este de-a dreptul exploziv: neveste și rude de parlamentari UNPR, sau racolați pentru fostul partid al jegului Oprea, au fost angajate fictiv ca informatori ai fostei Doi ș-un sfert!
CROCODILUL FLAMAND
02 Sep 2016

IZMENARE....CUM FACI TU DREPTATE LA AIA PE CARE I-AI CIOMAGIT CU BATELE DEGHIZAT IN MINER?......CUM DEMONSTREZI CA "INTERESUL NATIONAL"ESTE SA LICHIDEZI DUSMANI LUI ILIESCU.....NU CUMVA ASTEA SUNT INFRACTIUNI DE OMOR?......TE CREZI SMEKER CA AI CUMPARAT PROCURATURA MILITARA?....CE ZICI DE O PLIMBARE PE LA HAGA......CIOMAGAR JEGOS......CRIMELE NU SE PRESCRIU...NICI ALEA IN INTERESUL MAFIOT
INTERESUL NATIONAL
02 Sep 2016

CE DRACU VRETI ; MA DUCEAM CU EXCORTA DE PROSTI LA WECEUL VILEI 19 DIN COTROCENI . IN INTERESUL NATIONAL SI EXTREMA URGENTA SI SECRET DE STAT .
ORANGHUTAN
02 Sep 2016

Păi dacă e să se facă dreptate cu adevărat, o să cam înfunzi puşcăria, ghinărare de carton ...
UN NATIONALIST ROMAN
02 Sep 2016

BA GENERALISIME CU 5 STELE , ANUL TRECUT AI FOST LA O NUNTA IN JUDETUL OLT SI TOATA POLITIA JUDETULUI ERA PE TRASEU IN DUMINICA ACEIA . DUPA O SAPTAMINA AI DAT MASINI DE SERVICI NOI , LA TOT JUDETUL . CONFORM PRESEI DIN JUDETUL OLT . BINENTELES SI CU NEVASTA IN INTERES NATIONAL . CITESTE ADEVARUL . PUTEREA SI COMISARUL CAUTATI ARHIVA JUDETULUI .
ANONIM
02 Sep 2016

Accidentul produs in sectorul "boierului" Andrei Chiliman, politehnist din vremea comunistilor, intr-o groapa, ce a implicat pe unul dintre cei care ii asigurau protectia si siguranta vicepremierului cu atributii in domeniul sigurantei nationale, atunci cand acesta se i drepta de la SRI catre o destinatie, considerati ca are si o caracteristica oarecum "simbolica" in analizarea contextului existent si a repercusiunilor ?
SURSA
03 Sep 2016

la ridicat Antrenorul general Iordanescu , preten de familie , ruda sau amant , care sa facut general pe gazon . ( pardon iarba )
BOTOș
03 Sep 2016

S-a dus si dr.sluga toba... a mai rămas dr./sluga/canalia de uliti B.Dess pess Qu...
ACADEMIA INFRACTORILOR
03 Sep 2016

TRIMIS PACHET IN COREIA DE NORD . ACOLO SE FAC TRAGERI CU TUNUL . PACAT DE STELE
CROCODILUL FLAMAND
04 Sep 2016

CUM DRACU S-A INTAMPLAT>>>>>>>>>>>DUPA 1989 O SATRA DE TZYGANI MAFIOTI A INHATZAT TOATA ROMANIA FINDCA I-A OPLOSIT SI PROTEJAT GRUPUL ILESCU-BRUCAN-MAGUREANU.................VEZI DOSARELE "CORBII" FACUTE DE CONTRASPIONAJUL DE DINAINTE DE 1989...."CORBII" ERAU DE FAPT MAFIA TZYGANEASCA CU EPOLETI CARE LUCRA PENTRU NKVD-UL SOVIETIC >>>>>> CORNU>>>>>>RISTEA PRIBOI...NASTASE.....ZAHARIA.........ULTERIOR GHITZA-PONTA>>>>>>>>>>>>SI DE LA PLESCOI-BUZAU>>>>>>>>>>>PLUS GURGIU-OLTENITZA>>>>>>>>>>CRAIOVA-STREHAIA>>>BERCEA MONDIALUL>>>>>>>>>>>>>SA NU MAI ZIC TIMISOARA-ARAD>>>>>>>>>>>>BUCURESTI SECT5-VANGHELIE-GEOANA>>>>>>>>>>>ETCETERA
CRIXUS
06 Sep 2016

Da o sa ti se faca dreptate si vei pleca la Rahova sa stai la odihna vreo 10 ani.
PENTRU CROCODILUL FLAMAND
21 Sep 2016

ESTI LOGOREIC SI SPUI NUMAI PROSTII AI MINTEA AMESTECATA SI NU ESTI IN STARE SA DEBITEZI NICI O FRAZA LOGICA HAI SICTIR JIGODIE
TOBA DE ESAPAMENT
21 Sep 2016

Bravo postaci handicapati! Infierati cu manie proletara!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine