2019-11-17 00:14

Gabriela Anghel, deputat PND: Nu ştim să cerem ceea ce vrem să se facă cu banii noştri

 |  21:01
Gabriela Anghel, deputat PND: Nu ştim să cerem ceea ce vrem să se facă cu banii noştri

Roland Cătălin Pena

Se tot vorbeşte despre reformă în politică. Ce înseamnă această reformă, ce presupune ea, în opinia dumneavoastră?

Reforma în politică nu este ceva ce poate fi făcut pe verticală,  ci pe orizontală şi trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. În momentul în care nu vom mai alimenta  corupţia la nivel individual, vom avea si mai mult curaj şi mai multă revoltă când vom cere acelaşi lucru de la ceilalţi. Atâta timp cât ştim că fiecare dintre noi închidem ochii la asemenea fapte sau ne folosim de mijloace precum mita ca să ajungem mai repede la un scop, există un grad de toleranţă care ne pondereaza impulsul de a merge să strigăm în stradă “stop corupţia”. Aceasta se întâmplă, după cum vedeti, numai în cazuri extreme, când suntem puşi în faţa unui dezastru, cum a fost cel din Colectiv. Numai atunci începem să realizăm, să ne miscăm, să gândim că fiecare dintre noi am putea fi o rotiţă a acestei reforme. Ne trebuie însă consecvenţă şi interes civic.

Guvern de tehnocraţi sau guvern cu oameni politici?

Momentul este cum nu se poate mai bun pentru un guvern de tehnocraţi. Mandatul acesta a fost unul foarte greu. S-a pornit de la o majoritate zdrobitoare, au avut loc migraţii multiple de la un partid la altul, s-au rupt alianţe şi peste toate acestea au venit problemele puse pe masa Parlamentului de către DNA. Nu este uşor! Trebuie dislocat un aparat corupt care s-a perpetuat şi s-a consolidat un sfert de secol. După cum aţi văzut, nu se înghesuie nimeni să preia guvernarea. Nu mai sunt oameni în rândurile partidelor care să vrea să scoată castanele încinse din foc cu mâna lor. PNL este tulburat de lupte interne, PSD încearcă să se adune şi, pentru prima dată, organizarea alegerilor pare că nu mai reprezintă o miză, aceasta probabil şi pentru că procedurile de votare s-au stabilizat.  Este o şansă pentru România acest guvern de technocraţi şi cred că Dacian Cioloş este o alegere bună.

Va trece Guvernul Cioloş de Parlament?

Fără nici un fel de emoţie. Chiar dacă există posibilitatea ca PSD-ul să joace o oarecare poziţie adversă, cred că vor asigura numărul de voturi necesar. De fapt, cred că dacă PSD nu vrea să voteze Guvernul, acesta ar putea avea ceva dificultăţi. Cred că există o înţelegere PSD- UNPR.  Nu cred că UNPR are altă variantă de supravieţuire decât aceea de a candida alături de PSD, pe liste comune, la PNL sau în altă parte, fiind limpede că nu au loc. Aceasta dacă nu va începe migrarea şi dezintegrarea UNPR. Cine tradează o dată, o va mai face. Cu un PSD care nu mai vrea să mai continue guvernarea, poate şi din cauza “castanelor fierbinţi” aruncate în ultimele luni, cu un PNL care nu vrea să îşi asume guvernarea de teamă că se va frige cu aceste castane, cred că vom vedea o luptă crâncenă pe atragerea meritelor acestui guvern, dacă va merge, sau specularea greşelilor şi folosirea lor ca muniţie electorală de aruncat în adversar, daca va avea sincope. Eu aş vrea să văd armele lasate jos atât de către PNL cât şi de către PSD şi o gândire comună pentru reformă.

Credeţi că sunt şanse ca Cioloş să aibă un mandat bun?

Premise sunt. Îl ajută experienţa europeană. Sperăm că ne va ajuta şi pe noi, ca ţară. Trebuie însă să se gasească o variantă de majoritate permanentă pentru a avea sprijin pentru eventuale măsuri benefice. La nivel de intenţie, planul este bun. Nu ne mai permitem să schimbăm guverne şi dacă încercarea cu acest guvern eşuează, oamenii îşi vor pierde şi bruma de încredere care le-a mai rămas, iar cel care va pierde înzecit, va fi Preşedintele Iohannis, pentru că şi l-a asumat. Dacă vreţi, această guvernare este un drum cu sens unic. Ori ne coalizăm toţi şi ajutăm la însănătoşirea ţării, ori lăsăm loc altora care vor şi pot să o facă!

Aţi anunţat că veţi porni o acţiune de strângere de semnături pentru un Spital de Pediatrie în Ploieşti, oraş pe care îl reprezentaţi în Parlament, ca deputat. Cum v-a venit această idee şi care e scopul ei?

Ideea aceasta izvorăşte din două dezamăgiri. Prima dezamăgire care mă încearcă demult, este aceea că noi, ploieştenii, ca mai toţi românii dealtfel, nu avem iniţiativă şi interes civic, viaţă de comunitate. Nu ştim să cerem ceea ce vrem să se facă cu banii noştri. Cea de-a doua este pornită din nenumaratele promisiuni mincinoase făcute de primarul demisionar printre care şi aceea că vom avea un spital pentru copii în clădirea donată Primăriei de către OMV-Petrom. Deşi s-a explicat în media ploieşteană că nu se poate face spital acolo, s-au strâns fonduri de la oameni pentru acest proiect. Oamenii chiar au sperat că se va face, toţi fiind conştienţi că trebuie găsită o soluţie. Avem, vedeţi bine, din ce în ce mai puţini copii în România, trebuie să îi apărăm, să avem grija ca ei să creasca  sănătoşi. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Franţa! Ca stat trebuie să fii pregătit pentru orice.  Aceasta este lumea în care trăim şi trebuie să fim pregatiţi pentru ea, ca să apăram bunul cel mai de preţ al umanităţii, VIAŢA.

De ce se urneşte atât de greu românul deşi este vorba de propriul lui interes?

Ne implicăm destul de greu, aşteptăm să facă alţii pentru noi, ne tot uităm peste gard la capra vecinului, invidiem mai mult decât apreciem. Aceasta este moştenirea comunistă! O moştenire care a dat lovitura decisivă acestui popor. Lăsând un popor fără putere de decizie timp de 50 de ani, îi furi liberul arbitru şi îl laşi fără curajul de a face şi de a-şi pune în practică dorinţele. Vorbim mult, criticăm mai mult, facem puţin. Trebuie să învăţăm din nou ce înseamnă încrederea în propria persoană, curajul, decizia, echipa şi nu în ultimul rând, ce înseamnă atitudine civică. Regula este simplă,  nu respecţi nu eşti respectat, nu lupţi pentru tine, nu avea pretenţie ca altul să o facă, nu crezi în tine, nici ceilalţi nu vor crede. Tocmai de aceea PND îşi asumă organizarea acestei campanii de strângere de semnături pentru un spital nou de copii! Pentru că avem nevoie urgent de el şi pentru că trebuie să facem acest fel de exerciţii democratice prin care oamenii învaţă să ceară civilizat şi cu instrumentele legii ceea ce vor şi mai ales să ceară uniţi, ca o comunitate. Şi mai este ceva, pentru că ONG-urile din Prahova nu îşi asumă asemenea campanii, de educare şi capacitare a societăţii civile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray