2020-02-26 00:16

Gabriela Firea, despre Strategia Națională de Apărare: Nu este decât un document programatic

 |  11:59
Gabriela Firea, despre Strategia Națională de Apărare: Nu este decât un document programatic

Senatorul PSD Gabriela Firea a precizat, miercuri, că Strategia Națională de Apărare nu este decât un document programatic. Referitor la opiniile potrivit cărora prin strategie s-ar consfinți transferul de atribuții de la Guvern către președinte, Firea a afirmat că "de la intenție până la faptă e cale lungă".

"Au fost exprimate opinii potrivit cărora acest document (Strategia Națională de Apărare — n.r.) ar consfinți transferul de atribuții de la Guvern către președinte, ceea ce ar consolida caracterul prezidențial al republicii. Nu cred că trebuie să ne alarmăm mai mult decât este cazul, pentru că nu avem de-a face decât cu un document programatic, ori de la intenție și până la faptă e cale lungă", a precizat Gabriela Firea, într-o declarație politică.

"Dat fiind faptul că la capitolul direcții de acțiune în acest sens sunt trecute doar câteva fraze cu caracter general, nimic concret, e de presupus că au fost cuprinse în strategie doar pentru a justifica ulterior înființarea unor comisii supra-guvernamentale la Președinție, după modelul brevetat de Traian Băsescu, care să elaboreze documente stufoase ce vor îmbogăți doar arhiva Palatului Cotroceni", a completat senatorul PSD.

Referitor la impactul acestui document, senatorul susţine că "ultimul punct este cât se poate de elocvent" și anume "o condiție necesară pentru operaționalizarea Strategiei o reprezintă revizuirea cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să țină cont, pe lângă deficiențele relevate în timp, de noile amenințări și de nevoia de respectare a drepturilor și libertăților civile".

"E de datoria noastră, a parlamentarilor, ca la dezbaterea acestor modificări ale cadrului legislativ, ce vor sosi cât de curând pe ordinea de zi, să veghem ca drepturile și libertățile cetățenilor să prevaleze", a completat Gabriela Firea.

"Cu toate acestea, pe lista deloc succintă a obiectivelor naționale și internaționale de securitate, găsim concepte precum integritatea statală și teritorială a României, bazată pe loialitatea cetățenilor și instituțiilor publice față de suveranitatea națională, consolidarea capacității naționale de apărare, consolidarea securității și protecției infrastructurilor critice, dezvoltarea capabilităților de combatere a amenințărilor asimetrice, asigurarea securității în regiunea Mării Negre, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și alte asemenea, dar nimic despre drepturile și libertățile cetățenești. Putem înțelege că în viziunea celor care au redactat acest document instituțiile statului sunt mai importante decât cetățenii, dar asta nu înseamnă că președintele țării, care este sau mai bine zis ar trebui să fie ales de cetățeni și nu de instituții, sau parlamentarii, care sunt reprezentanții nemijlociți ai cetățenilor, trebuie să-și însușească pe nemestecate acest punct de vedere", a precizat senatorul Gabriela Firea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine