2020-04-08 08:44

„Grupul de la Bruxelles” îşi revendică supremaţia în PDL

 |  19:08
„Grupul de la Bruxelles” îşi revendică supremaţia în PDL

Dacă în PSD Grupulde la Cluj nu a reuşit să se impună, valul reformator din PDL, intitulat încele ce urmează „grupul de la Bruxelles”, susţine că este pregătit să concurezevechea gardă a partidului, care „pare resemnată” în perspectiva alegerilor din2012 şi 2014. Ziarul „Puterea” vă prezintă un tablou al situaţiei din PDL, darşi o analiză comparativă între reformatorii social-democraţi şi ceidemocrat-liberali.

Unitatea demonolit a PDL de pe vremea când era în Opoziţie a rămas în istorie, grupăriledin interiorul partidului ducând astăzi o luptă deschisă pentru putere. EuroparlamentarulCristian Preda recunoaşte că „grupul de la Bruxelles”, căruia i se adaugă mulţiadepţi din ţară, pregăteşte debarcarea triadei Blaga-Videanu-Berceanu dinfruntea PDL. „Nu avem nevoie de clanuri, nu avem nevoie de aranjamente făcutede îmbogăţiţii tranziţiei care au sărăcit statul, nu avem nevoie să câştigămalegerile cu pungi şi cu mită electorală, ci cu idei şi angajamente publice.Dacă unii nu sunt de acord, este treaba lor, ei vor plăti. Nu înţeleg săplătesc pentru ei acest preţ al nesincerităţii”, a declarat pentru „Puterea”democrat-liberalul.

Cine sunt reformatorii

Taberele din PDLîncep să se cristalizeze şi fiecare membru va trebui în perioada următoaresă-şi prezinte opţiunea, consideră reprezentanţii „grupului de la Bruxelles”. „Existăapropieri între mine, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Sever Voinescu, GeluVişan, sunt mulţi alţii. Sunt şi din afara partidului. Îl simt foarte aproapepe Teodor Baconschi. Din interior îl simt pe aceeaşi lungime de undă pe DanielFuneriu, sunt lideri locali care rezonează foarte bine la aceste idei”, aidentificat Preda câţiva reprezentanţi ai noului val din PDL. Nici Elena Udreanu a rămas pe-afară. „Elena Udrea pare mai sensibilă la ideile enunţate de noidecât Blaga, Berceanu şi Videanu, la ceea ce înseamnă acest aer proaspăt cerutde societate”, a comentat europarlamentarul PDL.

Boc, lipit de vechea gardă

„Garda veche dinPDL s-a cam resemnat şi nu poate câştiga alegerile din 2012 şi 2014. Din vecheagardă a PD nu simt pe nimeni aproape. Pe Berceanu, Blaga şi pe Videanu, nu”, a explicatfoarte clar europarlamentarul PDL. Nici premierul Emil Boc nu este privitîntr-o lumină favorabilă. „Nesigur la Guvern, nesigur pe sprijinul partidului,nesigur pe resursele din Guvern, ăsta este Boc în acest moment”, a subliniatPreda. El a adăugat că PDL are şi o gravă problemă de credibilitate, iaraceasta nu este cauzată doar de performanţa guvernamentală. „Adriean Videanu mi-aspus că am un aer de ONG-ist. Un partid nu trebuie să dispreţuiască societateacivilă, ci să stea cu urechea la ea. Ioan Oltean este pierdut în tranziţie şiface tot felul de declaraţii care sunt pe placul conducerii actuale, doar-doarva supravieţui”, a adăugat reprezentantul „grupului de la Bruxelles”.

Cum se fac jocurile pentru Congres

„Deocamdată nueste nici o competiţie în interiorul PDL, sunt aranjamente făcute în acest cercal oligarhilor partidului şi asta este tot”, a atacat direct Cristian Predagruparea BVB. El a adăugat că nu are de gând să ia lecţii de la colegii săi şică nu se lasă intimidat. „Aştept nu lecţii, ci mulţumiri de la Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanusau Ioan Oltean”, a plusat europarlamentarul. Conform acestuia, sprijinulpentru ideile pe care le expune se vor vedea în momentul în care se va deschideoficial competiţia pentru şefia PDL. Cristian Preda este sigur că mesajele pecare le dă sunt corecte, deoarece „a spus doar lucruri raţionale, lucruriabsolut elementare”.

Cristian Preda are ambiţii: şefia PDL

Întrebat dacăeste pregătit să preia funcţia supremă în PDL, europarlamentarul nu a exclusaceastă variantă, susţinând că „nu se poate pregăti pentru ceva care nu existăşi că va vorbi despre aceste ambiţii când se vor stabili data şi loculCongresului”. „Sunt mulţi din partid care măîncurajează şi mă susţin. O vor spune public când se va deschide aceastăcompetiţie, deocamdată nu este nici o competiţie. Eu aştept să intru încompetiţie în PDL. Nu mă voi da la o parte şi vom vedea cine va câştiga”, a adăugat Cristian Preda. El dezvăluie totuşi atuurilecare dau forţă „grupului de la Bruxelles”. „Suntem împotriva oricăreioligarhii. Suntem împotriva acestei influenţe a banilor în politică. Noi vorbimdintr-o perspectivă foarte europeană, suntem în Parlamentul European, vorbim careprezentanţi ai cetăţenilor într-o instituţie europeană. Există o perspectivăde sincronizare a României cu politica de tip european. Vom aduce pe cineva maibun la conducerea PDL decât Mircea Geoană (aluzie la Grupul de la Cluj) şi vomaduce pe cineva care va câştiga alegerile din 2012 şi 2014”, a explicatdemocrat-liberalul. Un alt nume vehiculat pentru a candida din partea „grupuluide la Bruxelles” pentru preşedinţia PDL este cel al lui Sever Voinescu.

Blaga cere simbioză: „Este loc pentru oricine”

"E loc pentruoricine, şi pentru Cristian Preda, şi pentru Monica Macovei, cu o singurăobservaţie: trebuie să se facă înţeleşi şi să fie efectiv apreciaţi de partidîn interior. Este nevoie de o simbioză între experienţa unora şi aerul proaspătal altora. În ultimul timp, au venit foarte mulţi oameni de valoare în partidşi e nevoie de toţi, cum e nevoie şi de experienţa unora care au mai vechistate în partid. Cred că toate dezbaterile astea trebuie să aibă loc aşa cum auavut loc în partid pe vremea când îl conducea Băsescu, extrem de democratic”, areplicat Vasile Blaga, la un post de televiziune. Cu toate acestea, secretarulgeneral al PDL a dat şi un avertisment “reformatorilor” din partid: “Le atragtuturor atenţia, cu prietenie, că nici un post nu se câştigă în partid lovindîn colegi pe sticlă”.

Grupul de la Cluj despre reforma din PDL

Ioan Rus, unuldintre liderii Grupului de la Cluj, susţine că se poate face o paralelă întrece a reprezentat iniţiativa lor în PSD şi ceea ce se întâmplă acum în PDL.„Nevoia de descentralizare, de democratizare este una continuă. Noi am începutsă vorbim despre acest lucru acum zece ani, fiind convinşi că acesta esteviitorul. Nu se poate ca un grup restrâns de oameni să decidă viitorul unuipartid, să spună cu cine se fac alianţe sau nu”, a susţinut fostul ministru de interne.El a precizat că PDL face mari erori în acest moment, dar că nu îşi permite sădea sfaturi celor din „grupul de la Bruxelles”. „Trebuie să vezi şi ce îţi ceresocietatea. Noi am cerut anumite lucruri, dar societatea nu a votat acelelucruri”, a explicat Rus, care a ţinut să precizeze că un rol important înreforma din PSD a avut-o şi Adrian Năstase. El a recunoscut totuşi că ideilereformatoare ale Grupului de la Cluj au fost estompate în timpul mandatului luiMircea Geoană.

„Suntem mai puternici”

„Suntem mai puternici decât Grupul de la Clujcare era în PSD şi s-ar putea să avem mai multe şanse pentru că sunt aşteptăriîn spatele nostru şi nu nişte calcule politice în interiorul PDL. Lor le-aînchis gura şi i-au dat la o parte cei din partid”, a comentat paralelaCristian Preda. Europarlamentarul a ţinut să evidenţieze deosebirile între„grupul de la Bruxelles” şi cel de la Cluj. „Ei au fost miniştri, la noi, doardoamna Macovei a fost ministru. Grupul de la Cluj era un grup al provinciei.Noi suntem nume mult mai numeroase şi vom intra în competiţie. Grupul de la Clujn-a vrut să intre în această competiţie. Ei erau trei foşti miniştri care autrebuit să reziste trecerii de la Năstase la Geoană, nu suntem în aceastăsituaţie, nici eu, nici Sever Voinescu. Avem mai multă flexibilitate către ceeace ne cere societatea, ei nu o aveau. Sunt oameni foarte respectabili, dar auocupat funcţii de răspundere în PSD, nu este cazul nostru. Noi nu am avutfuncţii importante în PDL. Noi la nivelul discursului am vorbit despre nevoiade ieşire din oligarhizare, n-am auzit un asemenea mesaj la Cluj. Ei au fostsolidari cu Adrian Năstase, care a creat un sistem de oligarhie în PSD”, aanalizat pentru „Puterea” Cristian Preda deosebirile între reformatoriisocial-democraţi şi cei de la PDL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-01Parerea ta...

VLAD
22 Iul 2010

Am impresia ca s-a cam gresit in exprimare : "Vom aduce pe cineva mai bun la conducerea PDL decât Mircea Geoan?". Mircea Geoana nu face parte din PDL ci din PSD.
ANDREIT
23 Iul 2010

d-na Udrea este o femeie de nota 10, care are multe calitati si care merita sustinuta. Face ceea ce spune si cu maximum de eficienta.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine