2020-07-09 04:18

Guvernul a decis: SALARIUL MINIM majorat şi diferenţiat în funcţie de studii şi vechime, de la 1 decembrie

 |  14:35
Guvernul a decis: SALARIUL MINIM majorat şi diferenţiat în funcţie de studii şi vechime, de la 1 decembrie

Majorarea salariului minim, în funcţie de studii, intră în vigoare de la 1 decembrie, a decis Guvernul în şedinţa de vineri.

Angajatorii din România vor fi obligați să acorde angajaților cel puțin salariul minim pe economie în mod diferențiat, la un nivel superior angajaților cu studii superioare și celor care au o anumită vechime în muncă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, vineri, de Guvern.

"Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel” - a informat, vineri, Ministerul Muncii, într-un comunicat remis StartupCafe.

Potrivit ultimelor discuții dintre guvernanți și reprezentanții patronilor și cei ai salariaților, de la 1 decembrie 2018 urmează să se majoreze salariul minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, pentru toate categoriile de angajați.

Olguța Vasilescu anunțase săptămâna trecută că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 şi va fi diferenţiat în funcţie de studii. "Săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern vom avea o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat între cei fără studii superioare şi cei cu studii superioare şi atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 decembrie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei", a menţionat şeful de la Muncă, duminică, la TVR.

„S-au clarificat toate aspectele rămase în discuţie şi mâine(vineri -n.r.) cred că vom discuta şi ordonanţa privind Fondul Suveran. (…) Stabilim un cadru general valabil pentru a putea, după aceea, prin hotărâre de guvern, să înfiinţăm Fondul Suveran de la caz la caz”, a precizat şi Eugen Teodorovici joi la Parlament.

Și ordonanţa privind aplicarea salariului minim diferenţiat, în funcţie de studii, ar putea fi discutată în şedinţa de guvern de astăzi, dacă primeşete avizul Ministerului Justiţiei. Salariul minim pe economie ar putea creşte la 2.050 lei înainte de 1 ianuarie 2019, spune, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a precizat că la minister se face o analiză în acest sens.

În prezent, salariul minim este de 1.900 lei brut/lună.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-09Parerea ta...

TELEMORMANUL (DE PROSTI)
10 Noi 2018

Romania traieste pe datorie. Discotecarul si puscariasul draknea se imprumut linar cu dobanzi mari in contul generatiilor viitoare. Romania este un stat eshuat din cauza gunoaielor care voteaza mafia psd.
TELEMORMANUL (DE PROSTI)
10 Noi 2018

Romania traieste pe datorie. Discotecarul si puscariasul draknea se imprumut linar cu dobanzi mari in contul generatiilor viitoare. Romania este un stat eshuat din cauza gunoaielor care voteaza mafia psd.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz