2020-06-02 14:22

Guvernul României acuză Austria că încalcă legislaţia UE după ajustarea alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi. Ce demersuri va face executivul

 |  21:13
Guvernul României acuză Austria că încalcă legislaţia UE după ajustarea alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi. Ce demersuri va face executivul

MAE consideră că legea privind ajutarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislaţiei UE, şi creează o situaţie discriminatorie, potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului. Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocaţiile şi deducerile fiscale pentru copiii nerezidenţi ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii, prin crearea unei situaţii de discriminare în ceea ce priveşte cetăţenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuţii în Austria”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii MAE mai spun că românii care lucrează în Austria plătesc aceleaşi taxe ca cetăţenii acestui stat şi prin urmare ar trebui să beneficieze de tratament egal cu privire la drepturi.

„Statul român susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate. Cetăţenii români care lucrează în Austria plătesc aceleaşi taxe ca cetăţenii acestui stat şi trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceştia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni”, potrivit sursei citate.

În acest sens, Ministerul de Externe aminteşte de Tratatul prvind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi de jurisprudenţa Curţii de Justiţie a UE care a spus mereu că tratamentul egal al cetăţelor europeni interzice măsurile discriminatorii.

„Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili şi lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca cetăţenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie. Subliniem că în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalităţii de tratament prevăzută în TFUE şi în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naţionalitate, ci şi orice forme de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferenţiere, conduc în fapt, la acelaşi rezultat”, a explicat sursa menţionată.

De asemenea, MAE subliniază că ţara noastră a fost primul stat membru UE care a atras atenţia asupra măsurilor legislative austrice.

„România a fost primul stat membru care a atras atenţia asupra problemelor implicate de măsurile legislative austriece vizând introducerea mecanismului de indexare a alocaţiilor pentru copii. În acest sens, au fost întreprinse demersuri politico-diplomatice la toate nivelurile, atât pe componenta bilaterala, cât şi în discuţiile cu oficialii europeni. În toate aceste demersuri, România a subliniat, în mod constant, necesitatea menţinerii prevalenţei principiului egalităţii cetăţenilor UE, caracterul fundamental al dreptului la liberă circulaţie şi necesitatea respectării imperativului beneficiilor similare la contribuţii egale la nivelul tuturor statelor membre”, arată reprezentanţii Ministerului de Externe.

Nu în ultimul rând, MAE precizează că autorităţile române vor face demersuri la Comisia Europeană pentru a evidenţia caracterul inechitabil, care încalcă valorile UE, al legii nou intrată în vigoare în Austria.

„Subiectul se află, în continuare, pe agenda de discuţii cu reprezentanţii celorlalte state membre, în special Austria şi ţările cu interese similare României, precum şi cu instituţiile UE, în special Comisia Europeană. MAE va continua să sublinieze în discuţiile la nivel bilateral şi european caracterul neechitabil şi contrar valorilor UE al recentei legi austriece. Autorităţile române vor continua demersurile pe lângă Comisia Europeană şi vor face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislaţiei UE”, a conchis sursa citată.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-05Parerea ta...

ANONIM
06 Ian 2019

Astfel de "diplomație" ?
MOLIE
06 Ian 2019

CE MOLIE TIMPITA . VREA 2 ALICATI IN PARALEL . CAPITAL ELECTORAL PROST
ANONIM
07 Ian 2019

Demult timp sunt austriecii ofuscati de ce primesc copiii romanilor alocatii si ei au domociliul un Romania prefera sa dea 1500 euro unui terrorist musulman decat ceva putin romanilor si doar pentru simplul motiv ca sunt romani.Lucrez de sapte ani in AUSTRIA dar se vorbeste tot mai mult ca romancele nu vor mai fi primate nici '''la babe''' adica ingrijitoare cu toate ca sunt cel mai prost platite. NOI in schimb romani nebuni ne batem intre noi si acceptam un presedinte NAZIST CARE A TRANSFORMAT ROMANIA intr-o COLONIAE a GAY-ului FABRICIUS a lui SOROS a lui MERKEL a lui SCHWACHOFER care taie si padurile virgine si nu vede nimeni S-au taiat 2.000.000 hectare de paduri virgine si nu vedeti ca toate se fac cu aprobarea lui johanis si a lingailor lui? de nazistul acesta si acolitii lui sorosisti trebuie scapat antii
ANONIM
08 Ian 2019

Ați zice că domnul Meleșcanu "îi îndemnă la somn" pe cei pe care îi reprezintă ?
ALT EXPIRAT!
08 Ian 2019

Du-te bă acasă! Plimbă-ți strănepoții și lasă-ne! Vremea ta a trecut! Lasă pe alții, nesătulule! N-ai crăpat de la atâtea havane? Sau ai trecut pe liniuțe? Prea ai pupilele dilatate, nebunule!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine