2020-02-16 21:08

Guvernul „Aviatorilor”. Elena Udrea înlocuită de Crin cu un traseist politic. Oamenii lui Tăriceanu nu mai pupă fotoliul de ministru

 |  16:57
Guvernul „Aviatorilor”. Elena Udrea înlocuită de Crin cu un traseist politic. Oamenii lui Tăriceanu nu mai pupă fotoliul de ministru

Un traseist pune mâna pe un minister mamut, la care doarElena Udrea a visat: Dezvoltare, Transporturi plus Comunicaţii. Cinciindependenţi, propuşi la Justiţie,Finanţe şi Economie, de frica grupurilor de interese. Învechiţii Meleşcanu şiMarga la Externe şi Educaţie. Prietenul şefului deputaţilor PDL la Interne. Unminister al „identităţii naţionale” în care joacă Mircea Diaconu. O singurăfemeie. Aşa arată guvernul din umbră despre care Crin Antonescu spune că e„bătut în cuie” atunci când PNL va intra la guvernare. Când?! Nici el nu ştie.Poate peste o lună, peste două, în 2012, sau 2016. Premierul?! Cu voia luiînsuşi, primul pe listă, Crin Antonescu.

Liberalii nu aunici o idee care va fi ziua, luna, sau chiar anul viitoarei guvernări PNL. Cutoate acestea, Crin Antonescu a anunţat deja ieri, într-o conferinţă de presă,Cabinetul liberal pe care promite că-l vor instala când vor ajunge la putere.Explicaţia grabei anunţului? Indirect, preşedintele PNL a recunoscut căpublicarea listei „miniştrilor” penelişti are un rol de imagine. Scopul!? Ca săvadă oamenii diferenţele dintre ministeriabilii lor şi actualii guvernanţi.

Consilierul lui Crin, şef peste trei ministere

În componenţa aceea ce susţine că va fi cabinetul liberal, Crin Antonescu l-a propulsat peEduard Hellvig, nimeni altul decât consilierul personal sau „purtătorul deservietă”. Lui Hellvig i s-a rezervat conducerea unui megaminister ce sedoreşte a fi o fuziune între Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilorşi cel al Comunicaţiilor, denumit Ministerul Infrastructurii Naţionale. Osimplă accesare a CV-ului său de pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor nedezvăluie un fapt foarte interesant: în cei doar 36 de ani ai săi, Hellvig acurtat mai multe partide politice. A început prin 1998, cu PNL, fiind consilieral fostului vicepreşedinte liberal Horia Rusu, un apropiat al lui Dinu Patriciu.Apoi a fost consilier al ţărănistului Constantin Dudu Ionescu (între 1999-200),după care l-a consiliat chiar pe Mugur Isărescu, când Guvernatorul a candidatpentru cea mai înaltă funcţie în stat susţinut de PNŢCD. Din 2004 a devenitdeputat din partea PUR (Partidul Umanist Român), transformat ulterior în PC(Partidul Conservator). Ultimul an de deputăţie - 2008, Eduard Helvig şi l-apetrecut în partidul cu care, de altfel, şi-a şi început traseismul politic.Aţi Ghicit: PNL! Partidul al cărui preşedinte îşi doreşte astăzi să se batăcorp la corp cu Elena Udrea, Anca Boagiu şi cine ştie ce alt pedelist va maiocupa vremelnic funcţia de ministru al comunicaţiilor.

Îi este frică să guverneze cu liberalii

La MinisterulFinanţelor şi Economiei - minister care a mai funcţionat sub această formăcondus de mâna de scriitor a lui Varujan Vosganian, Crin a anunţat unindependent. Este vorba despre Claudiu Doltu, un specialist în economie,Profesor Universitar Doctor la ASE. Aceeaşi poveste şi la Justiţie, unde a fostpropus Radu Catană. De ce a preferat Crin Antonescu oameni neînregimentaţi PNLla aceste ministere? Explicaţia ne-o dă el însuşi: „În 20 de ani, în România auacţionat la Finanţe şi la Justiţie grupuri de interese”. Reamintim cititorilorcă Partidul Naţional Liberal a dat mai mulţi miniştri, atât ai Justiţiei, câtşi ai Finanţelor. Îi nominalizăm doar pe Tudor Chiuariu şi pe VarujanVosganian, încă membri PNL. Tot un independent se doreşte şi la Apărare, undeCrin îl propune pe generalul Corneliu Dobriţoiu. La Sănătate, apare numeleacademicianului Victor Voicu, iar laAgricultură, a fost nominalizat, evident în umbră, Aurelian Penescu. Şi ei,independenţi.

Un prieten al PDL la Interne

Pentru funcţia deşef din umbră al Ministerului Internelor, liberalii l-au propus pe Victor PaulDobre, deputat de Galaţi. Dobre a fost secretar de stat la Interne chiar subconducerea lui Vasile Blaga, în defuncta Alianţă D.A. Mai mult, pe plaiurilegălăţene se cunoaşte buna relaţie pe care el o are cu Mircea Nicu Toader,nimeni altul decât liderul grupului deputaţilor PDL.

Figuri noi cu oameni vechi

Antonescu susţine sus şi tare căprincipiul care a stat la baza alcătuirii acestui cabinet alternativ este celal noutăţii oamenilor. “În acest moment, ceea ce eu cred că trebuie să primezeşi ceea ce a primat în criteriile mele nu a fost poziţia în partid, susţinereaîn partid, ci a fost argumentul de credibilitate, de noutate, cel care să poatăsă dea societăţii româneşti speranţa şi convingerea că în România mai sunt şialţi oameni, decât cei pe care îi cunoaşte”, a afirmat ieri preşedinteleliberal. Iată şi continuarea listei „noutăţilor” liberale: la Educaţie, AndreiMarga, care a mai fost ministru între 1997-2000, iar la Externe, Teodor Meleşcanuşi el un vechi ministru (1992-1996).

Femeile l-au refuzat

Singura femeie care ar prinde unscaun de ministru sub conducerea lui Crin ar fi Mariana Câmpeanu, la MinisterulMuncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Despre absenţa femeilor din guvernuldin umbră, Antonescu a comentat cu o glumă: „Am făcut avansuri, ca să spun aşa,mai multor doamne onorabile de a ni se alătura. Dar, din motive personale, aurefuzat. Mircea Diaconu, actor şi totodată deputat pare a avea o şansă de aîmbina arta cu politicul sub cârma lui Crin Antonescu. Acesta din urmă îldoreşte ministru la Ministerul Culturii, Patrimoniului şi IdentităţiiNaţionale.

SOV a umbrit guvernul din umbră al liberalilor

Programată la ora19.00, conferinţa de presă a lui Antonescu a început cu întârziere de jumătatede oră. Pe toate canalele de ştiri, se difuzau doar materiale despre eliberareadin arest a lui Sorin Ovidiu Vântu. În tot acest timp, ziariştii din sală îlsuspectau pe preşedintele PNL că întârzie intenţionat, aşteptând să se răceascăun pic ştirea „SOV liber din nou”, în scopul de a capta şi anunţul componenţeiguvernului din umbră transmis în direct. „Acum stă să iasă şi Ţurcan?! N-aretelevizor acasă?! E a treia oară când ne face aşa. Oricum, nu-l dă nimeni îndirect!”, comenta un ziarist iritat de întârzierea preşedintelui PNL.

Lista Completă a Cabinetului din umbră

Cu voia luiînsuşi, primul pe listă, Crin Antonescu prim-ministru

Viceprim-ministru,Ministrul finanţelor şi economiei, Claudiu Doltu

Viceprim-ministru,ministrul educaţiei şi cercetării, Andrei Marga

Ministrul afacerilorexterne, Teodor Meleşcanu

Ministrul apărăriinaţionale, Corneliu Dobriţoiu

Ministrul muncii,protecţiei sociale şi familiei, Mariana Câmpeanu

Ministrul sănătăţii,Victor Voicu

Ministrul administraţieişi internelor, Victor Paul Dobre

Ministrul justiţiei,Radu Catană

Ministrul infrastructuriinaţionale, Eduard Hellvig

Ministrul agriculturiişi dezvoltării rurale, Aurelian Penescu

Ministrul culturii,patrimoniului şi identităţii naţionale, Mircea Diaconu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-16Parerea ta...

VLAD.ADRIAN
23 Sep 2010

Doamna Udrea este un parlamentar de valoare a clasei politice care chiar se implica si face treaba . Respect!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine