2020-02-24 14:28

Guvernul Boc a scăpat de testul Legii ANI

 |  19:14
Guvernul Boc a scăpat de testul Legii ANI

Pentru Guvernul Boc IV, plenul de ieri de la Senat aconstituit o veritabilă moţiune de cenzură. Dacă Legea ANI în mod special şiordonanţa “TVA” ar fi fost respinse,rezultatul ar fi fost similar unei moţiuni de cenzură adoptată. În cazul primeilegi Guvernul a fost salvat de voturile liberalilor.

DacăGuvernul ar fi pierdut ieri în Senat adoptarea Legii ANI, cu siguranţă, pe 1septembrie la “ziua judecăţii” anunţate de Traian Băsescu, ar fi căzut câtevacapete la Palatul Victoria. Pierderea Legii ANI ar fi contribuit la decapitări,nu incompetenţa şi proasta gestionare a ţării de către majoritatea membrilorExecutivului. Dacă ar fi picat şi ordonanţa TVA, atunci ar fi fost doar problemede imagine, pentru că oricum, Camera Deputaţilor este Cameră decizională şiaici Guvernul beneficează de o majoritate care încă îi permite să treacă legilefără sprijin din partea opoziţiei.

PSD nu a participat la votul pentru ANI

Aşacum au anunţat anterior, senatorii PSD nu au participat la votarea Legii ANI.Legea a trecut cu 78 de voturi pentru, o abţinere şi nici un vor contra.Minimul de voturi necesare – legea este organică – era de 69, iar puterea maibeneficia, după demisia senatorului Georgică Severin de doar 70 de voturi. Demenţionat, că din echipa majoritarilor, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, uncontestatar al legii, nu a participat la scrutin. Legea ANI poate fi contestatăîn decurs de 48 de ore la Curtea Constituţională. Deşi în cadrul dezbateriloratât social-democraţii, cât şi liberalii au afirmat că există articoleneconstituţionale în lege, nimeni nu a declarat la “cald” că va sesiza Curtea.

Ceade a doua lege importantă a zilei, ordonanţa TVA, a fost votată cu 64 de voturipentru şi 50 contra. Împotrivă au votat senatorii PSD şi PNL, care, peparcursul dezbaterilor au susţinut revenirea la un TVA de 19%. Nefiind legeorganică, cele 64 de voturi au fost suficiente pentru adoptare.

Majoritariis-au impus şi în ceea ce priveşte Legea accelerării proceselor judiciare şiLegea finanţelor publice locale (ambele legi ordinare), iar propunerealegislativă de modificare a organizării şi funcţionării Curţii Constituţionale(lege organică) a trecut la limită: 69 voturi pentru, 41 contra şi o abţinere.

Boc compară cheltuielile salariale cu banii daţi lacârciumă

PremierulEmil Boc a confundat din nou locul în care se afla – plenul primei Camere aLegislativului - şi a avut momente în care s-a exprimat ca şi când s-ar fiaflat la coasă pe tarlaua de lângă casa părintească. Iată ce a spus premierulreferindu-se la pericolul nereducerii cheltuielilor salariale. “Finanţatorii seuită foarte atent acum la cei pe care îi împrumută. Dacă în acea ţară nu văd unsistem credibil de susţinere economică a cheltuielilor publice, nu teîmprumută. (...) Exact ca într-o familie - avem nevoie să luăm nişte bani să neacoperim cheltuielile zilnice până noi reuşim să producem atât cât consumăm.Dacă, însă ei, finanţatorii, se uită la familie şi văd că aceastacheltuie în fiecare zi la cârciumă sau cheltuie pe petreceri te mai împrumutăcineva ca şi familie? Nu-ţi dă nimeni bani”,a afirmat Emil Boc. Contextul în care a vorbit primul-ministru a fost cel aldezbaterilor generale la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind majorareaTVA de la 19 la 24%.

Un PDL-ist vs ANI

Întimpul dezbaterilor pentru Legea ANI, opoziţia a cerut demisia premierului EmilBoc, a ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu şi a şefului ANI, CătălinMacovei, dar cel mai interesant moment a fost acela în care un senator PDL,Dumitru Oprea, l-a atacat extrem de dur pe numărul 2 din ANI, Horia Georgescu.“Este o limită a suportabilităţii, când un domn care stă aici şi reprezintăinstituţia, dl Georgescu, dă dovadă de cel mai prost management posibil al uneiinstituţii. Sunt total de acord ANI, dar numele meu este prea mult mediatizatîncât să nu apăr statutul de senator al României şi implicit persoana mea.Domnule Georgescu, vă rog să-mi răspundeţi ce sumă credeţi dvs. că mi se imputăa fi nejustificată?”. Oprea are probleme cu ANI, care a descoperit că senatorulPDL-ist nu putea justifica suma de 90.000 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine