2020-02-28 15:09

Guvernul de la Bucureşti se interesează de soarta romilor din Franţa

 |  16:50
Guvernul de la Bucureşti se interesează de soarta romilor din Franţa

Ministrulmuncii, Mihai Şeitan, l-a desemnat peValentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi ProtecţieiSociale, "să gestioneze problemele romilor în relaţia cu Franţa",potrivit unui document postat pe site-ul ministerului. Numirea oficială intervinedupăce secretarulde stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche,s-a plâns că premierul Emil Boc a promis în februarie numirea unui secretar destat care să se ocupe de reintegrarea romilor, dar promisiunea nu s-amaterializat. OrdinulministruluiŞeitan de numire a lui ValentinMocanu intervine în condiţiile în care Guvernul, care trebuie să se supunărestructurării dictate de măsurile de austeritate convenite cu FMI, adesfiinţatîn urmă cu două săptămâni18 posturi de secretar de stat.Măsurile au fost luate în momentul în care tonul între Franţa şi România s-aînăsprit săptămâna aceasta, după ce Parisul a anunţat o serie de măsuri vizândcombaterea criminalităţii în rândul romilor, între care desfiinţarea taberelorilegale şi îndepărtarea "aproape imediată" de pe teritoriul francez aromilor delincvenţidin România şi Bulgaria.

Franţaa criticat în mai multe ocaziiGuvernul român pentru modul în careacţionează în problema romilor.

"Împreunăcu Guvernul român am făcut o comisie care să se ocupe de problema romilor. Atrebuit să merg de două ori în România pentru asta, pentru că, prima oară,românii nici nu voiau să vorbească despre problemă.Primul-ministrul românmi-a promis, cu greu, că va numi un secretar de stat pentru inserţia romilor:nu s-a întâmplat asta, deşi discuţiile au avut loc în luna februarie!", audeclarat oficialii francezi.

ComisiaEuropeană este de părere că integrarea minorităţilor nu este şi nu poate deveniun criteriu de aderare la spaţiul Schengen, însă a atras atenţia că intrareaunei ţări în Schengen este o decizie ce trebuie luată prin unanimitate înConsiliul European, iar un stat membru individual poate bloca această deciziedacă va considera că ţara candidată nu îndeplineşte criteriile Schengen.

Româniaşi Bulgaria şi-au propus să intre împreună în Schengen, în martie 2011.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine