2020-02-17 23:08

Guvernul umbrelor

 |  19:54

Liderii PDL au început să se ferească să facă parte dinCabinetul Boc, preferând să facă un pas în spate şi să lase o serie denecunoscuţi să se afirme în calitate de ministru. După ce gruparea BVB a fosteliminată din Guvern, Elena Udrea a rămas singurul lider cu notorietate de laPalatul Victoria. Greii din partid se regrupează în Modrogan pentru bătăliadecisivă ce se va da pentru câştigarea supremaţiei în PDL. Miniştrii anonimi aubeneficiat de o vorbă bună pusă de Traian Băsescu sau Elena Udrea pentru aajunge la Palatul Victoria. Grupul lui Vasile Blaga a reuşit să impună şi elcâteva nume. În schimb, liberalii lui Stolojan sunt marginalizaţi constant îninteriorul PDL, confruntarea finală urmând să se ducă între gruparea Blaga şicea a Elenei Udrea. Soarta lui Emil Boc este incertă, dovadă fiind că estelăsat să se descurce singur în vremuri tot mai tulburi.

Ialomiţianu, garantat de Scripcaru şi Udrea

Ministrul Gheorghe Ialomiţianu este garantat de primarulBraşovului, George Scripcaru, unul dintre favoriţii ministrului Elena Udrea. Pânăsă ajungă ministrul finanţelor publice, deputatul Ialomiţianu a fost unnecunoscut în politica mare. În urmă cu câteva luni a început însă o ascensiunefulminantă datorită susţinerii deosebite de care beneficiază din parteafilialei PDL Braşov. Municipiul de la poalele Tâmpei a fost şi el răsfăţat debanii veniţi de la centru, alocându-se mereu fonduri substanţiale pentru fiefulpedelist. Scripcaru a beneficiat de bunele relaţii avute cu Elena Udrea, ministruldezvoltării având grijă de proiectele colegului de partid. De la începutulanului, Ialomiţianu a început să apară din ce în ce mai des la diferite emisiunitv, semn că biroul de presă al democrat-liberalilor a primit undă verde pentrupromovarea deputatului braşovean. Considerat un specialist „gen Remeş”, dupăcum l-a descris chiar preşedintele Băsescu, Ialomiţianu întăreşte astfel forţafinanciară a grupului Udrea din PDL. De altfel, cu ocazia discursului ţinut înParlament de preşedintele Băsescu, Ialomiţianu şi Udrea au stat unul lângăcelălalt, majoritatea parlamentarilor PDL făcând ture prin jurul acestorapentru a obţine anumite favoruri.

Ion Ariton, „umbra” lui Videanu

Adriean Videanu a înţeles rapid că i se pregăteşte cevaneplăcut de la Palatul Cotroceni şi a luat din timp măsurile de precauţiepentru a-şi lăsa un urmaş de încredere la Ministerul Economiei. Noul ministru,Ion Ariton, a avut o serie de discuţii cu Videanu până la instalarea la PalatulVictoria, el fiind de altfel anunţat că va face parte din Guvern chiar de cătreacesta. Gruparea BVB şi-a impus astfel omul care controlează bogăţiile ţării cao contrapondere la preluarea de către gruparea Udrea a ministerelor bănoase:Finanţe şi Dezvoltare. Fost prefect de Sibiu, actualmente senator şi ministru,Ariton nu a fost o figură marcantă în PDL, nefăcând parte din prima linie apartidului. A preluat şefia democrat-liberalilor sibieni în 2008 şi a mai fostprefect al judeţului în timpul Alianţei D.A. Cu toate acestea, Ariton era unnecunoscut la preluarea mandatului de ministru, situaţie care nu s-a schimbatfoarte mult până în prezent, apariţiile sale în mass-media fiind extrem dediscrete.

Valerian Vreme sau „Pinalti” pentru Stolojan

Spre deosebire de predecesorul său din frunteaMinisterului Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, care a recunoscut că nu ştie săfolosească un calculator, noul ministru are studiile de specialitate necesareacestui post. Cu toate acestea, pentru a prinde fotoliul de la Palatul Victoriaa fost nevoie ca baronul PDL Gheorghe Ştefan, cunoscut publicului şi sub numelede Pinalti, şi Theodor Stolojan să dea „enter” promovării sale. DeputatulValerian Vreme nu reprezenta nici el o figură cunoscută în partid, având doarmeritul că aripa Stolojan trebuia să primească şi ea o bucăţică din GuvernulBoc. Foştii liberali plecaţi la PDL trebuiau să fie recompensaţi pentrusprijinul necondiţionat pe care îl oferă partidului. Vreme reprezintă astfelgaranţia că aripa liberală a PDL încă există şi este luată în calcul laîmpărţirea funcţiilor ministeriale.

Botiş, „broscoiul” lui Oltean

În timpul guvernării PSD şi PDL, vicepreşedintele IoanOltean s-a făcut remarcat cu ocazia unei şcoli de vară când le-a spusparticipanţilor că vrea să elimine „broscoiul PSD” de la guvernare. Dupădemisia ministrului muncii, Mihail Şeitan, Oltean a uitat de adversitatea faţăde social-democraţi şi a pus umărul ca Ioan Botiş, fost pesedist cu acte înregulă, să preia această funcţie. Între 2001 şi 2004, tot în timpul guvernăriiAdrian Năstase, Botiş a fost nici mai mult, nici mai puţin decât preşedinteleorganizaţiei PSD Bistriţa. El a trecut în barca democrat-liberalilor lainsistenţele baronului Ioan Oltean. În timpul campaniei parlamentare din 2008,noul ministru le promitea oamenilor că pensia minimă va ajunge la un prag de850 de lei, iar pensia socială la 305 euro în 2012. Mentalitatea de socialist alui Botiş este demonstrată şi de modul în care propune majorarea pensiilor: pebaza sistemului progresiv.Cu toatea acestea,Oltean a ţinut să aibă un om manevrabil în Guvern. Astfel, gruparea BVB şi-amai plantat un pion în Cabinetul Boc pentru a contrabalansa numirile venite dinpartea taberei Udrea.

Udrea, muza lui Zeus

Elena Udrea este singurul membru PDL cu greutate care asupravieţuit sub conducerea guvernamentală a lui Emil Boc. Şefă a CancelarieiPrezidenţiale, imediat după întronarea lui Băsescu la Cotroceni. Demisionarădin această funcţie în urma unei gafe de proporţii în direct la emisiunea luiRobert Turcescu. Udrea este, fără nici un dubiu, creaţia politică a lui TraianBăsescu. Ea însăşi a recunoscut acest fapt. „Blonda de la Cotroceni” a devenitministru în decembrie 2008, când PDL a format guvernarea împreună cu PSD.Postul pe care Udrea l-a primit a fost cel de ministru al turismului. Anterior,nu exista un minister al turismului, ci funcţiona doar o Autoritate Naţionalăpentru Turism. Acest fapt a dat apă la moară zvonurilor cum că că ministerul afost înfiinţat special pentru Elena Udrea. Puterile ministeriale ale sale aucrescut după ce a primit şi portofoliul dezvoltării. Trecând prin toatemetamorfozele pe care „guvernul Boc” le-a suferit, Udrea pare a fi în acestmoment singura persoană de neclintit de la guvernare.

Boagiu, transportată de Băsescu

Anca Boagiu este şi ea una dintre „muzele” lui „Zeus”.Cariera sa politică, precum şi evoluţia ei în PDL i se datorează în mare parteşefului statului. Boagiu a fost sprijinită de Băsescu încă de pe vremea când elera ministru al transporturilor între anii 1996 şi 2000. Astfel, atunci cândBăsescu a devenit primar al Capitalei, în iunie 2000, în locul său cald de laşefia ministerului a fost lăsată Anca Boagiu. Tot de preşedintele ţării estelegată şi candidatura ei în anul 2004 la Primăria Sectorului 2, fiind parte dinechipa pe care actualul şef al statului, primar general pe atunci, o numea „garantat Băsescu”. După insuccesulîn cursa pentru Primăria Sectorului 2, Ancăi Boagiu i s-a găsit un post chiarîn guvernul PNL-PDL – cel de ministru al integrării europene.

Oprea, de la şeful mafiei lui Năstase la ministrul lui Băsescu

După ce a fost numit de Traian Băsescu „şeful mafieipersonale a lui Adrian Năstase”, Gabriel Oprea a intrat, în cele din urmă, îngraţiile preşedintelui. Evenimentul s-a produs în decembrie 2009. Motivul?!Instalarea lui Oprea în fruntea grupului de parlamentari care au părăsit PSD şiPNL şi au înclinat balanţa Puterii parlamentare în favoarea PDL, partidul favorital lui Băsescu. Deşi intrarea lui Oprea în Guvern, în decembrie anul trecut, afost „stimulată” de Băsescu, momentan se poate spune despre el că este pepicioarele proprii. Partidul pe care îl conduce, Uniunea Naţională PentruProgresul României (UNPR), este, alături de UDMR, una dintre formaţiunile carepot menţine sau, din contră, pot demite un Guvern. Opoziţia pregăteşte omoţiune de cenzură în curând în scopul de a produce căderea actualuluiExecutiv. Liderii liberalilor şi ai social-democraţilor au lăsat deseori să seînţeleagă că negociază cu parlamentarii UNPR pentru ca aceştia să voteze lamoţiune pentru demiterea Guvernului.

Igaş, susţinut de finul lui Băsescu

TraianIgaş, proaspătul şef absolut peste interne şi administraţie, a fost susţinut încarieră de Gheorghe Falcă, considerat în PDL ca făcând parte din “aripa Udrea”.Pe lângă funcţia de primar al Aradului, Falcă mai are două calităţi: cea desecretar executiv al PDL şi cea de fin al lui Traian Băsescu. Organizaţia PDLArad este una dintre cele mai puternice din partidul condus încă de Emil Boc.Igaş este vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean PDL Arad, iar GheorgheFalcă ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte. Numele lui Falcă a fost şi el în cărţi, luni, pentru a prelua MinisterulAdministraţiei şi Internelor, dar plecarea sa din funcţia de primar almunicipiului Arad ar fi condus la organizarea de alegeri anticipate. Astfel căfinul lui Băsescu l-a susţinut puternic pe Igaş.

Funeriu a lucrat pentru Jucător

Daniel Funeriu e sprijinit de mai multă lume: ElenaUdrea, Traian Băsescu şi Gheorghe Falcă sunt printre fanii săi. Daniel Funeriueste şi el arădean, precum Gheorghe Falcă, finul preşedintelui, iar în PDL estevăzut ca făcând parte din aripa nouă a partidului, al cărei lider informal esteElena Udrea. Înainte de a face parte din Guvern, Funeriu a fostvicepreşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborareapoliticilor din domeniul educaţiei şi cercetării. Mai pe scurt, a alcătuit unprogram de analize în domeniul educaţiei pentru Băsescu. În urma muncii depusela Administraţia Prezidenţială, Funeriu a fost introdus de şeful statului înPDL. În partidul preferat al preşedintelui, tânărul cercetător Funeriu a fostcel care a redactat partea de educaţie şi cercetare a programului de guvernarea PDL, activitate răsplătită cu funcţia de ministru, în decembrie 2009.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine