2020-08-05 01:38

Gyorgy Frunda atacă PPMT

 |  15:37
Gyorgy Frunda atacă PPMT

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a afirmat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că declaraţiile liderilor Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) referitoare la pragul alternativ sunt false. Parlamentarul a argumentat că doar o singură organizaţie a minorităţilor naţionale poate beneficia de pragul alternativ, în cazul în care nicio formaţiune a minorităţii respective nu atinge pragul de 5%.

''Susţinerea lor e falsă. Legea asigură acest prag alternativ organizaţiilor minorităţilor naţionale, în situaţia în care nu trec de pragul de 5%. Dacă am trecut de 5%, ei nu mai pot obţine acest prag alternativ. Dacă nimeni nu trece de 5%, atunci o singură organizaţie a minorităţilor naţionale beneficiază de acest prag, de această reprezentare alternativă - cei care obţin cele mai multe voturi. Nu toţi, nici cei care obţin 50% din voturi plus un vot nu vor fi în Parlament, pentru că numărul, în citirea mea, este fix trei senatori şi şase deputaţi şi se va lua în ordine descrescătoare, de la nivel naţional, numărul de voturi obţinute. Susţinerea lor e falsă, încearcă să-i inducă în eroare pe oameni,'' a declarat Frunda.

Senatorul UDMR a admis că participarea la alegerile parlamentare a PPMT şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) ''încurcă'' UDMR, întrucât vor lua voturile Uniunii, iar din acest motiv maghiarii care vor vota cu cele două partide ''vor vota indirect cu USL''. ''Apelul meu (...) e ca oamenii să nu voteze cele două partide maghiare, pentru că prin aceasta ei votează în mod indirect cu USL. (...) Dacă votează PCM sau PPMT îşi dau voturile USL'', a punctat Frunda exprimându-şi îndoiala că voturile care ar putea fi acordate celor două formaţiuni maghiare vor merge către Alianţa România Dreaptă.

Liderul PPMT, Toro T. Tibor, declara pe 7 octombrie că liderii UDMR dezinformează atunci când afirmă că maghiarii nu vor intra în Parlament dacă în alegeri porneşte şi PPMT. ''PPMT, prin acest prag alternativ, are şanse de a intra în Parlament pe lângă UDMR. (...) Am constatat că există o lipsă de informare totală, nu numai în rândul comunităţii maghiare (...) dar şi o dezinformare care provine din partea liderilor UDMR'', a explicat preşedintele PPMT. Liderul PPMT a afirmat că pragul electoral înseamnă că acel partid politic care câştigă o majoritate simplă în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei colegii senatoriale, îndeplineşte condiţiile de a depăşi pragul electoral, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639579-12-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz