2020-08-04 15:14

Haosul de după Congresul PNL: PDL îl atacă pe Iohannis, 10 deputaţi au plecat din PNL către aripa Tăriceanu

 |  21:01
Haosul de după Congresul PNL: PDL îl atacă pe Iohannis, 10 deputaţi au plecat din PNL către aripa Tăriceanu

La doar două zile de la Congres, Iohannis a fost nevoit să admită că nu avea un mandat din partea celor din PDL pentru a declara că democrat-liberalii au fost de acord ca noua formaţiune rezultată în urma fuziunii să se numească PNL. Apoi, demisiile anunţate deja au devenit realitate, după ce chiar Daniel Chiţoiu a anunţat luni că va pleca din partid. În total sunt 10 parlamentari PNL care pleacă spre aripa lui Tăriceanu. În tot acest timp, cei din PNL au de pus la punct o strategie pentru a desemna candidatul pentru Cotroceni, urmând ca în şedinţa BPN de marţi să stabilească o pregătire a sondajului, în urma căruia liberalii vor decide dacă în cursa pentru Cotroceni va merge Iohannis sau Antonescu.

Prima şedinţă a noii conduceri, marţi

BPN al PNL, după alegerea noii conduceri în Congres, s-a reunit prima dată marţi şi va discuta despre comandarea sondajului în baza căruia se va stabili candidatul liberalilor la prezidenţiale, Klaus Iohannis sau Crin Antonescu. De asemenea, la reuniune urmează să fie aprobată numirea lui Marian Petrache în funcţia de secretar general al PNL, la propunerea noului preşedinte al partidului.

Potrivit surselor citate, Biroul Politic va amâna cu o săptămână discuţia pe tema atribuţiilor executive pe care ar urma să le primească 15 dintre cei 31 de vicepreşedinţi aleşi în Congres. Până la acel moment, Klaus Iohannis le-a transmis noilor vicepreşedinţi ai PNL că trebuie să îşi asume ca din noua poziţie să devină principalii comunicatori ai partidului. Discuţia la nivelul Delegaţiei Permanente, în baza sondajului de opinie, pentru stabilirea candidatului PNL la alegerile prezidenţiale, ar urma să aibă loc în aproximativ o săptămână, mai susţin sursele citate de Mediafax.

Blaga îl contrazice pe Ioahnnis: Nu am dat nici un mandat nimănui!

În schimb, după două zile, a venit şi răspunsul de la Vasile Blaga, care îl contrazice pe Iohannis, cu privire la anunţul potrivit căruia PDL ar fi acceptat ca noua formaţiune să se numească PNL. „Am declarat că numele partidului poate fi PNL, PDL sau un alt nume. Eu declar lucrurile astea de o lună de zile, dar este ultimul lucru, important, foarte important pe care îl vom limpezi, până atunci sunt lucruri mult mai importante de făcut", a precizat Vasile Blaga. El a arătat că nu a dat nici un mandat nimănui să discute lucrurile acestea, pentru că nu putea să-l dea. „Nu poate să-l dea nici măcar Consiliul Naţional de Coordonare, el poate fi dat mandat doar pe fuziuni, poate la Convenţia Naţională, o vom convoca la un moment dat", a precizat Blaga.

El a arătat, referitor la declaraţiile liberalilor, că trebuie ţinut cont "de emoţia unui congres". „Eu sunt preşedintele partidului şi atunci când îmi propun ceva ştiu când să intervin şi când să nu intervin", a mai spus Vasile Blaga, care crede pe de altă parte că explicaţiile pe care le-a dat Klaus Iohannis după congres "sunt suficiente".

Vasile Blaga a mai declarat că de o lună spune, în legătură cu fuziunea, că "sunt foarte multe lucruri de rezolvat", arătând că crearea unui partid de centru-dreapta nu este numai pentru a crea alternativă la PSD, ci şi pentru a crea un program pentru români.

"Nu gândim numai alegerile prezidenţiale, gândim şi alegerile generale. De aceea facem şi acest mare partid de centru-dreapta şi va trebui să avem şi un proiect al preşedintelui", a mai spus Blaga.

Despre controversa privind denumirea partidului, liderul PNL Klaus Iohannis a precizat că înţelege şi respectă "sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate" şi că nu a dorit "în nici un fel" să o "lezeze". Afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia sa, "în urma multor discuţii formale şi informale", a susţinut Iohannis.

Cei zece fugari

Tot luni au venit şi anunţurile demisiilor din PNL, întrucât cumulat, de sâmbătă până luni, au plecat 10 parlamentari către aripa lui Tăriceanu. În schimb, cea mai importantă demisie este cea a lui Daniel Chiţoiu, cel care s-a alăturat de mult timp grupării lui Tăriceanu. Acesta şi-a argumentat decizia, spunând că pleacă din partid pentru că în PNL se face o păcălire a membrilor, prin politica dusă de grupurile de interese din interiorul partidului.

"Prin decizia de a demisiona din PNL rămân consecvent crezului meu liberal, rămân fidel valorilor şi principiilor liberale. Nu pot să rămân indiferent la modul în care s-a ajuns să se facă politică în PNL, o politică în care se încearcă păcălirea membrilor PNL de către conducere prin tot felul de decizii impuse şi aranjate de câteva grupuleţe care îşi împart puterea în partid", susţine Chiţoiu, într-un comunicat remis luni.

El consideră că, de fapt, Congresul PNL ar fi reprezentat "consfinţirea trădării electoratului liberal şi a membrilor care au crezut până în ultima clipă că partidul nu se va dezice de istoria sa şi de valorile liberalismului, pe care le-a reprezentat în România de-a lungul a 139 de ani".

Părerea lui Chiţoiu

Deputatul Daniel Chiţoiu susţine că prin demisia sa rămâne consecvent "crezului liberal", precizând că decizia de afiliere la PPE şi părăsirea ALDE de către PNL este contrară naturii politice a formaţiunii liberale."PNL este un partid stăpânit de haos, un partid în degringoladă, un teren de bătălie între grupurile lui Antonescu şi Iohannis. Este de-a dreptul penibil modul în care se joacă alba-neagra cu candidatul la alegerile prezidenţiale, cu voinţa a mii de membri PNL. Acest mod de a face politică este o jignire adusă fiecărui liberal din ţară şi fiecărui membru care crede în principiile liberalismului. Numai de partid liberal şi democratic nu mai putem vorbi acum la PNL", a mai spus Chiţoiu.

El precizează că drumul fuziunii PNL-PDL "nu poate duce decât într-o fundătură, trădând electoratul şi liberalii din România".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz