2020-01-27 10:32

Hellvig, șef oficial al SRI. Parlamentul l-a votat cu majoritate covârșitoare pe liberal

 |  21:01
Hellvig, șef oficial al SRI. Parlamentul l-a votat cu majoritate covârșitoare pe liberal

Este oficial: Eduard Hellvig este noul director al Serviciului Român de Informații după ce a fost validat, luni, de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului și a depus jurământul în fața parlamentarilor. Votul secret cu bile a avut un rezultat zdrobitor pentru numirea lui Hellvig - 498 de opțiuni, în timp ce doar 15 au fost împotrivă.

În discursul rostit după jurământ, Hellvig a declarat că în ultimii ani, SRI a cunoscut „un proces amplu de modernizare și de reorganizare, devenind un vector de stabilitate națională”. Faptul că a primit responsabilitatea de a se îngriji de securitatea sistemului cibernetic al Ucrainei este o dovadă a „statutului obținut în cadrul comunității de informații euro-atlantice”, a mai spus noul director al serviciului.

În „viziunea” sa, în perioada următoare prioritatea SRI este „consolidarea performanței” în acțiunile de întărire a statului de drept în România, dar și în „contextul geostrategic tensionat”. „Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiuni - combaterea corupției şi dezvoltarea capacității de apărare a siguranței naționale”, a precizat Hellvig. Acesta a mai spus că, în ciuda progreselor majore, „corupția reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranța națională” și pentru „buna funcționare a instituțiilor statului”.

Despre relațiile strategice cu partenerii internaționali, Hellvig a declarat că își dorește „aprofundarea cooperării operaționale și a schimbului de informații cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea noastră și al deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei”.

La ieșirea din sala de plen, Hellvig a declarat că „într-o oră” urma să își depună demisia din PNL, după care va rămâne „un civil în cadrul Serviciului Român de Informații” și nu va mai avea deloc activitate politică.

Dubiile lui Tăriceanu

Înaintea votului, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut un discurs în care a declarat că Eduard Hellvig are „probleme” și anume „nu are o experienţă relevantă şi nu este o personalitate cu autoritate recunoscută în zona de securitate naţională”. „Aş spune că opiniile personale exprimate (de Hellvig – n.r.) pe blog sau în presă cu privire la politica externă sau la actele de securitate au ridicat multora semne de întrebare justificată”, a susținut Tăriceanu. Chiar dacă „nu pune la îndoială buna intenţie” a lui Hellvig „de a se califica la locul de muncă”, președintele Senatului a mai spus că în România există „oameni cu o experienţă cunoscută, certificată, recunoscută pe zona de securitate naţională (…) în privinţa cărora nu există nici un fel de semn de întrebare” care ar fi putut „îndeplini cu succes un mandat de director al SRI”.

Tăriceanu speră că Hellvig nu îi va confirma „dubiile”.

Fostul șef al SRI George Maior a declarat că îl cunoaște pe Hellvig de mult timp și poate spune că „acesta apreciază parteneriatele strategice cu SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, precum și apartenența profundă a României, inclusiv prin structurile de informații, la NATO și Uniunea Europeană”. El a subliniat că noul director al SRI preia o instituție profesionistă, neutră și independentă politic, capabilă să facă față provocărilor externe și unor vulnerabilități interne.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-02Parerea ta...

MISTO!
02 Mar 2015

S-a imprimat pe stema SRI-lui steaua cu 5 colturi si se aude din apropieri parlamentare pana colea...pe la Coldea (adica vis-a-vis de Casa Boborului) fix la SRI in poarta: הבה נגילה (Hava Nagila)הבה נגילה הבה נגילה הבה נגילה ונשמחה הבה נרננה הבה נרננה הבה נרננה ונשמחה !עורו, עורו אחים עורו אחים בלב שמח !עורו אחים, עורו אחים בלב שמח
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine