2019-10-15 06:52

Hunor, despre vot la restructurarea Guvernului: UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate

 |  12:52
Hunor, despre vot la restructurarea Guvernului: UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat vineri că, în cazul în care se face restructurarea Guvernului în Parlament, formaţiunea pe care o conduce va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate şi va încerca să nu îi încurce nici pe cei din Opoziţie.

"UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziţie, nici pe cei din PSD-ALDE şi de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliţie are majoritate, poate reuşim şi noi să stopăm aceste acuzaţii total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre şi permanent noi nu ştiu ce şantajăm în dreapta şi în stânga, ceea ce nu este adevărat. Sunt acuzaţii lipsite de orice bază", a spus Kelemen la RFI, întrebat ce va face UDMR dacă se va ajunge la o restructurare a Guvernului în Parlament.

Liderul UDMR a menţionat că prin restructurarea Guvernului în Parlament nu poţi ocoli preşedintele, pentru că acesta oricum semnează decretele de numire a miniştrilor individual.

"O restructurare, dacă cei care guvernează consideră că ar fi în beneficiul actului de guvernare, se poate face. Au făcut şi alţii, am făcut şi noi, nu ar fi asta o problemă. (...) Premierul ar trebui să decidă dacă restructurează sau nu Guvernul, dacă are argumente, se poate face. Să ocoleşti prin restructurare şi printr-un vot în Parlament preşedintele, din punctul meu de vedere, nu se poate şi oricum nu se va întâmpla, pentru că preşedintele semnează decretele de numire a miniştrilor individual, nu semnează lista. Şi dacă el semnează - hai să spunem - din 27 de miniştri 26 şi la unul spune că 'nu pot să semnez fiindcă nu consider că e potrivită persoana respectivă pentru funcţia de ministru', nu se va întâmpla nimic. Te duci la Curtea Constituţională, este un conflict constituţional şi va decide CCR. Această posibilitate încă nu a fost încercată niciodată în România. Eu nu cred că poţi să ocoleşti preşedintele, dacă preşedintele are o convingere fermă faţă de o anumită persoană. Deci, din punctul meu de vedere, nu stă în picioare acest argument, că facem restructurarea doar să ocolim preşedintele. Restructurarea trebuie să o faci dacă ai nevoie să faci actul guvernamental mai performant", a arătat Kelemen Hunor.

Tudorel Toader a anunţat, joi după-amiază, că îşi va prezenta premierului Viorica Dăncilă demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. Decizia lui Tudorel Toader vine după ce PSD a decis, miercuri, să-i retragă spijinul politic. Premierul Viorica Dăncilă a acceptat demisia ministrului Justiţiei, potrivit România TV.

Înlocuitorul lui Tudorel Toader a fost desemnat Eugen Nicolicea. Pentru că nu se ştie dacă preşedintele Iohannis va accepta remanierea guvernamentală, PSD ia în calcul şi varianta restructurării guvernului, care nu ar mai avea nevoie de girul preşedintelui. În schimb, noua formulă a guvernului va trebui votată în parlament, unde, matematic, coaliţia PSD-ALDE mai deţine o majoritate foarte fragilă: 240 de parlamentari, faţă de majoritatea minim necesară de 233.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-19Parerea ta...

NEGRO
19 Apr 2019

Desi cunoastem scopurile urmarite de UDMR inca de la infiintare (sa nu uitam ca aceasta organizatie continua activitatea MADOSZ-ului din perioada interbelica!) pactul cu PSD-ALDE nu mai poate fi pus in aplicare. Asta nu pentru ca formatiunile romanesti la putere nu vor continua sa fie sensibile la santajul obisnuit aplicat cu sfintenie de un astfel de cal troian unguresc in Romania, ci pentru ca cele doua formatiuni asa zis ramanesti, PSD-ALDE, urmaresc pas cu pas scoaterea Romaniei din contextul valorilor europene. Metodele se cunosc si nu incap in discutie, dar ungurii au inteles in sfarsit ca doar principiile democratiei adevarate pot contribui la bunastarea nu numai a europenilor ci si a celor ce s-au insinuat in Europa (e vorba de ungurii din Ungaria si mai ales cei din statele inconjuratoare). Acum, cand reprezentantii puterii din Romania PSD-ALDE cauta alte mijloace de a imbrobodi supusii (plonjarea in pasunismul ceausist, supararea fatisa pe principiile democratiei milenare) ungurii din tara se gandesc cu adevarat la rolul lor ca cetateni civilizati ai diasporei maghiare, dar si ai Europei, la rolul lor ca si comunitate ce se bazeaza pe adevaratele virtuti ale umanitatii europene si ale umanitatii in general. E un pas inaintea mentorului lor din Tara Maghiara, Viktor Orban, care se bazeaza pe aceleasi idei traditionalist-autarhice ca politician oportunist prizonier al unor idei invechite. Pas pe care il apreciem asa cum natiunea majoritara din tara noastra respecta limba si cultura maghiara atata vreme cat contribuie la afirmarea acestui spatiu in context european. Se stie ca aceasta comunitate nu se bucura de aceeasi apreciere in Ungaria insasi, decat atunci cand politicieni obraznici si oportunisti ca Viktor Orban vor sa caASTIGE SI SA PASTREZE PUTEREA CAT MAI MULT. Pentru ei valoriule europene nu conteaza, balacirea in sistemele cenusii ale autocratiilor asiatice atat cat le sunt utille ascensiunii politice sunt suficiente. Desi nu ne bazam pe viziun
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray