2020-07-03 17:17

Igaș a devenit, ieri, ministru de interne

 |  19:22
Igaș a devenit, ieri,  ministru de interne

Schimbările dinMinisterul Administrației și Internelor, dezvăluite încă de ieri de ziarul„Puterea”, au fost decise și anunțate de ministrul Traian Igaș. Dan Fătuloiu șiPetre Tobă au plecat din funcțiile de secretar de stat în MAI, respectiv șef alPoliției Române, dar și șeful IPJ Neamț, Aurelian Vasea Șoric.

TraianIgaş, a anunţat, ieri, că a solicitat eliberarea din funcţie a secretarului destat, Dan Valentin Fătuloiu, şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în urmaverificărilor declanşate după crima de la Piatra Neamţ.

PremierulEmil Boc a fost de acord cu schimbările propuse de Traian Igaș, dar și cuînlocuitorii celor doi propuși de ministru: șeful Direcției GeneraleAnticorupție, Liviu Popa, ca secretar de stat pe probleme de ordine șisiguranță publică, şi ataşatul pentru afaceri interne la Ambasada Românieidin Marea Britanie, Ioan Dascălu, ca șef al Poliției Române. Emil Boc asemnat și deciziile în acest sens, după ce a avut o întrevedere cu ministrul deinterne și înlocuitorii lui Fătuloiu și Tobă.

Petre Tobă era propus pentru schimbarea din funcţia deşef al Poliţiei Române încă de săptămâna trecută, în urma scandalului de laPiatra Neamţ. Cererea de schimbare din funcţie a lui Tobă a fost trimisă laGuvern încă de marţea trecută.

Fătuloiu, spune tot!

Pede altă parte, ministrul administrației și internelor a precizat că DanValentin Fătuloiu ar trebui să spună public cine sunt cei care au contribuit lascurgerea de informaţii din minister şi să ajute la prinderea acestora."Fătuloiu trebuie să spună în perioada imediat următoare, public, şi săajute la a-i prinde pe cei care au contribuit la scurgerea de informaţii dinMinisterul Administrației și Internelor", a spus Traian Igaş.

Aurelian Șoricpleacă. Susținătorii lui?

ȘefulInspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Aurelian Vasea Șoric, care a puspaie pe focul deja existent în MAI, și-a anunțat demisia cerând ministruluiînlocuirea sa. De altfel, cu o zi înainte, prefectul de Neamț, Mihai Archip,și-a dat avizul favorabil pentru schimbarea lui Șoric din funcția de șef al IPJNeamț. Nu a mai fost nevoie de o decizie de înlocuire din partea ministrului,pentru că Șoric a luat-o de unul singur. În aceeași ordine de idei, Traian Igaşa spus că aşteaptă ca acei şefi de post care afirmau că-şi dau demisiile dacăAurelian Şoric va fi demis din funcţia de şef al IPJ Neamţ, "să se ţină decuvânt" şi să demisioneze.

TraianIgaş a subliniat că ia soluţii echilibrate, percizând că a venit la MinisterulAdministraţiei şi Internelor să facă ordine, "nu să stea cu mâinileîncrucişate".

Băsescu: Cazul miteinu pune o etichetă frumoasă pe MAI

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, luni seară, la un post național de televiziune, că"întâmplarea" în care este implicat Dan Fătuloiu "nu pune oetichetă frumoasă" pe Ministerul Administraţiei şi Internelor, afirmând căeste "exclus" să fie de acord cu gestul secretarului de stat din MAI."Întâmplarea nu pune o etichetă frumoasă pe Ministerul de Interne şi nicimăcar pe domnul Fătuloiu".

Fătuloiu, în vizităla IPJ Cluj: Vor fi restructurări în MAI

În tot acest timp, Dan Valentin Fătuloiu s-a întâlnit,ieri, cu poliţiştii la IPJ Cluj. El a părăsit sediul fără să facă nici un felde comentariu despre demiterea sa din funcţie, urcându-se în maşină în curteainstituţiei, unde jurnaliştii nu aveau acces, şi plecând spre Inspectoratul deJandarmi al Judeţului Cluj.

Comandantul IPJ Cluj, comisarul-şef Ioan Păcurar, adeclarat corespondentului Mediafax că Fătuloiu a prezentat proiectele privindreformarea Poliţiei şi le-a cerut poliţiştilor să spună cu ce probleme seconfruntă în activitatea lor. Potrivit lui Păcurar, Fătuloiu le-a spus deasemenea poliţiştilor că intrarea în Spaţiul Schengen va presupune un volum maimare de muncă şi, de asemenea, a vorbit despre posibile restructurări în MAI.Ulterior, la ieşirea din sediul IPJ Cluj, Fătuloiu s-a urcat direct în maşină,în curtea instituţiei, unde jurnaliştii care îl aşteptau nu aveau acces, şi aplecat spre Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj fără să facă declaraţii.

Înlocuitorii luiFătuloiu şi Tobă au fost prezentaţi, oficial, de ministrul de interne

Ministruladministraţiei şi internelor i-a prezentat, ieri, pe înlocuitorii lui DanValentin Fătuloiu şi Petre Tobă, dar şi pe cel care preia comanda DirecţieiGenerale Anticorupţie, prin numirea şefului acestei structuri în funcţia desecretar de stat în MAI.

Liviu Popa, şeful IGP:„Trebuie să confirm încrederea acordată”

Noulşef al Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat, ieri, că a venit acel moment înviaţă în care trebuie să confirme încrederea celor care i-au acordat-o,precizând că în perioada următoare va face o evaluare a IGPR, după care vastabili priorităţile şi le va prezenta ministrului de interne. Liviu Popa aspus că intenţionează să continue proiectele bune începute la nivelul PoliţieiRomâne şi să aducă unele noi pentru îmbunătăţirea imaginii instituţiei. El aţinut să le mulţumească şi colegilor din DGA, pe care condus-o din octombrie2009, precum şi celor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor,spunând că de fiecare dată a dovedit că în echipă se pot face lucruriimportante.

CV

Afost, până ieri, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie începând cu 5 octombrie2009. Până la acea dată a fost, din 23 mai 2005, inspector-şef alInspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor. Între 1 ianuarie 2003 şi 22 mai2005, a fost detaşat la PNA – Secţia Oradea. Din 1 iunie 1998 până în 1ianuarie 2003, a fost ofiţer la Biroul Economico-Financiar din Poliţia Oradea,după ce, din 26 iulie, ocupase funcţia de ofiţer la ServiciulEconomico-Financiar din IPJ Bihor.

Ioan Dascălu,secretar de stat: „Vreau să cresc gradul de încredere în MAI”

Noulsecretar de stat pe probleme de ordine şi siguranţă publică, Ioan Dascălu, adeclarat, ieri, că activitatea sa vizează îmbunătăţirea imaginii MAI şi,implicit, a Poliţiei Române, precum şi reformarea, restructurarea şireorganizarea ministerului. Dascălu, care până în prezent, timp de trei ani, aocupat funcţia de ataşat pentru afaceri interne la Ambasada României din MareaBritanie, şi-a prezentat priorităţile din următoarea perioadă. "Pe termenscurt, activităţile mele vor viza activitatea de îmbunătăţire a imaginii MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor şi creşterea gradului de încredere în aceastăinstituţie şi a Poliţiei Române, ca instituţie-fanion", a spus Dascălu.

CV

Din2007 este ataşatul pentru afaceri interne de pe lângă Ambasada României înMarea Britanie. Ioan Dascălu s-a aflat la conducerea inspectoratelor judeţenede poliţie din Arad şi Timiş, între 2005 şi 2007. Dascălu a absolvit mai multecursuri de specialitate, printre care şi unele organizate de FBI. Între anii2000 şi 2002, a lucrat în Kosovo, în cadrul misiunii de menţinere a păcii.

JenicăArion-Ţigănaşu, şeful DGA: „DGA va avea o relaţie privilegiată cu IGP”

ChestorulJenică Arion-Ţigănaşu a declarat, ieri, într-un discurs mult mai scurt decât alantecesorilor lui, Liviu Popa şi Ioan Dascălu, că va continua activitateainstituţiei pe cele două paliere deja stabilite, şi anume prevenirea şicombaterea corupţiei la nivelul MAI, şi a reafirmat colaborarea cu Parchetele,precum şi cu Poliţia Română. „Mă constitui într-un element de continuitate laDirecţia Generală Anticorupţie”, a spus chestorul Jenică Arion-Ţigănaşu, ţinândcont că vine din funcţia de adjunct al şefului DGA. Potrivit acestuia, DGA arurma să aibă "o relaţie privilegiată" cu IGPR odată cu numirea lacomanda acestuia a lui Liviu Popa, fostul său şef de la DGA.

CV

ChestorulJenică Arion-Ţigănaşu a fost, în perioada 2001-2005, şef al Direcţiei CercetăriPenale din Inspectoratul General al Poliţiei, iar până atunci, timp de patruani, a fost adjunct al directorului aceleiaşi structuri. În 2008 a devenitadjunct al şefului Poliţiei Române, după care, un an mai târziu, a devenitadjunct al şefului DGA.

Noul şef al IPJ Neamţ:„Îmi doresc să normalizăm lucrurile acolo”

Noulşef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, comisarul-şef DorelManole, a declarat că are ca prim scop normalizarea situaţiei operative dinjudeţul Neamţ, fiind convins că adevărata faţă a poliţiştilor din acest judeţnu este cea reflectată în ultimele zile, transmite corespondentul Mediafax.

Comisaru-şefDorel Manole, care îl înlocuieşte în funcţie pe Aurelian Vasea Şoric, a declaratcorespondentului Mediafax că ştie situaţia din judeţul Neamţ întrucât a lucratîn Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă - Serviciul TeritorialBacău, care are în competenţă şi judeţul Neamţ. „Îmi doresc să normalizămlucrurile acolo”, a spus noul şef al IPJ Neamţ, care a adăugat că este convinscă imaginea Poliţiei din Neamţ nu este cea reflectată în ultimele zile.

Ela arătat că, alături de conducerea inspectoratului şi împreună cu autorităţilelocale, va elabora un proiect managerial pentru revenirea la normalitate. „Esteo situaţie operativă încărcată, dar nu sunt probleme ce nu pot fi rezolvate”, aspus Manole.

Acestaa subliniat că vor trebui eliminate unele lacune, riscuri, iar activitatea săfie normalizată. „Poliţia din Neamţ trebuie să-şi recâştige locul pe care l-aavut”, a spus comisarul-şef Dorel Manole.

Deasemenea, acesta a mai declarat pentru Mediafax că va fi instalat în funcţie încursul zilei de astăzi, în prezenţa noului şef al Inspectoratului General al PoliţieiRomâne, Liviu Popa, care îl înlocuieşte pe chestorul Petre Tobă.

Comisarul-şefDorel Manole a absolvit în 1990 Şcoala de Ofiţeri Activi, iar între 1990 şi1996 a activat în cadrul Jandarmeriei. Din 1996 până în 2009 a activat încadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, iar din 2009 esteşef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Bacău.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27

Mai multe imagini:
Igaș a devenit, ieri,  ministru de interne
zoom
Igaș a devenit, ieri,  ministru de interne
zoom
Igaș a devenit, ieri,  ministru de interne
zoom

Igaș a devenit, ieri,  ministru de interne
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz