2020-06-04 08:56

În 13 minute Băsescu a aruncat la Parlament leapşa eşecurilor viitoare

 |  19:21
În 13 minute Băsescu a aruncat la Parlament leapşa eşecurilor viitoare

Traian Băsescu a cerut ieri partidelorparlamentare să facă pace pentru 45 de zile, timp în care să fie adoptatelegile dictate de FMI. În caz contrar, preşedintele a ameninţat că nu pupămbanii din următoarea tranşă, ţara nu iese din criză la anul şi toată vina o vapurta Parlamentul, care nu reuşeşte să lucreze în “interes naţional”.

PreşedinteleBăsescu trecut ieri o fugă pe la Parlament unde a ţinut cel mai scurt discursal său în faţa aleşilor de când este şef de stat. A vorbit doar 13 minute, iar vizitaşi-o anunţase doar cu o zi înainte. Deşi scurt, mesajul lui Băsescu a fostfoarte clar: dacă legile pensiilor, salarizării unice şi bugetului pe anul 2011nu sunt votate în maximum 45 de zile, FMI nu va elibera României o nouă tranşăde împrumut, ţara nu poate ieşi din criză, iar pensiile şi salariile nu vor puteafi plătite la anul. El a propus partidelor de la Putere şi celor din Opoziţiesă încheie un moratoriu de 30-45 de zile asupra bătăliei politice care săpermită deblocarera Parlamentului. “România se poate îndrepta în curând spreîncheierea cu succes a acordului cu FMI. Obiectivul principal al acestui acorda fost evitarea derapajelor în domeniul echilibrelor macroeconomice. Încheiereacu succes a acestui acord ar însemna că România a ieşit din perioada de criză,a pericolului de instabilitate macroeconomică, ar însemna că România a reuşitsă aplice un program de reforme care elimină consecinţele unor comportamenteeconomice şi ale unor politici publice în domeniul bugetar despre care se poatespune că au fost cel puţin neadecvate”, a spus Băsescu. El a adăugat cămoratoriul propus pentru deblocarea activităţii Parlamentului este posibil în condiţiileîn care toate partidele spun că acţionează pentru interesul naţional, adăugândcă mediul politic “s-a deteriorat” în ultimele luni, creând “premise nedorite”pentru îndepărtarea de la îndeplinirea condiţionalităţilor ce decurg dinacordul cu instituţiile internaţionale. “Drumul pe care se va merge încontinuare rămâne la latitudinea dumneavoastră. Prin acţiunea dumneavoastră,România poate merge către mai bine sau către mai rău. Decizia este în mâiniledumneavoastră”, le-a transmis Băsescu parlamentarilor.

Opoziţia vrea capul Robertei

Discursulpreşedintelui a fost ascultat doar de parlamentarii Puterii, de premierul Bocşi de o parte din miniştri. Senatorii şi deputaţii Opoziţiei au refuzat săparticipe la şedinţă. Asta nu l-a împiedicat însă pe liderul PSD să răspundăprovocării făcute de Băsescu. Victor Ponta a spus că social-democraţii suntoricând dispuşi să participe la lucrările Camerei Deputaţilor şi să acceptemoratoriul propus de Băsescu cu condiţia ca Roberta Anastase să fie înlocuităde la şefia Camerei. “Mesajul lui Băsescu se adresa PDL. Renunţaţi să maiacoperiţi şi legitimaţi o fraudă comisă în Parlament, renunţaţi să mai oferiţimaşini, birouri şi funcţii doar pentru că unii au trădat, discutaţi normal cucei din Opoziţie şi haideţi să adoptăm legi pentru România, nu pentru Anastase,nu pentru Nicolicea”, a interpretat Ponta mesajul prezidenţial. Liderul PSD aspus că şi Traian Băsescu ar trebui să susţină Opoziţia pentru a avea şi un alttip de moratoriu cu Puterea: “Împotrivacorupţiei instituţionalizate” de Guvernul Boc care direcţionează banii publicinumai către PDL şi clienţii lor. Pe de altă parte, preşedintele PSD a apreciatcă mesajul şefului statului conform căruia tot ce este rău în ţară este dincauza Opoziţiei a fost “ridicol şi pueril”, numai dictatorii fiind supăraţi peOpoziţie. Insistenţa PSD-ului nu a reuşit însă să înmoaie voinţa PDL care nuare de gând să o schimbe pe Anastase din funcţie. Întrebată dacă ia în calcul odemisie a sa pentru a debloca situaţia de la Cameră, Roberta a spus că “situaţiase poate debloca într-un singur sens, prin înţelepciunea liderilor”, arătând că“astfel de compromisuri în politică nu se fac”.

UDMR e gata de dialog

Ceimai receptivi la armistiţiul propus de Băsescu sunt, evident, reprezentanţiiUDMR, ei reproşând acum câteva zile partidelor din coaliţie că nu sunt în staresă negocieze şi să dialogheze cu Opoziţia atunci când e vorba despre adoptareaunor legi importante, cum a fost cea a educaţiei. Vicepreşedintele executiv alUDMR, Laszlo Borbely, a spus că Uniunea este de acord cu moratoriul propus deşeful statului, el apreciind însă că pentru acest lucru este nevoie de condiţiiacceptate de către toate părţile. “Suntem de acord să existe sau un moratoriusau, oricum, un dialog în care, cum a fost timp de 20 de ani în mai multelegislaturi, când a existat un dialog, propuneri din partea Opoziţiei, o parteau fost acceptate, o parte nu, dar a fost un dialog care este şi beneficsistemului parlamentar”, a spus Borbely. El a arătat că este necesar să sediscute şi cu Opoziţia, având în vedere că Legea educaţiei se află în dezbaterela Senat, iar UDMR şi-a precizat deja poziţia conform căreia nu va merge maideparte în actuala coaliţie guvernamentală dacă această lege nu va fi adoptatăpână la sfârşitul anului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine