2020-04-06 16:10

Încep negocierile pentru aderarea Islandei şi Turciei la UE

 |  17:04
Încep negocierile pentru aderarea Islandei şi Turciei la UE

Islanda şi Turcia au începutnegocierile pentru aderarea la UE. Turcia, care negociază deja de cinci ani,pare a fi pe drumul cel bun. Premierul britanic, David Cameron, va face lobbypentru a sublinia importanţa Turciei în Uniunea Europeană.

ÎnIslanda însă persistă întrebările înceea ce priveşte voinţa de integrare a insulei şi va avea loc un referendum. Reykjavik speră să se alăture Uniunii în 2012, dar arenevoie de adeziunea a 300.000 de cetăţeni, iar sondajele de opinie arată cămajoritatea islandezilor refuză integrarea.

"Trebuie să vrei să intri în Europa. N-o să forţăm pe nimeni şi nu UniuneaEuropeană trebuie să convingă poporul islandez", asubliniat Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. Europenii au încă vii în amintirerefuzurile Norvegiei din 1972 şi 1994 şi refuzul Elveţiei de a se integra înSpaţiul Economic European în 1992.

Ultimulsondaj arată că două treimi dintre norvegieni se opun aderării la UniuneaEuropenă, iar euroscepticismul locuitorilor (4,5 milioane) bogatei ţăriscandinave s-a intensificat semnificativ în ultimele luni, alimentat de crizaeconomică ce a afectat UE şi de tensiunile apărute între ţările membre.

Islandaşi-a depus candidatura la Uniunea Europeană pe 16 iulie 2009 cu un interes clar- să adopte moneda unicăşi să beneficieze de protecţia zonei euro.În momentul de vârf al crizei economice şi financiare, ideea adeziunii a părutmai întâi să convingă islandezii.

Turciaa primit asigurări că va fi susţinută la masa negocierilor de către MareaBritanie. Aceasta a început negocierile cu Uniunea Europeană în 2005, dar nupare a avea şanse de aderare în următorii zece ani, în special din cauzaopoziţiei unor ţări precum Franţa. Doar 11 din cele 35 de capitole au fostabordate în cinci ani, dintre care unul singur a fost închis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08

Mai multe imagini:
Încep negocierile pentru aderarea Islandei şi Turciei la UE
zoom
Încep negocierile pentru aderarea Islandei şi Turciei la UE
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine