2020-02-26 19:36

“Închisorile CIA din România în atenţia Comisiei Europene. S-ar putea reactiva comisia de anchetă”

 |  17:01
“Închisorile CIA din România în atenţia Comisiei Europene. S-ar putea reactiva comisia de anchetă”

Liberalul TeodorMeleşcanu, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, le-a spus marţi colegilordin Biroul Permanent că oficialii europeni au cerut părţii române să analizezeoportunitatea reactivării Comisiei de anchetă a zborurilor CIA.

“Vreausă vă informez că astăzi am primit o delegaţie a Consiliului Europei care seocupă de aplicarea de către România a prevederilor Convenţiei privindinterzicerea torturilor şi a altor tratamente degradante. Ei fac o vizită aici,la penitenciare, la Ministerul Justiţiei, la spitale psihiatrice, deci o vizitămai lungă. Evident că tema în discuţia cu mine a fost o temă extrem de simplăşi, în acelaşi timp, interesantă: închisorile CIA şi torturarea deţinuţilor înRomânia”, a fost mesajul transmis de Meleşcanu. Problema închisorilor CIA aapărut într-un raport din 2007 al raportorului Dick Marty pentru ConsiliulEuropei, în care se arăta că “există suficiente dovezi pentru a se afirma căexistă închisori secrete conduse de CIA în Europa, cu precădere în Polonia şiRomânia”.

“A fost o anchetăserioasă”

Chiardacă Mircea Geoană a încercat să-i spună că este vorba despre Polonia,liberalul i-a explicat că nu greşeşte. “M-au întrebat despre existenţaînchisorilor CIA în România… Eu le-am spus că a fost o anchetă extrem deserioasă făcută de către senatori importanţi - Norica Nicolai, eu - şi că nuexistă nici un fel de dovadă care să susţină aceste alegaţii. Dar ei ausolicitat ca, în contextul acestor noutăţi care apar – şi nu sunt singureleveşti din Polonia, mai este şi cartea unui fost agent-şef în Afganistan şi carese pare că apare la sfârşitul acestei luni – ei mi-au spus că mesajul dinpartea Consiliului Europei este ca să vedem dacă această comisie îşi poatecontinua activitatea. Eu le-am spus că, potrivit reglementărilor noastre, odatăce această comisie a prezentat un raport care a fost adoptat printr-o hotărârea Senatului, îşi încetează activitatea, nu are cum să-şi continue activitatea,mai ales că unii dintre senatorii de bază nu mai sunt membri ai Senatului acum,pentru că s-a schimbat legislature”, a explicat Meleşcanu.

“Dacă apardovezi noi, cazul se redeschide”

PreşedinteleComisiei de Apărare a admis însă că dacă vor apărea dovezi noi în cazulînchisorilor din România, le-a promis partenerilor europeni că o Comisie deanchetă va analiza problema. El a arătat că delegaţia Comisiei Europene aridicat anumite semne de întrebare şi asupra activităţii procurorului general.“De ce procurorul general al României, care se autosesizează foarte repede înurma unor materiale care apar în presă, nu s-a sesizat pe această temă şi nu afăcut o anchetă. Şi le-am spus că este mai greu să răspund eu de ce procurorulgeneral nu a făcut-o, dar probabil că a aşteptat, în măsura în care noi facemnişte evaluări şi i se par serioase şi fundamentate, nu se poate exclude nici oasemenea soluţie”, a adăugat Meleşcanu. Preşedintele Comisiei de Apărare s-aarătat indignat de faptul că ţara noastră este introdusă în aceeaşi categoriecu Polonia, unde anumite răfuieli politice au redeschis subiectul. “Atâta vremecât nu apar elemente substanţiale, de noutate, nu văd motivul pentrureactivarea unei astfel de comisii”, a concluzionat preşedintele SenatuluiMircea Geoană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine