2020-01-24 14:17

Înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind gestionarea crizei de pesta porcină africană, respinsă de Camera Deputaţilor

 |  15:25
Înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind gestionarea crizei de pesta porcină africană, respinsă de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a repsins miercuri, cu 123 de voturi "pentru", 137 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, potrivit news.ro.

"Considerăm un factor agravant modificarea, în data de 10 august, a anexei Deciziei Comisiei Europene 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE, prin introducerea a încă 5 judeţe în zona de restricţie atât a animalelor vii, a cărnii proaspete, cât şi a produselor din carne de porc, acest lucru evidenţiind faptul că oficialităţile Uniunii Europene nu mai au încredere că România mai poate stăvilii virusul. Menţionăm că 4 din aceste 5 judeţe intrate în zona de restricţie nu sunt în zona de focar", se arată în proiectul de Hotărâre.

Printre obiectivele Comisiei ar fi urmat să se numere verificarea tuturor aspectelor ce privesc respectarea Legii nr.571/2004 privind semnalarea unor măsuri, fapte sau acţiuni/inacţiuni care cauzează şi/sau vor cauza grave prejudicii materiale şi economice pentru bugetul de stat şi pentru capitalul autohton cu efecte incomensurabile pentru siguranţa şi securitatea alimentară, implicit asupra economiei naţionale, cu efecte de destabilizare a statului şi siguranţei naţionale pe următorii 15 ani în privinţa epidemiei de pestă porcină africană.

De asemenea, liberalii voiau să afle dacă a fost respectat ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.25/2008 privind recoltarea probelor pentru examenul de laborator şi a Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrare primară, ambalare şi transport al probelor destinate examenelor de laborator în domeniul sănătăţii animalelor.

Totodată, se dorea verificarea respectării Hotărârii Guvernului României nr.94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) Cadrului Operativ de Urgenţă Naţională, a Comitetului Naţional pentru Combaterea Bolilor (CNCB) prin Ordinul nr. 146/2005 privind aprobarea constituirii Centrului Naţional de Combatere a Bolilor şi a centrelor locale de combatere a bolilor coroborat/actualizat prin Ordinul nr. 119/2011 pentru abrogarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.145/2005 privind aprobarea constituirii Unităţii veterinare operaţionale "Task Force" pentru controlul şi combaterea bolilor animale, precum şi a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.146/2005 privind aprobarea constituirii Centrului Naţional de Combatere a Bolilor şi a centrelor locale de combatere a bolilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-05Parerea ta...

NERO
05 Sep 2018

INGROAPA PORCI LA 2-3 KM DE SAT SAU COMUNA . SA VEZI EPIDEMIE IN PINZA FREATICA , IN AVAL PINA LA MARE . TREBUIAU INCINERATI , ADICA ARSI IN CREMATORIU . DISTRUGEREA TARI INCA 100 ANI
COADA DRACULUI
05 Sep 2018

OARE MINCAREA PORCILOR , CONCENTRATELE , CHIMICALELE , STIMULENTELE DE INGRASARE , ADUSE DIN IMPORT , SAU FACUT CONTROLUL VETERINAR EPIDEMOLOGIC ? MAJORITATEA SINT ADUSE DIN UNGARIA SI FACUTE IN GERMANIA . IN UNGARIA ESTE PESTA PORCINA ?????????VAMA SI MINISTERELE COMPETENTE AU FACUT CONTROLUL ?
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
05 Sep 2018

cum de a stiut porcarul flausat ce urmeaza sa se intample cu porcii din Romania?concluzia e simpla-totul e aranjat dinainte
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine