2020-05-31 21:09

Instruirea militarilor şi poliţiştilor afgani, îngreunată de dezertări şi analfabetism

 |  18:19
Instruirea militarilor şi poliţiştilor afgani, îngreunată de dezertări şi analfabetism

Progreseleîn războiul contra talibanilor, în Afganistan, sunt "inegale" şi"modeste", afirmă Pentagonul, într-un raport care contrastează cuîncrederea afişată în ultima perioadă de unii oficiali americani. Acţiunile depregătire a membrilor armatei şi poliţiei afgane progresează, dar existănumeroase dezertări, arată un raport al Pentagonului.

Capacitateaforţelor locale de a prelua misiunile de combatere a insurgenţilor talibanireprezintă un element-cheie al strategiei Statelor Unite şi aliaţilor."Dezvoltarea forţelor naţionale afgane este unul dintre domeniile în careprogresele sunt promiţătoare, deşi rămân numeroase provocări", precizeazăraportul.

Numărul militarilorşi poliţiştilor a crescut cu o treime faţă de noiembrie 2009, existând înprezent 134.000 de militari afgani şi 116.000 de agenţi de poliţie. Dacătendinţa va continua, se va îndeplini obiectivul de 171.600 de militari şi134.000 de poliţişti stabilit pentru octombrie 2011, evidenţiază autoriiraportului. Efectivele forţelor afgane urmează să atingănivelul de 305.600 de militari şi poliţişti.

Cu toate acestea, potrivit raportului, rata dezertărilor dinarmată, care a ajuns la trei la sută din efective, riscă să compromitărealizarea acestor obiective. În plus, recrutarea militarilor este dificilă înregiunile Kandahar şi Helmand, fiefuri ale talibanilor. Şi încadrul poliţiei rata dezertărilor este de 3,2 la sută. Potrivit autorilorraportului, analfabetismul unora dintre recruţi şi lipsa de pregătire vorîngreuna activitatea instructorilor străini.

Pede altă parte, "progresele rămân inegale, cu unele câştiguri modeste peplanul securităţii, administrării ţării şi dezvoltării în zonele cu prioritateoperaţională", scriu autorii acestui raport. Insurecţia talibană "îşipăstrează iniţiativa în anumite zone", în opinia lor, chiar dacă, în altezone, controlul a fost preluat de Statele Unite şi coaliţia internaţională.

Unuldintre punctele-cheie ale strategiei hotărâte de preşedintele american, îndecembrie 2009, era de a prelua iniţiativa asupra talibanilor, pentru caaceştia să nu se mai afle în poziţia de a răsturna regimul preşedintelui afgan,Hamid Karzai. Această strategie a implicat suplimentarea trupelor americane cu30.000 de soldaţi, consolidarea forţelor afgane de securitate şi o cooperarecivilă sporită.

Realizatîn colaborare cu alte instituţii ale administraţiei (Departamentul de Stat,agenţii de informaţii, Agricultură, Justiţie), acest raport urmează să fietrimis Congresului. El se referă la perioada cuprinsă între 1 aprilie şi 30septembrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine