2019-10-16 05:21

Interdependenţele la nivel mondial. Revenirea economiei nu e posibila fara China

 |  17:58

În timp ce mare parte a lumii dezvoltate este prinsă în datorii ca urmare acrizei financiare, China a continuat seria cheltuielilor globale de proporţii,fără precedent, vizând achiziţii de la rezervele de petrol şi gaze până laconcesiuni miniere şi terenuri agricole. Numai în acest an, companiile chineze au prevăzute miliarde de dolaripentru a cumpăra participaţii în zona petrolieră, a minelor de fier,zăcămintelor de cărbune şi gaze din diferite colţuri ale lumii. O astfel destrategie provoacă anxietate pentru competitorii economici. Zvonurile căSinochem China poate face o ofertă pentru Canada's Corporation a stârnit teamaîn Regatul Mijlociu pentru că ar pune la colţpiaţa mondială de îngrăşăminte.

Mai mult, atunci cândgigantul de aluminiu Chinalco a încercat să cumpere compania anglo-australianăRio Tinto anul trecut, pe toate televiziune australiene au existat protesteîmpotriva regimului chinez, sub sloganul "Keep Australia australian".

Cu toate acestea, Chinanu pare că este în căutarea dominăriilumii, ci mai degrabă încercă să facă faţă nevoilor şi ritmului creşterii dininterior. Aceasta a cunoscut o creştere economică importantă, dar este deaşteptat să scadă în cifre în următorii ani - ca răspuns la cererea imensă deexport. Resursele naturale necesare să sprijine creşterea uşor moderată este oprioritate copleşitoare. China este deja al doilea consumator mare de petroldin lume şi depăşeşte cu mult livrările sale interne. Se estimează că va aveanevoie să cumpere două societăţi în fiecare an pentru următorii 12 ani pentru arăspunde cererii crescânde de energie pe piaţa internă. Cererea de energieelectrică este singura în creştere în fiecare an. Dar, în ciuda preocupărilorcă jucătorul China este în vrie pe piaţă şi va împinge în sus preţurile, lumeadezvoltată, de asemenea, are un interes legitim în legătură cu strategiachineză. Fără a aduce atingere balanţei de putere la nivel global, continuarea creşterii economice a Chinei afost vitală pentru scoaterea lumii din recesiune, şi va continua să facă acestlucru în viitorul apropiat. Toată lumea are nevoie de China pentru a aveaaceste resurse care ajută la ieşirea din recesiune şi pentru a evita tulburărilocale. Dar rămân motive de îngrijorare cu privire la implicareaChinei în ţările în curs de dezvoltare şi cu o politică instabilă, precum celedin Africa. China nu este greu de mulţumit cu privire la politică de parteneriisăi de afaceri. Rezultă o formulă simplă, oferind preţuri premium şi investiţiimasive în infrastructură în schimbul unor concesii pe termen lung pentruresurse-cheie. Există mai multe oferte bine documentate pe continent - inclusivo înţelegere recentă de 2,5 miliarde de dolari cu Marea Britanie Tullow Oil înUganda şi producţia de off-shore în Angola şi Nigeria. Şi impactul pozitiv esteevident în infrastructură, inclusiv spitale, porturi, şi în legăturileferoviare şi rutiere, construite cu influxul de bani din China. Dar China este, de asemenea, implicată în unele ţări cu problemedin Africa. A fost acuzată în 2008 pentru vânzarea de arme către Sudan, ţarăsfâşiată de război, şi pentru refuzul său de a ajuta la soluţionarea crizeiumanitare din Darfur. Dar pentru că majoritatea înţelegerilor sunt de tipulguvern-guvern, nu există nici o cale clară cu privire la punctul unde se poatepune limită între înţelegerile dintre state şi cine poate exercita uncontrolul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray