2020-04-05 06:52

Inundaţiile din Romania,în presa străină

 |  17:11
Inundaţiile din Romania,în presa străină

Pagubele provocate de ploile puternice din ultimele zilese ridică deja la 0,6% din PIB. O veste foarte proastă pentru autorităţile dela Bucureşti, care luptă pentru a evita falimentul, notează cotidianul francez LaCroix.

Jurnaliştii francezi scriu despre inundaţiiledevastatoare care au făcut peste 20 de victime în România, în timp ce altecâteva mii de oameni au fost evacuaţi. Iar problemele sunt departe de a se încheia,scrie La Croix. Dunărea a atins un nivel istoric şi ameninţă să rupă digul dinjurul oraşului Galaţi, riscând să provoace "cel mai mare dezastru urbandin România după al Doilea Război Mondial". Gazetarii francezi relatează că România a activat mecanismul de protecţiecivilă al Uniunii Europene şi deja patru ţări, Austria, Belgia, Estonia şiFranţa, i-au oferit ajutorul. Pagubele produse de inundaţii s-ar putea ridicala 0,6% din PIB. Aceste inundaţii nu puteau pica mai rău, scrie presa franceză.Situaţia economică a României este deja foarte precară, se arată în articol.Bucureştiul a anunţat în primăvară unul dintre cele mai severe planuri deausteritate din Europa, care prevedea scăderea salariilor funcţionarilor cu 25%şi reducerea cu 15% a pensiilor. Ultima măsură a fost invalidată acum douăsăptămâni de Curtea Constituţională.După anunţul acestei decizii, prim-ministrul Emil Boc a comunicat Planul B: creştereaTVA de la 19 la 24%, cu începere de la 1 iulie. Bucureştiul a obţinut, vineri,a cincea tranşă a împrumutului de 20 de miliarde de euro contractat în martie 2009de la FMI, Banca Mondială şi UE, în valoare de 910 milioane de euro. România aevitat astfel falimentul, nimic nu este însă rezolvat. Venită după reducereasalariilor funcţionarilor publici cu 25%, creşterea TVA va provoca o scădereimportantă a puterii de cumpărare a românilor, notează presa franceză. Aceastacitează opinia preşedintelui PSD, Victor Ponta, care consideră că Executivuleste pe cale să "îngroape total economia privată" şi că încurajează"evaziunea fiscală şi corupţia". În faţa unei situaţii ce parescăpată de sub control, FMI este pentru prima oara "îngrijorat" înprivinţa capacităţii Guvernului de a-şi respecta angajamentele.

Inundaţiile din România, motiv de îngrijorare în PE

În discursul dedeschidere a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, preşedintele ParlamentuluiEuropean, Jerzy Buzek, a menţionat inundaţiile recente care au avut loc înRomânia, unde peste 20 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost nevoitesă îşi părăsească locuinţele.

Alertă de gradul trei pe Dunăre, la Silistra

Autorităţiledin oraşul bulgar Silistra, situat pe malul Dunării, au emis o alertă de gradultrei de inundaţii, după ce nivelul fluviului a ajuns la 800 de centimetri. Situaţiade pe tronsonul bulgar al Dunării este în continuare critică. Nivelul crescutal fluviului ameninţă oraşul Lom, situat în nord-vestul ţării. Locuinţele dinunele cartiere au început să fie inundate de apele subterane şi existăpericolul ca şi apa potabilă să fie contaminată. Autorităţile din Ruse, cel maimare oraş bulgar de pe malul Dunării, Sviştov şi Silistra monitorizează încontinuare nivelul Dunării. Şi în Republica Moldova, autorităţile menţinavertizările de inundaţii pe Prut. Sunt consolidate digurile de protecţie dinmai multe localităţi din sudul ţării. Riscul de inundaţii se menţine în specialîn zonele de la vărsarea Prutului în Dunăre.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine