2019-08-19 05:12

Iohannis adresează un MESAJ PUBLIC pe tema evenimentelor din ultimele zile

 |  14:10
Iohannis adresează un MESAJ PUBLIC pe tema evenimentelor din ultimele zile

Preşedintele Klaus Iohannis adresează luni, de la ora 18:00, un mesaj public pe tema evenimentelor din ultimele zile.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va adresa luni, 13 august a.c., începând cu ora 18:00, un mesaj public ca urmare a evenimentelor din ultimele zile", anunţă Preşedinţia.

Începând de vineri seară, când la mitingul diasporei au avut loc incidente violente, 452 de oameni primind asistenţă medicală, 70 dintre ei, printre care 11 jandarmi, fiind transportaţi la spital, preşedintele Iohannis a reacţionat, mai întâi pe Facebook, apoi, sâmbătă, printr-un comunicat în care a condamnat violenţele, scrie News.ro.

Vineir seară, într-o postare pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele sublinia că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele.

“Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis printr-un mesaj postat pe Facebook.

Şeful statului a spus că ”încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă”.

Klaus Iohannis a subliniat că ”ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele”.

Sâmbătă, printr-un comunicat, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă din Piaţa Victoriei, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice şi a făcut un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor. Şefului statului a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru felul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui.

"Din nefericire, se dovedeşte, din nou, că acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni şi fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtaşi să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine", spune Iohannis.

De asemenea, preşedintele i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele din Piaţa Victoriei.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a solicitat astăzi, 11 august, Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de aseară din Piaţa Victoriei din Bucureşti", a anunţat sâmbătă Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă cu fermitate actele de violenţă, indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate. Sub nicio formă şi nicio circumstanţă nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovaţi de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiţi. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simţ civic şi protestează paşnic pentru apărarea democraţiei şi susţinerea statului de drept", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a amintit că protestul masiv care a avut loc vineri în Piaţa Victoriei din Bucureşti a fost anunţat cu săptămâni în urmă, aşadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfăşurarea şi acţiunea forţelor de ordine. În acelaşi timp, numeroase informaţii publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violenţă stradală, de către persoane sau grupuri organizate.

Klaus Iohannis a spus că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice.

"Jandarmii ştiu foarte bine că violenţa generează şi mai multă violenţă, iar odată declanşată o asemenea spirală este aproape imposibil de controlat sau de stopat. Jandarmii trebuie să aibă o atitudine defensivă, nu ofensivă, misiunea lor fundamentală este aceea de a proteja instituţiile statului, ordinea constituţională, dar în primul rând cetăţenii, inclusiv cei care protestau într-un număr foarte mare în mod eminamente paşnic", mai arăta Iohannis.

El a făcut un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor, spunând că instituţiile statului, inclusiv Jandarmeria, au suficiente resurse şi experienţa necesare pentru a izola elementele agresive, astfel încât evenimente precum cele de seara trecută să nu se mai repete pe viitor.

"Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui. Din nefericire, se dovedeşte, din nou, că acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni şi fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtaşi să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine", a adăugat Administraţia Prezidenţială.

PSD a criticat reacţiile preşedintelui.

Evenimentele violente de vineri seară din Piaţa Victoriei nu pot fi încadrate într-o formă de democraţite şi este grav că faptele de agresiune de la miting au fost precedate de de provocările partidelor din opoziţie, a afirmat liderul PSD, Liviu Dragnea. El a afirmat că cel mai grav şi mai iresponsabil mesaj este cel al preşedintelui Klaus Iohannis, care, prin declaraţia sa, subminează autorităţile statului şi îndeamnă la reluarea violenţelor, pentru a răsturna Guvernul şi a-l înlocui cu "Guvernul său”. "Este ilegal ca astfel de manifestaţii să fie folosite şi deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forţă puterea politică legitim constituită”, susţine Dragnea.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că a fost înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-13Parerea ta...

IOHANNIS!
13 Aug 2018

Acest mincinos o sa spuna in continuare ca jandarmii sunt de vina Ca de ce nu s au dat la o parte ca sa poata face el lovitura de statApoi va spune ca pana la toamna si anul viitor va reusi lovitura de stat iar el in sfarsit va putea fura in continuare cum fura el cand conducea Sibiul Va spune ca PSDul este condus de un penal Nu va spune insa cum a falsificat el si kodruta plagiatoarea dosare ca sa inchida oponentii politici Nu va spune ca Dragnea a fost condamnat de camarila sa corupta pentru niste fapte inexistente ca sa poata el striga penalul ,penalulNu va spune cum a furat si a amenintat oameni de buna credinta pe care apoi i a inchis nevinovati El nu va spune cum a anuntat ambasadorul Sua privind legile ofshor anuntandu l ca legea este in favoarea romaniei nu a corporatiilor americane si nu e bine
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
13 Aug 2018

tocmai a aparut un clip cum un taxi cu niste turisti din ISRAEL a fost oprit si turistii ciomagiti si calcati in picioare....hai sa va aud ca si aia tot asa erau "nazisti"???????????plus ca au fost batuti si reporterii straini ,cameramani austrieci si altii Cineva trebuie sa dea socoteala la toate porcariile astea nu mege la infinit cu cioara vopsita si minciuni V-ati urcat ca scroafa in copac va luati si de ambasadori si de USA si de UE si de comisia de la Venetia...unde va credeti ,totul are o limita deja ati trecut linia rosie
COSTEL CEL MITITEL
13 Aug 2018

Un presedinte trebuie sa fie MEDIATOR nu INCITATOR....MERGE IN MIJLOCUL MANIFESTANTILOR SI II INCITA LA REVOLTA .......Nu am vazut in nici o tara presedinte care sa INCITE LA REVOLTE ...PACAT ...FARA ALTE COMENTARII....
ROMA
13 Aug 2018

atacarea unui om care are mainile goale de un jandarm inarmat este tentativa de omor.psd alde criminalii secolului 21.
@ROMA
13 Aug 2018

Dar atacarea unei femei jandarm de niste desceierati ce inseama? Dar un presedinte care indeamna lumea la violenta ce inseamna Acela este presedinte sau un mafiot borfas El ce urmareste ?Dar faptul ca vrea sa predea avutia tarii la americani ce inseamna Numai si acest lucru si merita dosar de inalta tradare Acest individ ce a facut de cand a ajuns la Cotroceni A facut ceva pentru romani ,pentru tara ?Omul cu mainile goale a atacat jandarmii !omul alogen aduna borfasi in piata cu sticle incendiare Este corect?Cine este infractor ,cel ce se apara si isi face datoria pentru care este platit ,sau cel ce ataca si este incitat de presedintele tarii Acesta se numeste presedinte s au borfas El este cinstit ,merita sa catalogheze pe altii infinit mai putin vinovati Pentru ceia ce a facut va plati Totul este monitorizat la individul asta Cand nu se va mai putea va raspunde ?
REVOLTA INFINITA!
13 Aug 2018

Dar pe tine baragladina drogata si nebuna ,cu cat te plateste infractorul iohannis?cel cu casele furate de la romanii necajiti ,cel cu mafia austriaca care a ras padurile cel carea facut trafic de copii pentru organe cel care isi vinde tara la merkel si la americani doar pentru decoratii Cu cat te plateste ca sa ti urasti propria tara Cu 2 arginti Asa a primit si Iuda 30 de arginti ca la el miza era mai mare Nu a furat nimic ,Dragnea !,dar nimic ai inteles?Totul a fost o facatura aranjata de statul mafiot al psihopatului vostru chior preluata de creatura asta bolnava pusa acolo de servicii Cand apare vreo fiinta din acestea abjecta care se stie ce a furat si cat a furat si se da sfant si acuza pe ceilalti ma revolt pana la maxim Daca vreti sa fiti credibili si sa nu pareti niste jigodii nu l mai aparati pe Iohannis acesta care uraste romanii si este un hot ordinar ,el si doamna Carmen falsificatoarea
@REVOLTA INFINITA
13 Aug 2018

Esti un nenorocit bolsevic cu dosare penale care te rogi sa te salveze mafia hotilor cu vreo gratiere.
@@@ROMA
13 Aug 2018

Iar tu esti un individ nebun ,la care albul este negru iar negru alb Nu am nicio problema cu nici o justitie in schimb pe tine te vom judeca pentru acuzatii si asociere cu un borfas care ne a ars copii !
ANONIM
13 Aug 2018

Tu cand te duci la demonstratii de strada cu prastie cu bile de rulmenti esti constient ca poti fi saltat si dus la politie Alogenul cand incita la violente este constient ca indata va raspunde ,pentru ca marsavia are si ea limite Iata strainii si au dat seama de faptul ca iohannis este un individ bolnav care o tine tara de aproape 2 ani in haos
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray