2019-10-17 13:26

Iohannis, APEL la justiție independentă de Ziua Națională

 |  19:09
Iohannis, APEL la justiție independentă de Ziua Națională

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs oficial de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, la sediul Palatului Cotroceni.

”S-au împlinit zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care țara noastră a ieșit din conul de umbră, dovedind că poate fi un partener de încredere care își respectă angajamentele asumate și un pilon de stabilitate în regiune.

Cei 10 ani de apartenență la marea familie europeană au adus beneficii multiple și au demonstrat că nu există viitor pentru România în afara proiectului european.

În plan intern, au existat însă foarte multe provocări care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce privește lupta anticorupție și funcționarea statului de drept, dar și progresul economic.

Spuneam tot aici, în urmă cu exact un an, că o țară stabilă înseamnă justiție independentă, economie funcțională și luptă anticorupție.

La numai câteva zile de la acel moment, când aceste valori au fost puse în pericol de intenția Guvernului de a modifica legile justiției, românii au ieșit în stradă într-un număr impresionant pentru a le proteja.

S-au folosit cuvinte dure pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an – clivaj, dezbinare, ruptură.

Aparent, o Românie împărțită în prag de Centenar, situată la antipozi față de țara care în 1918 reușea Marea Unire.

Eu, dimpotrivă, am văzut în evenimentele de la începutul acestui an, dar și în cele de acum câteva zile, o Românie mai solidară ca niciodată în jurul unor valori și principii, o țară trează și determinată, cu cetățeni care au manifestat pentru a apăra democrația și statul de drept, având în gând un singur lucru: viitorul țării lor.

Existența unei societăți active, capabilă să sancționeze erorile și derapajele politicienilor și să-și susțină clar așteptările este marele câștig al anului care stă să se încheie.

Mobilizarea civică fără precedent în epoca postcomunistă este dovada maturității depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăsește și în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere și acționa fără nicio răspundere în scopuri partizane.

Sunt acei politicieni care își doresc să țină România captivă în trecut, pentru folosul lor personal, și sunt dispuși să facă orice compromis pentru a-și atinge obiectivele, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic.

Astăzi ne aflăm din nou în fața unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru: continuăm, cu mai multă consecvență, pe drumul pe care, cu eforturi și de multe ori cu sacrificii, ne-am înscris de un deceniu, sau facem pași înapoi și riscăm să ne întoarcem în trecut?

Nu putem clădi nimic durabil pentru următorul secol dacă nu punem la temelie acele valori care și-au dovedit soliditatea în a genera cu adevărat o viață mai bună pentru oameni.

Din această perspectivă, lecțiile istoriei sunt astăzi mai evidente ca oricând.

O societate liberă, în care oricine are șansa de a-și urma vocația, în care fiecare cetățean poate trăi în siguranță, având o viață prosperă și garanția că drepturile îi sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate.

De aceea, mi-aș fi dorit ca în ultimul an, cu atât mai mult cu cât este anul premergător Centenarului, să fi văzut o mai mare preocupare a decidenților politici pentru consolidarea democrației în țara noastră, a independenței justiției și pentru întărirea practicilor de guvernare în beneficiul tuturor românilor, nu al unor grupuri.

Vedem, în schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu așteptările românilor și cu interesele strategice pe termen lung ale țării noastre.

De teama justiției și a statului de drept, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat. Nu știu cui pot folosi aceste ficțiuni, dar sunt convins că viitorului României, nu.” e mesajul lui Klaus Iohannis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-01Parerea ta...

GRECEANU PAUL
01 Dec 2017

E vorba de statul paralel un stat care s a consolidat in sufragerie la oprea acolo unde sefa DNA SE INTALNEA CU INFRACTORI eSTE STATUL CARE TI PERMITE TIE SA NASCOCESTI DOSARE OPOZANTILOR nO FA TU PE NIZNZIU CA STIM CINE ESTI
DRACULA PARK
01 Dec 2017

toti coruptii judecati de urgenta si AVERILE CoNFIsCATE
@ ANONIM
01 Dec 2017

Câtă nesimțire...sa faci din onoarea zilei naționale....politica ...SE VEDE CA ESTI GOL ...UN NIMIC ...acum se vede groful si increzutul ...care pleaca din balenă si se crede ...imparat
MARA
02 Dec 2017

UN PAPAGAL NAZIST PARANOIC NU-I MAI BUN CA CEI CARE AU BLOCAT USA UNEI CLADIRI DIN GERMANIA=, LOCUITA DE MUNCITORI ROMANI=' CU ANVELOPE APOI AU INCENDIAT-O NOI SUNTEM DE VINA PENTRU CA NU LUAM ATITUDINE FERMA IMPOTRIVA A CEEA CE FACE. TOATE TARILE SE ASIGURA CU MASURI IMPOTRIVA IMIGRANTILOR IAR ACEST GUNOI A PARAFAT DEJA CU MERKEL INTELEGEREA CA 1.000.000 DE IMIGRANTI SA FIE PRIMITI ANUL VIITOR IN ROMANIA.DEASEMENEA ACEI ZOMBI CARE IES IN FIECARE SEARA IN PIATA VICTORIEI NU IES DE CAPUL LOR NU ,SUNT DE PARTEA NICI UNUI PARTID DAR CINE A CASTIGAT ALEGERILE TREBUIE LASAT SA CONDUCA. ASA RESPECTA ACEST ZERO SOCIAL ROMANIA PRECUM I-A FOST DISCURSUL
@ ANONIM
02 Dec 2017

Nu se duce si groful in pța victoriei sa ajute la demolare...SA DE.A EXEMPLU...SI SA STIM PTR CE ESTE PLĂTIT ...aceasta SLUGA a poporului !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray