2019-07-20 06:46

Iohannis, ATAC la GUVERN în cadrul recepţiei de la Ambasada SUA

 |  20:36
Iohannis, ATAC la GUVERN în cadrul recepţiei de la Ambasada SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia celei de al 242-a aniversări a Independeţei Statelor Unite, că democraţia nu trebuie luată drept „un dat” garantat, ci trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea. Şeful statului a precizat că pentru a consolida, în continuare, şi dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, alături de alte obiective, este nevoie de "stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept.

"Ne alăturăm aniversării prietenilor şi partenerilor noştri americani în anul Centenarului României Moderne. Istoria României – cea de dinainte de 1989, dar şi prin evenimente mai recente – ne reaminteşte însă constant că democraţia nu trebuie luată drept „un dat” garantat. Poate că aceasta este cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim la acest bilanţ de 100 de ani de devenire modernă: democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea – în România, în Europa şi în toate colţurile lumii", a afirmat preşedintele, după o scurtă introducere în limba engleză, în care a felicitat poporul american şi a amintit de lecţia pe care o reprezintă Declaraţia de Independenţă în ceea ce priveşte capacitatea unui popor de a lupta cu succes pentru principii, idealuri, valori, libertăţi şi drepturi.

Şeful statului a subliniat că "timpurile dificile cu care ne confruntăm acum au, însă, şi capacitatea de a ne atrage atenţia asupra necesităţii de a păstra unitatea şi solidaritatea între ambele maluri ale Atlanticului".

"Relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte.Pentru că, dacă valorile care stau la baza societăţilor noastre occidentale se erodează, atunci însăşi substanţa relaţiei transatlantice este ameninţată. După cum prea bine ştiţi, sunt un susţinător ferm al ideii că pentru România întărirea parteneriatului transatlantic rămâne de importanţă vitală, ţara noastră fiind un stat dedicat în egală măsură atât proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu Statele Unite", a amintit Iohannis.

El s-a declarat convins că Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita peste 6 luni, va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic, pentru care cu toţii trebuie să acţionăm consecvent şi hotărât.

"De Ziua Independenţei Statelor Unite, doresc să asigur partenerul nostru strategic că sunt ferm angajat în a acţiona astfel încât ţara noastră să rămână acelaşi actor implicat, responsabil şi stabil, care îşi respectă angajamentele asumate – la nivel bilateral şi multilateral – şi care îşi consolidează capacitatea de a fi un furnizor de securitate şi de a proiecta valorile noastre comune în regiune. Reiterez determinarea României pentru dezvoltarea şi extinderea Parteneriatului nostru Strategic, pe toate dimensiunile sale, aşa cum am convenit cu domnul Preşedinte Trump la excelenta întâlnire de acum un an", a subliniat Klaus Iohannis, remarcând: "Cooperarea dintre România şi Statele Unite în plan politic, militar şi de securitate a ajuns la un nivel excepţional".

El a încurajat identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida, în continuare, şi dimensiunea economică, inclusiv prin investiţii şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc – cum este, de exemplu, cel energetic.

"Însă pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opţiune, ci singura alegere pe care putem să o facem pentru o Românie sănătoasă şi puternică, partener strategic al Statelor Unite ale Americii şi stat membru al Uniunii Europene şi al NATO", a afirmat preşedintele, mulţumind Statelor Unite pentru sprijinul constant acordat României în acest scop.

El a dat asigurări SUA că vor găsi mereu în România un aliat, un partener şi un prieten pe care se pot baza.

Numeroşi diplomaţi şi politicieni sunt invitaţi la recepţia organizată vineri de ambasada SUA, iar oaspetele de onoare al evenimentului este preşedintele Klaus Iohannis, care ţine, de asemenea, un discurs.

Între cei prezenţi se află Laura Codruţa Kovesi, Raed Arafat, Eduard Hellvig, Ecaterina Andronescu, Victor Ciorbea, Eugen Teodorovici şi Teodor Meleşcanu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar şi Nicolae, nepotul regelui Mihai I. De la eveniment lipsesc premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-29Parerea ta...

ANONIM
29 Iun 2018

Si el vorbește de unitate ....PÂRÂCIOSUL...
ANONIM
29 Iun 2018

Opinați că președintele Iohannis ar trebui să solicite sancțiuni salariale la acele instituții care mai au dreptul și obligația de a contesta constituțtionalitatea actelor normative înainte de promulgare, conform articolului 146, litera a) din Constituție, Senat prin președintele Senatului, Camera Deputaților, prin preșeedintele Camerei Deputaților, Avocatul Poporului, preedintele ÎCCJ, pentru acele acte normative ce au fost declarate neconstituionale după promulgarea lor sau chiar i pentru acelea a căror constituionalitate este contestată în mod public, uneori chiar de ctre aceia ce ar avea dreptul și obligația de a contesta constituționalitatea reglementărilor înainte de promulgarea lor ? Remarcați și că președintele este singurul dintre cei stabiliți de articolul 146 , litera a) din Constituie, care și-a exercitat dreptul și obligația de a contesta actele normative considerate neconstituionale, înainte de promulgarea lor, atunci când ele nu au fost contestate de membrii ai parlamentului ?
JASMINE
30 Iun 2018

OPINAM CA MATA A FATAT UN KAKAT PROST.
ANONIM
30 Iun 2018

Iohanis ,.daca vezi ca nu poti si nu poti schmba guvernul actual ca sa pui .,,guvernul mau"" vezi ca mai sunt cluburi in tara si in Bucuresti Eventual ia l pe Sica si puneti amandoi o bomba lla temelia vreunui bloc turn Dar ai grija si adu i pe toti USRistii tai si pe doamnele TURCAN SI GORGHIU SI LEGATI VA CU LANTURI LANGA BOMBA IN semn de protest ca nu puteti ajunge la guvernare
@ ANONIM
30 Iun 2018

Oare o mai avea NAPALM??? Nu cumva ptr asta l.au activat pe izmenar.??... împreună au creat " colectivul""
MARELE NESIMțIT NETREBNIC NER
01 Iul 2018

Sentimentul datoriei împlinite i se citește pe fata acestei slugi jegoase, o fericire fără margini ii inunda chipul radios pt. ca își pupa stăpânii în... Di rect...
ANONIM
02 Iul 2018

Tara se îneacă si el se duce sa suna pixul la licurici.... un jeg al societati
ANONIM
02 Iul 2018

Tara se îneacă si el se duce pixul la licurici.... un jeg al societati
ANONIM
02 Iul 2018

tara se scufunda de inundatii iar el ca un adevarat ALOGEN nesimtit se duce sa linga licuriciul Un hot alogen!!!!
ANONIM
03 Iul 2018

A devalizat bugetul Sibiului atunci la refacerea aeroportului cu 100 de milioane de euro si totul a fost o bataie de joc Alogen nesimtit si hot Cu banii furati a cumparat o casoaie in Germania pentru parintii sai Sluga vanduta !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray