2020-08-09 20:32

Iohannis cere adoptarea VOTULUI anticipat și prin corespondență

 |  16:56
Iohannis cere adoptarea VOTULUI anticipat și prin corespondență

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut astăzi Guvernului şi Parlamentului să elaboreze un proiect de lege care să fie adoptat până la finalul sesiunii parlamentare care să prevadă măsuri pentru ca „toţi cetăţenii să îşi poată exercita dreptul la vot în condiţii decente”.

Preşedintele mai spune că dacă situaţia o va impune, va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a discuta în regim de urgenţă acest proiect de lege: „Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an (...) Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”.

„Umilinţele la care au fost supuşi cetăţenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-şi exerctia dreptul constituţional la vot. Foarte mulţi dintre aceştia nici nu au mai apucat sa voteze. A fost o situație des întâlnită cu precădere în secţiile de votare din străinătate. Dreptul de vot garantat de Constituţia României este unul fundamental, câştigat prin multe sacrificii de români în decembrie 1989 şi avem obligaţia să asigurăm toate condiţiile pentru ca acest drept să poată fi exercitat de toţi cetăţenii români”, a declarat preşedintele Iohannis.

„Votul ţine de esenţa oricărui regim democratic şi niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcţionale care să permită fiecărui român, din ţară şi din străinătate, să-şi exprime opţiunea. Indifierent de contextul politic, toate instituţiile abilitate ale statului şi în special Parlamentul, Guvernul, MAE, MAI şi AEP au obligaţia să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificaţi că au dus la împiedicarea votului”, a mai spus preşedintele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-19Parerea ta...

KLAUN W I
20 Iun 2019

Urmeaza legiferarea votului prin posta, prin telefon si cu porumbelul voiajor.
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
20 Iun 2019

de 30de ani e aceeasi problema cu voturile din strainatate care nu trec de cateva sute de mii.Si stim bine ca sunt milioane de oameni plecati din Romania care nu mai ajung sa voteze chiar daca stau ore la coada.Adica degeaba ai cetatenia romana ca nu ti se respecta drepturile din constitutie.De ce nu se infiinteaza sectii de votare dupa numarul de rezidenti in marile orase?PSD ul a dovedit ca nu vrea sa rezolve problema ptr ca nu e in avantajul lor,emigratia nu voteaza cu PSD asa ca de preferat pentru psd-isti este sa le anuleze dreptul la vot
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz