2019-08-18 12:18

Iohannis CRITICĂ Guvernul pe tema PESTE PORCINE: Executiv este incapabil să gestioneze criza

 |  13:11
Iohannis CRITICĂ Guvernul pe tema PESTE PORCINE: Executiv este incapabil să gestioneze criza

Klaus Iohannis solicită Guvernului să ia măsuri urgente prin care să fie stopată creșterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA), potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei prezidenţiale. Şeful statului a criticat Executivul condus de Viorica Dăncilă că a fost incapabil, până acum, să gestioneze situaţia. "Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului", a acuzat Iohanis.

Klaus Iohannis consideră că "din cauza modului defectuos în care este gestionată această situație de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului".

"În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România.

Vorbim aici de implicații majore pentru economia națională, deoarece virusul PPA pune în pericol toate fermele comerciale de creștere și îngrășare a porcului din România, care produc aproximativ jumătate din totalul cărnii de porc destinate consumului intern", avertizază şeful statului.

În opinia preşedintelui Iohannis, "starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane, care are consecințe foarte grave pentru economia românească". "La fel de grav este și faptul că autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA", a mai avertizat şeful statului.

"Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent.

În anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, măsurile necesare în vederea combaterii și prevenirii pestei porcine africane, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea sistemului de ecarisaj necesar în astfel de condiții.

În acest an, însă, autoritățile responsabile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda precedentelor și a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pestă porcină africană. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat să asigure acuratețea datelor în ceea ce privește evidența și trasabilitatea animalelor", se mai arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

"Președintele României solicită aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor. Deficiențele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităților responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar și asupra populației pentru care creșterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistență.

În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariția virusului în Delta Dunării nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingență, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană și în alte zone ale teritoriului național.

Președintele României atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente.

Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017.

De săptămâni bune, autoritățile își demonstrează incompetența în a stopa acest dezastru și par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândește, fără să vedem și măsuri adecvate, ferme și eficiente de aducere sub control a situației.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, în acest moment, prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați, în vederea atenuării impactului social.

Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt", se mai arată în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-29Parerea ta...

ANONIM
29 Aug 2018

S.a trezit si porcul cel mare ....a dormit pana acum ??? Sau deabea acum a inteles ce a citit de această pacoste....
ANONIM
29 Aug 2018

Porkul sas o hartoaie inspre politic Orice ar face acest guvern nu este bun
DOBROVOLSKAIA PRAVDA!
29 Aug 2018

dobrovolskaia l a anuntat despre pesta porcina din Romania Nici ea nu stia ca ea se ocupa cu crosetatul de ciorapi ca vine frigul, dar a anuntat o ,, duamna ''Carmen prin telefon spunandu i sa se duca la sasul ei si sa i spuna
PESTA PSD
29 Aug 2018

Pesta psd care s-a abatut asupra Romaniei de un an si jumatate condusa de porcarul puscarias draknea a distrus nu numai complexele de porci dar si economia, sanatatea, invatamantul si cultura acestei natii. Inflatia dusa la 5,6% roborul la maxim istoric, cresterea taxelor locale, supraacciza la combustibil, pretul gazelor marit cu 5,6% deficitul balantei comerciale dus la peste un miliard euro, lipsa manualelor sau mai nou tiparite prost dupa chipul si asemanarea guvernului analfabet , izolarea externa a Romaniei , 59 copii morti de rujeola in spitale conduse de manageri psd numiti politic , spitalele infectate de virusi , pensii speciale pentru borfasii mafiei psd-alde, indemnizatii nesimtite pentru primari .Acestea sunt o parte minora din modul cum a actionat pe teritoriul Romaniei PESTA PSD-ALDE-UDMR-MINORITATI.
ANONIM
29 Aug 2018

Pesta porcina a fost adusa de sas
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray