2019-08-19 16:10

Iohannis despre MOTIVAREA CCR în cazul Kovesi: PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui

 |  14:07
Iohannis despre MOTIVAREA CCR în cazul Kovesi: PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu se grăbeşte cu decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi după apariţia motivării CCR în Monitorul Oficial. El a mai spus că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere.

Preşedintela Klaus Iohannis a avut, marţi, o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, el spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate o aprofundare ulterioară poate va duce mai aproape de adevăr. El a mai spus că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere.

"Am citit motivarea CCR, ca să nu apară o confuzie în spatiul public, am spus că voi citi această motivare până o înţeleg foarte bine, deci o voi mai citi. Recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea"", a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

"Mai avem un pic de citit. Însă, citind această motivare, au apărut câteva lucruri pe care pot să vi le comunic, care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Voi reacţiona într-un timp rezonabil, nu putem aştepta până în decembrie", a declarat Iohannis.

El a spus că lupta anticorupţie trebuie dusă cu toată fermitatea şi România trebuie să aibă încredere că este o luptă dreaptă.

"Două chestiuni aş sublinia după o primă citire foarte atentă a deciziei şi motivării. Spun din capul locului că în acetă etapă că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea. Daţi-mi voi să o iau de la început. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticprupţie şi atunci se pune întrebarea legitimă: dacă atâţia politicieni sunt nemulţumiti de lupta anticorupţie, mai e nevoie de ea? România are nevoie de lupta anitcorupţie. Ea trebuie dusă cu toată fermrtatea sşi România trebuie să aibă încredere că este o lutpă dreaptă", a declarat preşedintele.

Iohannis a mai spus că se poate constata uşor că PSD încearcă de o bună vreme să amputeze puterile preşedintelui.

"Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile preşedintelui. Un partid, atenţie. De ce? Fiindcă preşedintele României, evident, are în multe privinţe alte păreri decât majoritatea psd-istă. Am văzut această dorinţă prima dată când s-a modificat legea ANCOM. A continuat discuţia şi la legile justiţiei, unde puterea pre;edintelui a fost diminuată faţă de situaţia anterioară din legile care au fost în vigoare. Nu cumva acestea au fost modificate şi pentru a diminua puterea preşedintelui? Este clar că PSD încearcă prin toate mijloacele de care dispune să diminueaze puterea preşedintelui", a mai spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că nu a afirmat în niciun fel ce va face în perioada imediat următoare, iar "pesediştii se grăbesc un pic". "Cred că se grăbesc un pic pesediştii. Eu n-am afirmat în niciun fel ce voi face în perioada imediat următoare (...) Repet: nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei", a mai afirmat şeful statului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, legat de decizia pe care Klaus Iohannis ar urma să o ia privind revocarea din funcţie a şefei DNA, că a înţeles că preşedintele va citi motivarea Curţii Constituţionale "până va înţelege". El a reiterat că decizia CCR produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial şi şi-a exprimat "aceeaşi convingere" că şeful statului "îşi va îndeplini obligaţiile".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, legat de decizia pe care Klaus Iohannis ar urma să o ia privind revocarea din funcţie a şefei DNA, că a înţeles că preşedintele va citi motivarea Curţii Constituţionale "până va înţelege". El a reiterat că decizia CCR produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial şi şi-a exprimat "aceeaşi convingere" că şeful statului "îşi va îndeplini obligaţiile".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că dacă preşedintele Klaus Iohannis va face "greşeala fatală" de a nu respecta decizia Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA, PSD va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie din punct de vedere civic, legal, constituţional şi parlamentar, iar întrebat dacă va declanşa procedura de suspendare a şefului statului, Dragnea a spus că "orice este posibil". El a mai susţinut că Laura Codruţa Kovesi a încălcat Constituţia, iar dacă şi preşedintele Iohannis o va încălca, "PSD trebuie să acţioneze indiferent de ceea ce se întâmplă". "Situaţia în care s-a ajuns şi intensitatea la care a ajuns această luptă nouă nu ne mai dă niciun fel de grad de libertate să mai dăm înapoi", a afirmat liderul PSD.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Joi, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-12Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
12 Iun 2018

pai daca CSM a dat aviz negativ evocarii nu cumva conflictul este intre ministrul justitiei(NUMIT POLITIC DE PSD) si CSM(care este independent)?....presedintele ce rol mai are in numirea/revocarea procurorilor sefi daca i se preiau atributiile de un ministru numit politic?..si de ce nu se numeste un judecator la CSM pentru cel cu mandatul expirat?/totul devine o mare cacialma politica in sprijinul mafiotilor......................capitalismul de cumetrie din decembrie 1989 a dus de rapa toata Romania
@ CUCUVEAUA
12 Iun 2018

Ai amestecat bauturile! CSM = CCR ? Nu esti atat de bun cum incerci sa pari.
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
12 Iun 2018

nu,deloc....exact asa a fost...CSM a dat aviz negativ revocarii cerute de ministrul TT..deci conflictul a fost intre CSM si ministrul TT,si presedintele nu a revocat-o ptr ca a tinut seama de opinia CSM...ulterior la CCR s-a obtinut acea decizie despre care vorbim acum
ANONIM
12 Iun 2018

HALAL PROFESOR A MAI FOST ACEST PALMIER STERP... ..ii trebui o saptamana sa citească și înțeleagă 150 de pagini...oare de ce nu angajează niste translatorievrei .....dar ne.am lămurit ce fel de gluga DE COCENI a fost , urmare intervenției comandantului unității militare unde acest palmier căra bobine de transmisiuni ...Un neica nimeni împins în fața de servicii si manevrat urmare dosarelor penale ale familiei lui
@ CUCUVEAUA
12 Iun 2018

Si care este judecatorul CSM, al carui mandate este expirat ? Si care este legatura cu tema articolului ?
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
12 Iun 2018

ma intrebi pe mine? s-a publicat peste tot,citeste orice ziar....e vorba de Petre Lazaroiu..uite chiar Johannis a spus chestia asta ///"Da, consider că este o problemă", a fost răspunsul şefului statului la întrebarea adresată de un jurnalist, referitor la statutul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, adăugând că "nu este deloc o problemă simplă", iar mai presus de asta "toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia" să fie "chiar Curtea Constituţională".
@ CUCUVEAUA
12 Iun 2018

Este clar: confunzi CSM cu CCR; si nu realizezi; si persisti in prostie; m-am lamurit.
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
12 Iun 2018

tu confunzi CSM cu CCR,.....ptr ca mandatul expirat al lui Petre Lazaroiu este la CCR nu la CSM................dar discutia nu are sens cu persoane de genul tau..asa ca sa fii sanatos
LEVST.
12 Iun 2018

Iohannis comenteaza motivarea CCR: Nu aplic mecanic. PSD incearca sa amputeze puterea presedintelui. Nu va exista nicio suspendare (...)/// 2-Alina Gorghiu: Comisia de la Venetia va publica, in octombrie, un raport pe Legile Justitiei Senatorul PNL (...)_____-------______As vrea ca primul titlu, declaratia lui iohanis, sa fi fost pornita din propriile sale resorturi, dar imi e teama ca deja aflase de acest " Red October", si deci mai are ceva timp de manevrat, pentru ca -astfel- toata justitia romana(inclusiv CCR) sunt obligate sa-si puna poftele in cui si sa astepte...
TRADATORI DE TARA
12 Iun 2018

BAI CUMETRE ; DISTRUGE-TI TARA , PENTRU O FEMEIA . CIND SE TERMINA MANDATUL TOT SE AFLA DE MINARI . NICI ASTIA OLTENI NU MIE RUSINE . DAR OINA ATUNCI A DISPARUT PETROLUL SI GAZELE , RESURSELE TARI SI ECONOMIA . PRAFUL SA ALES DE TARA . CE TREABA AVEA UDREA IN TOATA AFACEREA ASTA ?????????????PE LA BANCI SI FIRME STRAINE , SAU DERANJAT CUMVA ???? DA UN EXEMPLU
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray