2020-03-30 13:24

Iohannis, DEZBATERE cu jurnaliști și analiști. Principalele declarații ale președintelui

 |  19:43
Iohannis, DEZBATERE cu jurnaliști și analiști. Principalele declarații ale președintelui

Președintele în funcție și candidat al PNL pentru prezidențiale, Klaus Iohannis organizează o dezbatere cu jurnaliști și analiști. La început, președintele a făcut o scurtă sinteză a activității sale, pentru ca, mai apoi, a răspuns întrebările celor prezenți.

„Am venit în această poziție acum cinci ani și am spus că vreau să fie președintele României care face altfel de politică, să generez soluții, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toți partenerii instituționali pentru a atinge câteva obiective naționale importante, pentru a atinge nevoia de securitate a României, pentru a avea o reprezentare externă adecvată, pentru a consolida statul de drept. Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, care mai ales după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos? Pentru ce? Pentru a salva câțiva penali. PSD a dorit să acapareze și să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anti-corupție, ci și marile sisteme, a făcut-o într-un mod perfid, și-a înșurabat neamurile, găștile. M-am opus! M-am opus folosind instrumentele oferite de Constituție. Și de multe ori am avut succes. Dar mandatul meu nu s-a rezumat doar la atât. Am avut câteva realizări care vor influența parcursul României pentru ani și ani: înțelegerea cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru apărare.

Am ajuns să am un mandat care să mențină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD. Am menținut România pe traiectoria europeană și transatlantică. Am reușit să salvez imaginea României prin politica externă pe care am făcut-o.

Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental. PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic, prin vot. E singurul mod democratic. Votul! ȘI votul pentru prezidențiale este extrem de important. Mă bazez pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția că proiectul nostru comun nu este finalizat. Mă adresez și electoratului USR și PLUS. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP. Mă adresez și electoratului maghiar, care își dorește o țară faină. Mă adresez electoratului PSD: Nu am niciun război cu electoratul PSD, are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic, de asta trebuie trimis în Opoziție, să se reformeze. Dar noi, care rămânem, nu tăiem pensii, nu tăiem salarii. Ne dorim ca pensiile și salariile să crească. Mă adresez în mod special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și au votat. Votul este vital și dacă doriți să participați la construcția viitorului României, mergeți pe 24 noiembrie, la vot!” a declarat Klaus Iohannis.

Prima întrebare, Cristina Șincai (România TV) (ordinea a fost trasă la sorți): Ce garanții dați că românii o vor duce mai bine, dacă veți fi ales, în condițiile în care se vorbește de o nouă criză economică?

 

Klaus Iohannis:

Dacă voi fi ales, mă voi implica total pentru România normală. E mai mult decât un slogan, e dorința să fim și noi o țară normală. Înseamnă prosperitate, creștere economică, locuri de muncă bine plătite, că cetățeanul e în centrul sistemului, că pacientul e în centrul sistemului de sănătate. Pot garanta că mă voi implica cu tot ce știu, tot ce pot pentru a lucra împreună cu guvernul în sensul îmbunătățirii performanței economice a României Lucrurile arată bine, avem soluții, știu ce este de făcut, e un guvern nou în funcțiune care știe cum trebuie abordate lucrurile Vă garantez că vom merge spre mai bine Suntem într-o situație care trebuie tratată cu foarte mare atenție și acest lucru îl vom face Politica economică a fostului guvern a fost axată pe consum și s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesănătoasă la o serie de parametri Aceste lucruri pot fi corectate pentru a trece într-o zonă de creștere sustenabilă

Moise Guran (Europa FM): Ați dat a doua și a treia șansă PSD. Legile Justiției au trecut până la urmă. Imaginea României e cea din MCV. Ați sacrificat cumva justiția pe altarului interesului electoral?

 

Klaus Iohannis:

Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Am retrimis legile Justiției în Parlament, la CCR, am cerut punct de vedere de la Comisia de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că am epuizat instrumentele constituționale Lucrurile nu se opresc aici și voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni. Vom repara ce a mai rămas de reparat Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și m-am ținut de asta. Vă garantez, fără mine statutul de drept din România s-ar fi rupt

Moise Guran revine: Aveți informații că dacă se făcea mai devreme referendumul nu avea rezultat?

 

Klaus Iohannis:

Studiile sociologice făcute mi-au arătat că s-a apropiat momentul cel mai potrivit, împreună cu europarlamentarele. Era nevoie de o rată de participare suficient de mare Niciun moment anterior nu arăta că rata de participare ajungea suficiente de aproape de cota de validare

Moise Guran întreabă de ce nu a anunțat personal revocarea lui Kovesi

 

Klaus Iohannis:

Așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv

 

Ramona Avramescu, televiziunea română, îl întreabă dacă e conștient de ostilizarea parțială a mediului online pentru refuzul de a avea o dezbatere cu Dăncilă / Ce mesaj aveți pentru alegătorii celorlalte partide?

 

Klaus Iohannis:

Am urmărit impactul și în esență, dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creștere, înseamnă că că lucrurile au fost bine înțelese Eu sper că prin aparițiile mele să-i conving că merită oricând mers la vot Eroul alegerilor este alegătorul cu ștampila de vot în mână

Cristian Pârvulescu (decan SNSPA): Cum veți grăbi ritmul reformelor și ce reforme vizați?

 

Klaus Iohannis:

O adevărată reformă instituțională se poate face modernizând constituția. Acum e imposibil. Sper ca după alegeri să putem începe să discutăm despre asta Până atunci, printr-o majoritate în Parlament, și am văzut că și acum s-au găsit majorități, trebuie reparate lucruri abordate greșit: legile Justiției, procedurile de numire a procurorilor șefi, aceste lucruri pot fi discutate Putem discuta dacă alegem primarii în două tururi Aștept de la noul guvern să fie foarte pro-activ După alegeri, sper într-o majoritate cu care putem să lucrăm realmente și pe arhitectura statului, pe descentralizare, refacerea marilor sisteme

Cristian Pârvulescu: Aveți în vedere anticipate?

 

Klaus Iohannis:

Eu cred că se pot realiza, PNL își dorește, sunt și alte formațiuni. Vom vedea după prezidențiale dacă putem concretiza. Oricum ar fi, multe lucruri pot fi rezolvate până atunci și multe discuții pot fi început

Clarice Dinu (HotNews.ro): Legea recursului compensatoriu nu a fost trimisă nici la CCR, nici la Parlament, devenind ulterior temă de campanie. De ce ați promulgat-o direct?

 

Klaus Iohannis:

Este o situație un pic mai specială. A ajuns la CCR, a fost verificată și găsită constituțională. CCR aici a făcut un lucru care în alte situații nu l-a făcut, s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o abordare neuzuală care practic făcea caducă retrimiterea în Parlament, dacă CCR s-a exprimat și pe constituționalitate și pe oportunitate Parlamentul nu mai avea marjă de manevră. Am ajuns la concluzia că și dacă nu ne convine situația altă soluție pe constituție nu este. Legea trebuie corectată.

Cristian Leonte, Pro TV: Explicați decizia de a da încă o șansă PSD / De ce nu v-ați implicat mai devreme în formarea unei alte coaliții?

 

Klaus Iohannis:

Explicația e simplă. PSD a dispus de o largă majoritate, a fost sprijinit activ și de ALDE, și de UDMR; au controlat 60% din Parlament. Dacă o coaliție controlează 60% din Parlament atunci în spiritul Constituției propunerea va fi desemnată premier. La momentul respectiv nu existau condițiile pentru o astfel de coaliție, aceste condiții au apărut după europarlamentare.În parlament sunt politicieni, ei sunt foarte sensibili la modul în care votează, Abia atunci a fost posibilă construirea unei majorități care a dat jos guvernul eșuat PSD (Regretați că în 2009 ați stat în tabăra lui Geoană?) Atunci așa vedeam lucrurile.

Radu Tudore (Antena 3): ÎCCJ, CCR, CSM, Inspecția judiciară au scris negru pe alb de abuzuri ale anumitor magistrați. De ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile și libertățile fundamentale?

 

Klaus Iohannis:

E vorba de independența Justiției. Aș fi putut să merg în CSM să încerc să impun un anumit punct de vedere, dar eu chiar cred în independența Justiției și m-am abținut. Dacă în anumite abordări instituționale au existat abateri, aceste chestiuni trebuie lămurite în CSM, fără președinte. Faptul că eu am dreptul să merg nu înseamnă că am drept de vot. Dacă reclam de la toți politicienii să nu se atingă de independența justiției acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru președinte. Sunt de-a dreptul un fan al independenței Justiției. Nu putem să punem în balanță drepturile omului contra independenței Justiției. Ambele trebuie apărate cu tot ce avem la dispoziție

Silviu Mânăstire (B1 TV), despre interesele economice ale Chinei, reactoarele de la Cernavodă și licitația pentru 5G: Ce opinie aveți față de aceste chestiuni care vizează siguranța națională? / Ați avut discuții cu Trump pe aceste proiecte?

 

Klaus Iohannis:

Locul României e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi, punct. Există evident și alte state cu care putem avea interese comerciale. Răspunsul e simplu: cu China putem avea schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei, nu avem obligații provenite din istorie față de ei Nu cred că putem să ignorăm anumite semnale, nu trebuie să mergem prea departe în zona colaborării cu state din Asia, când e convenabil, putem avea relații comerciale, chiar aprofundate Vom analiza cu foarte mare atenție în CSAT și se vor lua deciziile de rigoare pentru a garanta securitatea națională, pot să vă promit Da, am avut discuții, pe noi ne interesează parteneriatul cu SUA cel mai mult dintre toate parteneriatele strategice. Noi suntem un partener de încredere, dorim să întărim inclusiv partea economică a acestui parteneriat

Ion M. Ioniță (Adevărul): Tudorel Toader spune că modificarea legilor Justiției au fost elaborate în centre de reflecție. Ce informații ați avut despre existența acestor centre? / Guvernul Dăncilă a promovat un memorandum privind mutarea ambasadei la Ierusalim. Cine a inițiat acest memorandum?

 

Klaus Iohannis:

Nu am auzit despre astfel de centre, nu știu despre ce a vorbit, în multe rânduri nu am înțeles despre ce a vorbit. Legile au fost elaborate în Parlament într-o formă extrem de discutabilă. Partea președintelui e de a verifica legea când ajunge la promulgare. Nu am avut cunoștință despre aceste centre (despre memorandum) Aceste demersuri au fost un diletantism care a dăunat foarte grav.

Klaus Iohannis anunță o pauză de câteva minute

 

20:11 Dezbaterea a fost reluată.

 

Klaus Iohannis:

Primul tur al alegerilor a adus un record de participare în Diaspora. Le mulțumesc. Indiferent ce candidat ați votat, participarea e absolut notabilă.

Cristina Șincai: E greu sau e ușor să fii președintele României? / Care e cel mai mare regret al mandatului dvs?

 

Klaus Iohannis:

Pentru mine personal e o mare onoare, e o muncă care îmi place și căreia mă dedic 100%, trup și suflet Un mandat are câteva reușite și câteva chestiuni unde se putea face ceva mai bine sau altfel. Cred că aș comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns la nivelul așteptat sau optim. Eu sunt decis să comunic mai mult, mai intens

Moise Guran: OUG 114 a fost un act deliberat de atentat la siguranța națională?

 

Klaus Iohannis:

Cu siguranță poate fi interpretat și așa. Eu am văzut aici o șmecherie PSD-istă de a face rost de bani. Au crezut că vor face rost de bani și vor păcăli românii încă un an. OUG a produs foarte mult deranj și soluția cea mai simplă, de anulare, nu e fezabilă, sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse pur și simplu E nevoie de o analiză foarte profundă. Și noi la administrație ne-am făcut gânduri despre ce s-ar putea face pentru a revnei în normalitate, se lucrează la această chestiune și va fi rezolvată


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-19

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine