2020-04-03 08:39

Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni

 |  14:54
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis s-a instalat la Cotroceni și a preluat funcția, în timp ce Traian Băsescu a plecat după zece ani de mandat.

Așa cum a fost stabilit, duminică, 21 decembrie a fost ziua în care Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Noul președinte a rostit un discurs în faţa Parlamentului. „Stau aici, în faţa dumneavoastră, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii României mi-au acordat-o cea de a fi preşedintele lor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor. Sunt profund mişcat de dragostea de ţară care a stat în spatele participării la vot, de aspiraţia spre libertate şi proprietate a românilor. Vă mulţumesc vouă, tuturor concetăţenilor mei, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. La 25 de ani după căderea comunismului aţi făcut încă o dată să triumfe democraţia și participarea”, a spus noul președinte.

Iohannis a susținut că „România lucrului bine făcut” este angajamentul pe care și l-a luat şi cu care pornește la drum.

Eliberarea țării de corupție

Președintele României a subliniat că „este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”. „Vreau ca la final de mandat oamenii să vadă că am făcut legi durabile, instituţii solide. Trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. La fiecare etapă vom avea de înfruntat capcane”, a adăugat Iohannis.

El se bucură să constate că „există deschiderea pentru a începe discuţiile pentru revizurea Constituţiei” și a precizat că „toţii ne dorim o transformare profundă a României în ansamblul său” dar „schimbările de legislaţie sunt doar un pas” și  „trebuie schimbate şi mentalităţi”: „Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol.  Îmi doresc o naţiune puternică”.

Preşedintele Iohannis a mai abordat în discurs, tema „marilor sisteme publice” care trebuie reconstruite uitându-ne în perspectivă, în sensul că ele trebuie reformate în așa fel încât „să funcționeze nu doar acum, ci peste una sau două generaţii ".

El s-a întrebat de ce, deși toți afirmăm că educația este o prioritate, la fel și reforma sistemului sanitar sau a sistemului de pensii, totuși nu se întâmplă aceste lucruri.

Partidele, chemate la consultări

„Cu aceste teme va trebui să ne aşezăm la masa dialogului şi în jurul lor să construim consens. În cel mai scurt timp voi chema la consultări partidele politice pentru a decide împreună pe trei chestiuni fundamentale: ce obiective de ţară ne asumăm la aceste capitole, o modalitate de lucru şi de dialog permanent şi un calendar cu etape şi acţiuni pentru a trece de la vorbe la fapte”, a declarat preşedintele.

La ceremonie au asistat și foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, patriarhul Daniel și arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, i-a dat binecuvântarea președintelui României, Klaus Iohannis. „Doamne, binecuvântează pe conducătorii țării noastre ca să lucreze spre slava ta și spre folosul obștesc al binecredinciosului popor român, ca toți să te slăvim pe tine, Dumnezeul cel necuprins cu mintea și în Treime închinat Tatăl și Fiul și Sfântul Duh, și să strigăm din adâncul inimilor noastre: Slavă ție, Dumnezeului nostru, dătătorului de bine, în vecii vecilor! Amin!", a spus patriarhul Daniel în fața Parlamentului.

Schimb de ștafetă la Cotroceni

După Parlament, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni, pentru a-și prelua funcția de la Traian Băsescu unde a fost întâmpinat garda de onoare. În cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Băsescu i-a transmis Colanul de aur al Ordinului Steaua României, apoi cei doi, împreună cu soţiile lor, au ciocnit un pahar de şampanie cu foştii şi viitorii consilieri prezidenţiali.

La final, Klaus și Carmen Iohannis i-au condus pe Traian și Maria Băsescu la plecare. În fața Gărzii de Onoare, Băsescu a sărutat prelung și cu ochii în lacrimi, stindardul României.

În fața Palatului Cotroceni, despărțite de jandarmi, erau două grupuri, unul format de simpatizanții lui Băsescu, celălalt, format din opozanții lui.

Foto: Lucian Curelariu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-21

GALERIE MEDIA

Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Iohannis e președintele României, Băsescu a plecat de la Cotroceni
Parerea ta...

FLORIN TUDOSE
21 Dec 2014

despre noul presedinte ales, Klaus Werner Johannis: “Masiv ca un cal lipitan de munte, primarul sibian sa speram ca nu va fi si un cal troian, prin care pe poarta Cotroceniului sa se strecoare alte gasti de derbedei. Din pacate, nu vorbeste cu mult mai mult decat puternicul cal, fala a Ardealului, si pare ca nu are nevoie de obisnuitii ochelari ai speciei pentru a tine drumul inainte. Nu a aratat calitati de politician extraordinar, dar in tulburatul peisaj romanesc chiar si lipsa de calitati incepe sa devina o calitate. Si timiditatea, altadata creditata ca bonificatie pentru bunul-simt, il face pe sibian sa se simta usor stanjenit. Cred ca odata pornit neamtul va fi greu de oprit si, in orice caz, oamenii nu vor putea indoctrinati sa prefere un mincinos, vreun sperjur sau vreun aventurier. Pe de alta parte, este sigur ca, daca dintr-un cosciug se ridica un personaj viu, oamenii il vor urma pentru ca tuturor le place sa creada in minuni. Ar putea fi sansa lentului candidat Johannis. Si mai este ceva: cu un rege neamt, Carol I, romanii au avut cea mai buna perioada din istoria lor. Poate ca este ceva de invatat din istorie. Apropo de istorie, cat am cazut noi ca popor de la bonele nemtoaice, celebrele Frau, la cele filipineze? Ce ziceti, domnule Ponta?”
CROCODILUL FLAMAND
21 Dec 2014

Nu se vand sasii pe tot felul de margele colorate precum curvele Qiorului...........astia au o traditie de seriozitate de sute de ani(poate chiar mai mult) Sa dea Dzeu sa rasara soarele si pe strada noastra,ne-am saturat sa tot plangem la urechi surde
ROMAN
21 Dec 2014

Pentru cel ce se ascunde sb pseudo Florin Tudose: Este bine ca Iohanis este cal,decat un magar ca tine,sau magarita care o face pe desteptul in lipsa de ocupatie...
DORIN MAIER
21 Dec 2014

Le roi est mort, vive le roi! Asa se spunea in Franta feudala la schimbare de mandat.Faptul ca Daniel l-a uns pe Johannis, cam pagan dupa datini, arata ca inca nu e clar unde ne situam. In epoca moderna, sau? In Franta, Sua, Turcia, tara musulmana Presedintele nu e uns de cler.In Iordania e diferir, pentru ca Regele este urmasul direct al lui Mahomed. Iar Dalai Lama este reincarnarea lui Budha. Dar nici unul nu face caz de asta. De PAPA nu vorbim, ca nu e cazul. El merge cu autobuzul.
VIOLETA
21 Dec 2014

Faptul ca il are in dreapta sa pe Mihalache,ma face sceptic.O sa devina prizonierul celor care vor daramarea statului de drept.
SPER SA REALIZEZE
21 Dec 2014

un echilibru politic prin dialog (d)intre institutiile statului, (d)intre cetateni si institutii!
SPUNEA JACQUES FRESCO:
21 Dec 2014

"Sunt proiectant industrial si inginer social. Sunt foarte interesat de societate si de dezvoltarea unui sistem durabil pentru toti oamenii. In primul rand, CORUPTIE este inventie monetara, acest comportament aberant, comportament care este distructiv pentru bunastarea oamenilor. Avem de-a face cu un comportament uman, iar comportamentul uman pare a fi determinat de mediu. Inseamna ca daca ai fi crescut de mic copil de catre indienii seminoli, fara sa vezi altceva, ai avea acel sistem de valori. Acest lucru este valabil si pentru natiuni, pentru persoane, pentru familii, ei incearca sa-si indoctrineze copiii cu credinta lor particulara, din tara lor si sa-I faca sa simta ca fac parte din ea. Si construiesc o societate pe care o numesc “stabilita”. Au stabilit un punct de vedere, care functioneaza si intentioneaza sa-l perpetueze."
ADEVARUL ISTORIC
21 Dec 2014

Dupa primul razboi si dupa al doilea , ei au platit satoriile cu hirti . Acum sau ridicat tot cu hirti ( euro ) si mai face doua vagoane de hirti si cumpara tota Romania . Pentru noi asta va fii ultimul razboi . Ce nu au fact de la Romani pina acum au reusit in 25 ani . Nu s-ar putea muta tiparnita la noi ?
"DE FAPT TOATE
21 Dec 2014

societatile sunt in schimbare, nu stabilite. Astfel se lupta cu ideile noi care ar interfera cu stabilimentul. Guvernele incearca sa perpetueze ceea ce le tine la putere. Parlamentarii nu sunt alesi pentru a schimba lucrurile. Sunt pusi acolo pentru a mentine lucrurile asa cum sunt. Baza coruptiei este in societatea noastra. Sa fie clar: toate natiunile sunt fundamental corupte fiindca tind sa mentina institutiile existente. Nu vreau sa elogiez sau sa denigrez toate natiunile, dar comunismul, socialismul, fascismul, capitalismul si toate celelalte subculturi sunt toate la fel. Toate sunt fundamental corupte. Cea mai fundamentala caracteristica a institutiilor sociale este necesitatea autoconservarii. Fie ca avem de-a face cu o corporatie, o religie sau un guvern, cel mai important interes este mentinerea institutiei."
"DE EXEMPLU,
21 Dec 2014

ultimul lucru pe care l-ar vrea o companie petroliera este utilizarea unui tip de energie care este in afara controlului ei. Face compania mai putin relevanta societatii. De asemenea, razboiul rece si caderea URSS-lui au fost, de fapt, un mod de a mentine si perpetua hegemonia economica si globala stabilita a SUA. In mod similar, religiile conditioneaza oamenii sa se simta vinovati pentru inclinatii naturale, fiecare pretinzand ca ofera singura cale spre iertare si mantuire. In inima acestei autoconservari institutionale este sistemul monetar."
"BANII FURNIZEAZA
21 Dec 2014

mijloacele pentru putere si supravietuire. Asadar, la fel cum o persoana saraca ar putea fi fortata sa fure pentru a supravietui, este o inclinatie naturala sa faca orice este nevoie, pentru a continua profitabilitatea unei institutii. Aceasta face schimbarea institutiilor inerent dificila, pentru ca pune in pericol nu doar supravietuirea unor grupuri mari de oameni, dar de asemenea invidiatul stil de viata materialist asociat cu afluenta si putere. Astfel, necesitatea paralizanta de a conserva o institutie, indiferente de relevanta sa sociala, este inradacinata in mare masura in nevoia de bani sau profit."
“REF.LA INDUSTRIE
21 Dec 2014

“Da’ eu cu ce ma aleg?” – este ceea ce gandesc oamenii! Si asa, daca un om castiga bani vanzand un anumit produs, va lupta cu existenta unui alt produs care ar putea sa-i ameninte institutia. Astfel, oamenii nu pot fi corecti. Si oamenii nu au incredere unii in ceilalti. Un tip vine la tine si-ti zice: “Am exact casa pe care ti-o doresti”. Este un vanzator. Cand un doctor iti zice “Cred ca trebuie sa-ti scoatem rinichiul”, nu stiu daca incearca sa-si cumpere un iaht, sau ca rinichiul meu chiar trebuie scos. Este greu intr-un sistem monetar sa ai incredere in oameni."
"DACA AI INTRA
21 Dec 2014

in magazinul meu si eu as zice:”Aceasta lampa este destul de buna dar lampa vecinului este mult mai buna”, n-as rezista prea mult in afaceri. Nu ar functiona. Daca as fi ETIC, nu ar functiona. Asa ca, atunci cand ii zici industriei ca ii pasa de oameni, nu este adevarat. Nu-si permit sa fie etici. Deci, sistemul tau nu este proiectat pentru a servi la bunastarea oamenilor. Daca inca nu intelegi…nu ar exista externalizarea slujbelor daca le-ar pasa de oameni. Industriei nu-i pasa. Angajeaza oameni doar pentru ca nu a fost inca automatizat acel lucru. Asa ca, nu vorbi despre etica si decenta, nu putem sa ni le permitem si sa ramanem in afaceri."
"ESTE IMPORTANT
21 Dec 2014

de scos in evidenta ca indiferent de sistemul social – fie fascist, socialist, capitalist sau comunist – mecanismul fundamental este tot banul, munca si competitia. China comunista nu este mai putin capitalista decat SUA. Singura diferenta este masura in care statul intervine in intreprindere. Realitatea este ca “monetarismul” este adevaratul mecanism care ghideaza interesele tuturor tarilor de pe planeta. Cea mai agresiva si, prin urmare, dominanta varianta a acestui monetarism este sistemul capitalist. Perspectiva fundamentala inaintata de catre primii economist ai pietei libere, cum ar fi Adam Smith, este ca interesele proprii si competitia duc la prosperitate sociala, deoarece actul competentei creaza stimulenti, ceea ce motiveaza oamenii sa persevereze."
"TOTUSI, CEEA CE
21 Dec 2014

nu se discuta este cum o economie bazata pe competitie, duce invariabil la coruptie strategica, putere si consolidarea bogatiei, stratificarea sociala, paralizia tehnologica, abuzul in munca si in cele din urma la o forma ascunsa de dictatura a guvernului de catre elita bogata. Cuvantul “coruptie” este deseori definit ca – pervertire morala. Daca o companie deverseaza deseuri toxice in ocean pentru a economisi bani, majoritatea oamenilor recunosc aceasta fapta ca fiind specifica unui “comportament corupt”. Pe un nivel mai subtil, cand Walmart se muta intr-un oras mic si forteaza micile afaceri sa se inchida, pentru ca nu sunt capabile sa concureze, apare o zona gri. Ce anume face Walmart gresit? De ce ar trebui sa le pese de organizatiile pe care le distrug? Inca mai subtil, cand o persoana este concediata pentru ca a fost inventata o noua masinarie, care poate sa faca munca pentru mai putini bani, oamenii tind sa accepte asta ca “felul cum stau lucrurile” nevazand inumanitatea inerent corupta a unei astfel de actiuni."
"ADEVARUL ESTE CA,
21 Dec 2014

fie ca deversam deseuri toxice, avem o intreprindere monopol sau micsoram personalul, motivul este acelasi: PROFITUL. Toate sunt grade diferite ale aceluiasi mecanism de auto-conservare, care pune intotdeauna binele oamenilor pe locul al doilea, dupa castigul monetar. Astfel, coruptia nu este un produs secundar al monetarismului, este insusi fundatia. Si in timp ce majoritatea oamenilor recunosc acesta tendinta la un nivel sau altul, majoritatea ramane naiva fata de ramificatiile largi de a avea un mecanism atat de egoist ca mentalitatea dupa care se ghideaza societatea. Documentele interne arata ca dupa ce aceasta companie a stiut cu siguranta ca aveau medicamente infectate cu virusul HIV, au scos produsul de pe piata SUA si le-au dus in Franta, Europa, Asia si America Latina. Guvernul SUA a lasat asta sa se intample. FDA a lasat asta sa se intample si acum guvernul se face ca nu stie. Mii de hemofilici inocenti au murit de SIDA. Aceasta companie stia sigur ca medicamentele sunt infectate cu HIV , le-au condus acolo pentru ca vroiau sa transforme acest dezastru in profit."
"VEDETI,
21 Dec 2014

aveti coruptie incorporata. Cu toti ne daltuim unii pe ceilalti si nu poti astepta decenta intr-un asemenea lucru.” Bine…asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam coruptia generalizata fiindca asa spune tipul asta! Dar putem s-o reducem semnificativ – parerea mea!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine