2020-04-03 08:50

Iohannis în Germania: mesaj de consolidare a NATO

 |  07:58
Iohannis în Germania: mesaj de consolidare a NATO

Aflat în Germania la cea de-a 52-a Conferință pentru Securitate de la Munchen, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs bazat pe ideea de consolidare a NATO, dar și pe importanța strategică a Mării Negre.

Presedintele a atras atentia ca "ne confruntam simultan cu provocari multidimensionale, atat din est, cat si din sud. Desi de natura diferita, acestea sunt cruciale pentru securitatea euroatlantica. Eroziunea valorilor si a normelor, precum si incalcarea principiilor fundamentale ale dreptului international ne-au adus in punctul in care ne aflam in prezent".

Klaus Iohannis a punctat si faptul ca situatia actuala este "efectul unei lipse de vointa politica si hotarare manifestata de anumite state si de alti actori de a respecta principiile, normele si instrumentele care au fost construite de-a lungul deceniilor".

Presedintele a trecut in revista si adevaratele provocari cu care se confrunta in prezent UE, diferite de cele din anii trecuti: "In acelasi timp, o amenintare crescanda a terorismului, precum si un flux de migranti fara precedent exercita o presiune suplimentara asupra Europei. Criza migrantilor, in mod special, ne-a demonstrat potentiala fragilitate a constructiei europene si eficienta limitata a institutiilor noastre.

Nu cu mult timp in urma, principala tema de pe agenda era extinderea. Acum, trebuie sa gasim solutii pentru a mentine soliditatea si unitatea Uniunii Europene, proiectul european insusi fiind sub semnul intrebarii.

Toate aceste provocari cu care ne confruntam acum nu doar pun la indoiala securitatea; ele distrug increderea, in sanul societatilor noastre, intre oameni, tari si actori politici internationali.

Ne regasim acum intr-o situatie care reclama mai mult decat reactie si adaptare la circumstante si la evolutii continue ale mediului international. Trebuie sa ne redefinim viitorul, plecand de la aceste realitati".

Aceste probleme pot fi rezolvate, a dat de inteles presedintele, insa o conditie de baza este consolidarea NATO: "In primul rand, tinand cont de contextul actual, trebuie sa consolidam NATO in calitate de garant al securitatii euroatlantice si sa ne concentram asupra apararii colective, investind masiv in sectorul politic si in cel strategic.

Trebuie sa pretuim puternica legatura transatlantica, completata de o contributie europeana crescanda, in conformitate cu Declaratia Summitului din Tara Galilor".

Inainte de a-si tine discursul, Klaus Iohannis s-a intalnit, tot sambata, cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

Ieri, seful statului s-a intalnit cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer. In cadrul intalnirii, cei doua oficiali au discutat, printre altele, despre criza migratiei la nivelul Uniunii Europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine