2019-11-13 15:04

Iohannis, mediator între CSM și SRI. Judecătorii îl cheamă pe președinte în cazul implicării serviciilor în justiție

 |  21:01
Iohannis, mediator între CSM și SRI. Judecătorii îl cheamă pe președinte în cazul implicării serviciilor în justiție

După ce au hotărât că fostul președinte Traian Băsescu și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au afectat independența justiției, iată că membrii Consiliului Superior al Magistraturii discută oportunitatea chemării lui Klaus Iohannis ca mediator al ședinței care va avea ca temă implicarea SRI în actul de justiție.

Propunerea a fost făcută de judecătorul Horaţius Dumbravă, în cadrul şedinţei CSM de marţi la dezbaterea cererii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România de sesizare a Inspecţiei Judiciare, de verificare a unei posibile afectări a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către SRI. Potrivit legii, „preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă”, iar Constituția stabilește că „preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării” şi „veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice” exercitând „funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Propunerea lui Dumbravă va fi supusă aprobării plenului CSM.

În 18 mai, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut CSM să apere indepenţa justiţiei şi a magistraţilor „faţa de suspiciunea rezonabilă a implicării SRI în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi, implicit, corectitudinea actului de justiţie”. Judecătorii membri ai UNJR au făcut această solicitare după ce generalul Dumitru Dumbravă, șeful Direcției Juridice a SRI, a declarat într-un interviu că instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru serviciu care își menține „interesul, atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, consideră UNJR. Uniunea oferă exemplul CSM din Italia care, aflat într-o situație similară, în 4 iulie 2007, a adoptat o rezoluţie conform căreia „astfel de interferenţe au ca efect intimidarea şi pierderea credibilităţii magistraţilor”.

„Considerarea instanţelor de judecată ca fiind «câmp tactic» al SRI, precum şi acceptarea prezenţei Serviciului în acest «câmp tactic» până la soluţionarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilităţii ca această instituţie să acţioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător”, se arată în scrisoarea UNJR. Judecătorii mai acuză faptul că generalul Dumbravă a susținut că „maniera de lucru a SRI angrenează, alături de procurori (...), şi judecători”.

Băsescu a depășit limita

Tot marți, plenul CSM a fost de acord cu raportul Inspecției Judiciare și a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu a adus atingere sistemului judiciar în ansamblul său prin afirmaţia conform căreia „Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie”. Plenul consiliului consideră că afirmațiile făcute de fostul șef de stat „au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare”.

Inspecția Judiciară a concluzionat în raportul însușit de plenul CSM că Băsescu „subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar” prin declarațiile în care a susținut ideea că activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară cu părtinire în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susţine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenţei unei justiţii discreţionare.

Declarațiile fostului președinte au un impact puternic asupra opiniei publice din cauza funcției pe care a avut-o, a calității sale de formator de opinie și a modului de exprimare. CSM a mai sesizat și Consiliul Național al Audiovizualului, dar subiectul nu a fost discutat încă în acest for.

Kelemen atacă statul de drept

Și în privința unor declarații ale președintelui UDMR, Kelemen Hu, potrivit cărora dosarul privatizărilor strategice magistrații au acționat „la comandă politică” și „în mod arbitrar”, dând hotărâri „nefondate și nelegale”, CSM a adoptat raportul Inspecției Judiciare. Conform acestuia, vorbele lui Kelemen rostite la Congresul UDMR din 17 aprilie, de la Cluj, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. În dosarele la care făcea referire liderul UDMR sunt implicați colegii săi Marko Attila Gabor, fost deputat, și Nagy Zsolt, fost ministru. Kelemen a indus ideea că au fost condamnate persoane nevinovate în aceste cazuri. Unele declarații au făcut referire la procese aflate în desfășurare, fapt pe care CSM îl consideră ca presiune asupra judecătorilor implicați.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, este cel care a sesizat Inspecţia Judiciară după ce preşedintele UDMR a spus că „persoanele care au aplicat cu bună credinţă legea sunt pedepsite” şi că „Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat”. Acesta precizează că afirmațiile lui Kelemen sunt un „atac îndreptat împotriva statului de drept, a justiţiei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray