2020-03-30 13:42

Iohannis, mesaj de la Zagreb: ”Influența României în UE va fi mai bună”

 |  23:16
Iohannis, mesaj de la Zagreb: ”Influența României în UE va fi mai bună”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, la Zagreb, în marja Congresului PPE, că alegerile prezidențiale ne-ar putea duce în situația de a avea și președinte, și premier PNL la sfârșitul anului, ceea ce ar crește influența României în toate structurile UE. Administrația României, spune șeful statului, ar putea folosi această situație în beneficiul țării și al românilor

„Este evident o situație foarte, foarte bună pentru noi în cadrul PPE, și, și pentru a sublinia acest lucru, am venit în această seară la Summitul șefilor de stat și de guvern din PPE. Și, cu siguranță, în această nouă configurație, care, într-adevăr, dacă voi reuși și în turul doi al alegerilor, ne duce în situația să avem la sfârșit de an și Președinte, și premier din PNL, din PPE. Evident, influența României în cadrul PPE și implicit în toate structurile Uniunii Europene va fi una considerabil mai bună și avem intenția să folosim această situație în beneficiul României și al românilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă acest scenariu ne-ar favoriza aderarea la spațiul Schengen și la zona euro, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Cu siguranță, în noua configurație discuțiile se vor relua și, sigur, vom avea atunci o mult mai mare greutate politică, ca să zic așa”.

Președintele în funcție a vorbit și despre o premieră în cei 43 de ani de istorie ai PPE, și anume alegerea unui est-european în fruntea familiei politice europene de centru-dreapta, în persoana lui Donald Tusk. 

„Este o premieră și este o premieră foarte frumoasă. Îl cunosc foarte bine pe domnul Donald Tusk și sunt foarte bucuros că a fost ales cu o majoritate covârșitoare de voturi. Faptul că avem la PPE pentru prima dată un președinte din partea estică a Europei arată, evident, și în PPE o deschidere semnificativă către membrii noi în UE, lucru care ne bucură și este un semn vizibil, evident că falia est-vest dispare tot mai mult. Acesta este lucrul pe care ni-l dorim și noi pentru România și pentru români. Să ajungem și la un nivel de trai, și la o societate de maturitatea societăților din vechile state membre ale UE”, a subliniat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă PPE își propune să dea un nou impuls negocierilor de aderare la UE în ceea ce privește Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest, Klaus Iohannis a răspuns: „PPE s-a declarat și s-a implicat  de multă vreme pentru extindere și cred că vom continua sub președinția domnului Tusk această politică în PPE. Cel puțin pentru mine este un lucru pe care îl și aștept, mi-l și doresc”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine