2020-06-05 09:49

Iohannis, MESAJ de Ziua Justiţei: “Românii au dat un semnal clar privind independența justiției”

 |  12:14
Iohannis, MESAJ de Ziua Justiţei: “Românii au dat un semnal clar privind independența justiției”

Cu ocazia Zilei Justiției, președintele Klaus Iohannis transmite că românii au dat un semnal clar în ceea ce privește independența justiției, iar mesajul dat pe 26 mai trebuie să responsabilizeze clasa politică. Şeful statului mai spune că ultimii ani au fost marcaţi de "încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale".

Preşedintele susţine că este nevoie de o dezbatere autentică despre provocările reale cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanțelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiții în infrastructură, la nevoia de informatizare, iar în centrul discuțiilor trebuie să fie respectarea drepturilor cetățeanului.

”În societățile democratice, justiția independentă este garanția fundamentală pentru înfăptuirea dreptății și menținerea echilibrului social. Esența principiului statului de drept constă în respectarea legilor și în asigurarea unei justiții corecte și aplicate egal tuturor cetățenilor. Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare și predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcție unitară, respectul pentru lege are de suferit. Ultimii ani au fost marcați de încercări repetate de a subordona justiția politicului, prin modificări intempestive ale legislației de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraților și ale legislației penale. 

Acest asalt a determinat reacția promptă a cetățenilor, a magistraților, care și-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forțelor politice atașate principiilor democratice, precum și a instituțiilor europene. Participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susțin valorile europene, statul de drept și își doresc să trăiască într-o țară în care legea este egală pentru toți. Voința exprimată de cetățeni îi obligă pe decidenții politici să acționeze pentru consolidarea parcursului european al României și pentru o justiție dreaptă. 

Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze și pe toți cei care sunt implicați în asigurarea actului de justiție. Încrederea se construiește prin fiecare interacțiune a unui justițiabil cu sistemul judiciar. Inițiative precum «Zilele porților deschise», activități de educație juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanței dintre cetățeni și instituții și consolidează democrația. 

Reformele de substanță realizate de România în domeniul justiției, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupției nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze. În același timp, societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanțelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiții în infrastructură, la nevoia de informatizare, cu un impact direct asupra celerității soluționării cauzelor. Această întreagă dezbatere trebuie să aibă mereu în centrul preocupărilor sale respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului, precum și o viziune pe termen lung, fără de care acest serviciu public, care este justiția, nu își poate înfăptui misiunea. Felicitări tuturor celor care, prin efort și dedicare, contribuie la înfăptuirea actului de justiție în România și la respectul față de lege, ca premisă pentru o societate mai bună!”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-07Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ- BETON
07 Iul 2019

Cand ati ascuns dosarele tale de coruptie tu impreuna cu Lazar trectoristul atunci nu era o justitie incalecata de tine ? Nu ti e rusine sa minti Siktir !
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
07 Iul 2019

iar a aparut clonatul asta cu tampeniile lui
CUCUVEAUA ROZ- BONTON
07 Iul 2019

Justitia este condusa de tine ,plavane mincinos Tu dictezi cine merge la puscarie si cine nu(chiar daca e hot si corupt cum esti tu )
RIZEA FLORICA
07 Iul 2019

Oare acest presedinte citeste aceste comentari ale Romanilor care sunt nemultumiti de el. Oare cum poate sa il voteze lumea cad el este cel mai corupt om, si vorbrbeste de justitie. El personal o are in mana justitia pt. stie ca a furat tot timpul.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine