2020-06-06 12:21

Iohannis: Noi toți suntem de acord că NATO este puternică

 |  16:49
Iohannis: Noi toți suntem de acord că NATO este puternică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că toți membrii NATO sunt de acord că alianța este una puternică și că trebuie stabilite ameninţările la care trebuie să facă faţă NATO, cine sunt adversarii, cum se raportează alianța faţă de noile puteri.

"Am salutat prezenţa Macedoniei de Nord ca al treizecilea membru al NATO. Şi, de asemenea, am hotărât în cadrul NATO să sprijinim Albania pentru a trece mai uşor peste urmările cutremurului", a afirmat şeful statului, care participă la reuniunea NATO la nivel înalt din Marea Britanie.

Întrebat cu privire la afirmaţia făcută de preşedintele francez, Emmanuel Macron, conform căreia "NATO ar putea fi în moarte cerebrală", Klaus Iohannis a arătat că "aceasta nu a fost luată ca atare".

"Nu cred că cineva a luat această afirmaţie ca atare. A fost o afirmaţie, a şi reiterat preşedintele Macron, care a dorit să şocheze un pic, ca să iniţieze un proces de reflecţie şi noi toţi suntem de acord că NATO este puternică pentru că membrii NATO sunt state democratice, iar discuţia face parte din democraţie. Fără discuţie nu poate să existe o democraţie şi în acest fel sunt convins că va merge foarte bine mai departe", a spus preşedintele.

El a adăugat că importanţa relaţiei transatlantice nu a fost pusă la îndoială de nimeni.

"Şi eu am subliniat importanţa acestei relaţii, însă este nevoie de un proces de reflecţie. Trebuie să stabilim împreună care sunt ameninţările la care trebuie să facă faţă NATO, cine sunt adversarii noştri, cum se relaţionează NATO cu noile puteri. De exemplu, ce abordare va avea NATO faţă de China - sunt întrebări foarte legitime. Şi aceste chestiuni trebuie clarificate, cum de exemplu trebuie să clarificăm cum abordăm terorismul internaţional, cum se abordează teatrele de război unde NATO nu este prezentă ca atare, dar sunt prezenţi membrii noştri. Deci, trebuie să existe o corelare între noi şi dacă misiunea nu e expres una NATO, ca să evităm unele situaţii cum a apărut, de exemplu, în Siria", a argumentat şeful statului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine