2020-04-07 13:55

Iohannis: Nu avem voie să uităm niciodată consecinţele criminale ale politicilor şovine şi rasiste

 |  10:40
Iohannis: Nu avem voie să uităm niciodată consecinţele criminale ale politicilor şovine şi rasiste

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Genocidului Romilor în care afirmă că nu avem voie să uităm niciodată consecinţele criminale ale politicilor şovine şi rasiste şi trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanţa combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului. Şeful statului spune că este un prilej ca autorităţile publice să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă.

”Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Genocidului Romilor, onorăm suferinţa celor aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au căzut victime genocidului. Nu avem voie să uităm niciodată consecinţele criminale ale politicilor şovine şi rasiste şi trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanţa combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului”, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, ”România s-a confruntat cu cele mai crude realităţi ale urii şi intoleranţei”.

”25.000 de romi, ai căror părinţi luptaseră în tranşeele Marelui Război pentru unitatea naţională a ţării, au fost «evacuaţi» în Transnistria, fiind catalogaţi drept «periculoşi şi indezirabili». Deşi mai puţin discutat şi documentat, genocidul romilor este, fără îndoială, un episod de un tragism tulburător, nu doar în istoria acestei comunităţi, dar şi în istoria noastră naţională. În această zi de comemorare, în calitate de Preşedinte al României, reafirm angajamentul meu de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităţilor etnice. Reiterez, totodată, convingerea mea fermă că educaţia despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta în societatea noastră principii precum acceptarea, egalitatea, toleranţa, solidaritatea şi grija faţă de semeni. Apreciez, în acest sens, faptul că, în numeroase ocazii, supravieţuitorii deportărilor au vorbit tinerilor despre suferinţele pe care le-au îndurat, înţelegând importanţa perpetuării memoriei genocidului romilor. Noile generaţii trebuie să-şi cunoască trecutul, pentru a înţelege valoarea diversităţii şi a solidarităţi”, a mai transmis şeful statului.

Iohannis afirmă că Ziua Internaţională de Comemorare a Genocidului Romilor este un bun prilej pentru ca autorităţile publice, la rândul lor, să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă, care să fructifice tezaurul diversităţii sale culturale şi să-şi întărească coeziunea internă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-02Parerea ta...

LIANA TOBYAS
02 Aug 2019

Ai campanie nonstop ,Jupane grof!
O ALTA OPINIE
03 Aug 2019

O singura minoritate ? Ridicol Războiul nu privește către o minoritate aleasa sau alta. Războiul ucide tot ce întâlnește în cale, indiferent din care unghi privim către aceasta harta a războiului.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine